M. P. u Vijesti

Zakon o zaštiti podataka stvara probleme društvenim mrežama: Slijedi li naplaćivanje usluga?

Nalog o regulaciji privatnosti u Europi bi trebao biti dovršen do sredine svibnja

10. ožujka 2023 10:54
Društvene mreže

Društvene mreže Foto: Ascannio/Shutterstock

Aktualna tema posljednjih nekoliko tjedana su društvene mreže i Zakon o zaštiti podataka. Ranije smo pisali o aplikacijama koje najviše korisnika želi izbrisati sa svojih uređaja, a jedan od razloga zbog kojeg javnost sve više razmišlja o tom koraku je problem s privatnosti. Istraživanje je pokazalo da najviše korisnika želi izbrisati Facebook i Instagram, a rezultat se temelji na pretrage u zadnjih šest mjeseci.

U rujnu 2020. godine, irsko Povjerenstvo za zaštitu podataka poslalo je nalog za obustavu Facebooka zbog problema s prijenosom podataka, a taj isti nalog sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi koji bi trebao biti dovršen do sredine svibnja. U slučaju da se ne usvoji odluka o alternativnim načinima prijenosa podataka iz Europske unije u SAD, u Europi neće moći ponuditi niz najznačajnijih proizvoda i usluga koje uključuju Facebook i Instagram.

Za Dnevnik Nove TV situaciju je pojasnio stručnjak za marketing i tehnologiju, Ilija Brajković: „Vjerojatno se to neće dogoditi. Riječ je o nekakvim ratovima i igrama između Europske komisije i Facebooka, odnosno SAD-a o zaštititi osobnih podataka korisnika.“, prenosi zimo.dnevnik.hr.

U cilju je da podaci ostanu tehnološki spremljeni na serverima unutar Europske unije, a Facebooku to ne odgovara jer se u toj situaciji stvaraju dodatne komplikacije u njihovom poslovanju. Za sada je teško vjerovati da bi se ove popularne društvene mreže mogle ugasiti, ali je vjerojatnije da će se određene usluge početi naplaćivati.

Još vijesti