Postoji mogućnost da se lektira pod nazivom „Dnevnik Anne Frank“ ponovno vrati na popis obaveznih u hrvatskom obrazovnom sustavu. Inicijativu je pokrenula Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista u suradnji sa Centarom za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

U travnju ove godine uputili su apel Uredu predsjednika Vlade RH, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu unutarnjih poslova i drugima od kojih nikada nisu dobili očitovanje, da se lektira „Dnevnik Anne Frank“ ponovno uvede na popis obaveznih u hrvatskom školstvu.

Kako piše H-Alter, u apelu su naveli kako je ova godina prigodna da se ova lektira ponovno uvede pod obaveznu, s obzirom na simbolične događaje povezane s tematikom.

„Prigoda je da baš ove godine, kada Hrvatska presjeda IHRA-om, Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, učinimo jedan simbolički velik i važan korak. Stoga apeliramo na Vladu RH i njezine institucije i Ministarstva da što hitnije vrate u popis obavezne literature „Dnevnik Anne Frank“, ali i pojedina djela antifašističke tematike“, napisali su u apelu.

Lektira ukinuta 2019. godine

Podsjetimo, lektira „Dnevnik Anne Frank“ ukinuta je 2019. godine kada je i pokrenuta peticija protiv te odluke. Tada je do navedene promjene došlo zbog novog kurikuluma iz Hrvatskog jezika u sklopu tadašnje obrazovne reforme.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja branilo se tako da su tim potezom željeli osigurati veću izbornost, slobodu i autonomiju nastavnika, kako je tada pisao Index.hr.

Mnogi stručnjaci su 2019. kritizirali promjenu uvođenjem novog kurikuluma koji je izbacio pojedina lektirna djela, uključujući i „Dnevnik Anne Frank“, jer su smatrali kako se time ne preporučuje čitanje suvremenijih književnih djela koja nisu stekla kanonski status, poput onih klasika koji su se tada najviše preporučali novim kurikulumom.

„Suvremena književnost nije kanonizirana“

Ovu situaciju je tada za Index.hr komentirao i Tomislav Reškovac, član Ekspertne radne skupine za hrvatski, koji je govorio da promjenom nisu olakšali rad nastavnicima Hrvatskog jezika.

„Problem je u tome što suvremena književnost nije kanonizirana, što znači da nastavnici sami moraju preuzeti odgovornost odabira. Neku su se zgrozili mogućnošću da bi nastavnici u srednjim školama sami birali lektiru. Ja nisam zgranut mogućnošću da nastavnici sudjeluju u kreiranju lektirnih popisa. No, pritom treba istaknuti da estetska vrijednost djela nije jedini kriterij za odabir onoga što će se čitati“, napomenuo je Reškovac tada.

Inicijativa koja se pokreće danas, za ponovno uvođenje ovih lektirnih djela, napravila je pomak.

Mislite li da „Dnevnik Anne Frank“ treba vratiti na popis lektira?

Ukupno glasova:

Predsjednik podržava inicijativu

Kako pišu iz Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust na svojim službenim web stranicama, a koji su i jedni od inicijatora, ovog je tjedna održan sastanak s predsjednikom Republike Hrvatske, Zoranom Milanovićem, koji je podržao njihovu inicijativu.

„Imate moju podršku za inicijativu da se „Dnevnik Anne Frank“ ponovo uvrsti u obveznu školsku literaturu osmog razreda osnovne škole, nema razloga da se to ne učini“, rekao je Milanović na sastanku.
 

Dnevnik Anne Frank obrazovni kurikulum popis obaveznih lektira ukidanje lektirnih djela Obrazovna reforma

Još vijesti