L.B. u Vijesti

„Generacije koje završavaju školovanje proživjet će život u unajmljenim stanovima ili otići iz zemlje“ – teška situacija na tržištu nekretnina u Hrvatskoj

Cijene stanova porasle su u godinu dana za gotovo 15 posto, a u odnosu na 2015. godinu skuplji su za 62 posto.

18. Siječnja 2023 11:45
Privatni smještaj skupa je opcija za studente.

Privatni smještaj skupa je opcija za studente. Foto: Norbert Levajsics via Unsplash

U Hrvatskoj i cijene stanova, kao i ostalih dobara, rastu brže od prosjeka u eurozoni i Europskoj uniji, pa su tako u ljetnom, trećem tromjesečju prošle godine, u prosjeku porasle za 2,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, te za čak 14,8 posto u odnosu na treći kvartal 2021. godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

U odnosu na drugi kvartal cijene su u brojnim državama EU-a počele padati, ali u Hrvatskoj su u prosjeku rasle, pa su tako u Zagrebu porasle za čak 4,1 posto, na Jadranu 2,8 posto, dok su u ostatku Hrvatske bile niže za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini (u odnosu na treći kvartal 2021. godine) cijene „kvadrata“ stambenih objekata u Zagrebu bile su za čak 17,9 posto veće, na Jadranu 12,8 posto, a u ostatku Hrvatske za 13,9 posto, piše Novi list.

U odnosu na 2015. godinu, stambeni objekti u Hrvatskoj skuplji su u prosjeku za 62,44 posto, s time da su u Zagrebu cijene veće za 82,31 posto, dok su na Jadranu veće za 55 posto.

Stranci kupuju nekretnine u Hrvatskoj, Hrvati sve teže

Ekonomski analitičar Željko Lovrinčević smatra da su Hrvatima stanovi sve teže priuštivi, dok je situacija što se stranaca tiče povoljnija zbog većeg standarda. U razdoblju od srpnja 2021. do lipnja 2022. stranci su u Hrvatskoj kupili 12.518 stambenih nekretnina, odnosno 36 posto od ukupnog broja, a prednjačili su Nijemci i Slovenci.

Građani Hrvatske ne mogu se nositi niti s platežnom moći stranaca iz bogatijih europskih država, napominje Lovrinčević, uz poprilično tmurnu prognozu onoga što čeka mlade u Hrvatskoj, kad je tržište nekretnina u pitanju.

„S obzirom na to da je i najam sve skuplji, veća je vjerojatnost da će se mladi čovjek odlučiti za iseljavanje tamo gdje će opet morati plaćati najam, ali će imati priliku za bolju zaradu i napredovanje“, ističe Lovrinčević.

Smatra da će u Hrvatskoj doći do velike promjene jer su, po njemu, generacije koje završavaju školovanje i ulaze u svijet rada generacije koje će odraditi cijeli radni vijek boraveći u stanovima u najmu.

Zbog toga smatra da bi država trebala urediti taj segment na tržištu nekretnina, kako bi se zaštitila prava i jednih i drugih i kako bi što manje mladih odlazilo iz zemlje.

izvor: novilist.hr

Još vijesti