L.B. u Vodič za brucoše

24 sata sam studentica: 'Evo kako je prošao moj prvi dan na faksu'

Brucošica jednog zagrebačkog faulteta podijelila je s nama svoje dojmove o prvom danu predavanja.

6. listopada 2022 13:15
Sveučilište u Zagrebu - u ovom smjeru!

Sveučilište u Zagrebu - u ovom smjeru! Foto: A.Z., MojFaks

3. listopada službeno je počela nova akademska godina. Od pojave koronavirusa, ovu smo dočekali bez maski, COVID potvrda i mjera za suzbijanje pandemije.

Moglo bi se reći da je ova godina ponovo nalik onim pandemijskima, pa su i brige i strahovi brucoša usmjereni ka onim dobro znanim temama: kako se snaći u novome gradu, kako u masi novih lica na predavanjima odabrati one s kojima ćemo možda postati i prijatelji, kako pristupiti profesorima, na prvi pogled možda i zastrašujućima i kako se organizirati u pokušaju da riješimo sve obaveze.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Vječna dilema: Izabrati jutarnje ili poslijepodnevno predavanje?

Jedna brucošica koja je ovog ponedjeljak prvi puta sjela u predavaonicu Rudarsko-geolosko-naftnog fakulteta u Zagrebu s nama je podijelila svoje dojmove, nakon prvog dana predavanja i upoznavanja s kolegama i profesorima.

Izazov prvi: stići na vrijeme kad tramvaj kasni

Dan joj nije prošao bez stresa jer, kako kaže, zbog problema u tramvajskome prometu na prvo je predavanje skoro zakasnila!

"Probudila sam se oko 5 i 40 sati za predavanje koje je počinjalo u 8 sati, nervozna i s pozitivnom tremom, pretpostavljam kao i svaki brucoš", govori nam.

Nakon spremanja svih potrebnih stvari i odijevanja, te kave koju je s cimericom popila u miru, krenule su na tramvaj, uz mnogo misli koje su joj se vrzmale glavom.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studentica kraj Kvatrića čekala tramvaj 45 minuta: Na kraju pozvala taksi

"Cijelim putem do stanice sam razmišljala kako će sve to tamo izgledati, kakvi su mi drugi kolege i šta će se sve danas desiti. Međutim nije mi palo na pamet da bi moglo doći do zastoja tramvaja i da ću možda kasniti!", nastavlja dalje brucošica uz opasku da nijedan brucoš ne želi prvi dan zakasniti na predavanja.

Torba, ključevi, rokovnik, kemijske... Sve je spremno za prvi dan predavanja... Torba, ključevi, rokovnik, kemijske... Sve je spremno za prvi dan predavanja... Foto: P.S., MojFaks

"Upravo se to i dogodilo, tramvaja nije bilo, a ja sam se uspaničila. Na svu sreću, nakon nekih 15-ak minuta stigao je tramvaj, a meni je pao kamen sa srca iako sam i dalje bila zabrinuta i nisam znala hoću li stići na vrijeme", priznaje nam

Kako kaže, inače joj do fakulteta treba otprilike pola sata, no s obzirom na dugo čekanje tog jutra, cijeli se put malo oduljio.

Izazov drugi: kako naći predavaonicu?

Osim izazova uhodavanja u rutine, kao što je rutina dolaska od stana ili domske sobe do fakulteta, a koji može biti poprilično stresan kad se nalazite u novome gradu, još je nekoliko izazova kojima morate ovladati, jednom kad predavanja započnu. Snalaženje u zgradi fakulteta jedan je od njih!

"Napokon sam stigla i predahnula, ali evo i novog stresa zbog toga što nisam znala gdje moram ići, odnosno gdje se nalaze predavaonice", nabraja nam dalje dojmove sa samog početka studiranja.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Ma gdje su te dvorane na zagrebačkoj Ekonomiji? Po ovom faksu već godinama se gube studenti

Kao što svi znamo, muka je lakša u dvoje pa se ovime vodila i naša sugovornica. Naime, u pokušaju da pronađe predavaonicu, pristupila je kolegi koji je odavao dojam kao da je i sam u istoj nedoumici.

Kako se snaći i naći predavaonicu u ovoj zgradi? Kako se snaći i naći predavaonicu u ovoj zgradi? Foto: screenshot via Facebook@RGNF

"Upoznala sam jednog dečka koji mi je također izgledao zbunjeno stoga sam mu prišla i pitala ga jesmo li isti smjer i hoćemo li zajedno potražiti predavaonicu", kazala je.

Izazov treći: predstavi se svim kolegama

Prvo predavanje bilo je posvećeno mineralogiji i petrologiji, a tijekom istoga upoznali su profesora i njegov način rada. Nakon toga slijedilo je upoznavanje kolega na način koji introvertima može uzrokovati popriličnu traumu – predstavljanjem pred svima.

"Nakon toga, upoznali smo jedni druge tako što nas je profesor prozivao, a mi smo ustali i rekli nešto o sebi. Prvi dan smo se uglavnom upoznavali s prostorima, kolegama, profesorima, kolegijima te samim načinom funkcioniranja faksa", govori nam.

Kad se povuče crta, naša sugovornica kaže da je zadovoljna prvim danom na faksu.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Probili led i preživjeli: Doznajemo kako su brucošima prošla prva predavanja

"Bila sam pod stresom i nervozna, ali kao i svaki drugi brucoš taj dan", dodaje za kraj. No najbitnije je da su dojmovi nakon prvog dana predavanja ipak pozitivni!

Svim studentima, a posebno brucošima, želimo sretan početak nove akademske godine!

Još vijesti