MojFaks u Vodič za brucoše

Apsolventi istresli dušu pa savjetovali brucošima: 'Pripremite se za siromaštvo, krizne faze i kofein...'

Jedva se snalazite na prvoj godini? I nama je bilo tako, glavu gore!

13. listopada 2022 14:19
Indeks i studenti

Indeks i studenti Foto: MojFaks

Dragi brucoši, vjerojatno ste već čuli da je prva godina faksa najteža. Previše je noviteta: novo okruženje, novi ljudi, novi sistem učenja, ali i života.

vezano Brucošijade započinju već danas. Vodič za brucoše Mjesec brucošijada u Hrvatskoj: Provjeri gdje sve možeš tulumariti – već od danas

Istina je da će vam svaka iduća godina biti donekle stresna i teška, ali pokušajte se prepustiti i uživati bez obzira na sve obaveze koje vas muče. Definitivno nije lako biti brucoš. Ako si student, znači da si to razdoblje već prošao ili ga tek prolaziš. Vjerojatno znaš koliko je to traumatično, ali i zabavno.

Par mudrih od starijih kolega

Koliko god da se osjećaš izgubljeno, evo što brucošima poručuju stariji studenti.

"Poručila bih im da uče i da ne budu kampanjci i da si sve što mogu riješe preko kolokvija i na što bezbolniji način", savjetuje studentica pete godine na Fakultetu političkih znanosti.

"I da poslušaju savjet koji im je dao netko od starijih studenata jer vrlo vjerojatno zna zašto im to priča. Isto tako, da se ne boje pitati jer mi stariji studenti smo tu upravo zato jer smo prošli sve to što njih muči i što im nije jasno", dodaje.

vezano Sveučilište u Zagrebu - u ovom smjeru! Vodič za brucoše 24 sata sam studentica: 'Evo kako je prošao moj prvi dan na faksu'

Nažalost, ne možemo ne spomenuti pandemiju i lockdown koji je neočekivano poremetio naše studentske živote i planove. Upravo na to se osvrnula ista studentica koja žali što nije imala više prilika za putovanja.

"Iskoristite studentske godine bolje nego što smo mi, izlazite, zabavljajte se, tu je i Erasmus i Work&Travel. Nas je malo zeznula korona, nadam se da će oni imati normalno studiranje. Što se tiče faksa, ja bih zapravo rekla da linija manjeg otpora nije nužno loša. Ako možete kolokvirati, kolokvirajte. I sretno!", rekla je na kraju.

Biblija savjeta za brucoše

* Ponekad ćete imati toliko obaveza da ćete jedva disati i nećete se presvlačiti iz pidžame.

* Kad počnu kolokviji i ispitni rokovi, u sebe ćete unositi toliko kofeina dok se ne počnete tresti.

* Puno noći ćete provesti budni. Ponekad zbog učenja jer niste krenuli na vrijeme, ponekad jer ste se navukli na novu seriju, a ponekad jer ste bili vani do sitnih sati.

* Zaboravite na beauty sleep. Jedan dan ćete se probuditi u 5 sati ujutro da ponovite prije kolokvija, a drugi dan ćete spavati do 2 popodne.

* Jedan dan će vam biti drago jer vam je cimer otputovao doma za vikend pa imate mira, drugi dan ćete zvati cijelu ekipu na ilegalno noćenje u skučenoj sobici na Savi.

* Naravno, treba ispuniti sve obaveze koje se od vas očekuju na faksu, ali nekad je u redu preskočiti predavanje i otići na kavu, advent ili bilo gdje, samo da nije predavaonica.

* Nekada kolegijalnost znači aktivno sudjelovati u grupnom projektu, a nekada to znači potpisati nekoliko kolega koji nisu došli na predavanje.

vezano Student Vodič za brucoše Apsolventi otkrivaju: Ovo su najbolji savjeti da preživite period studiranja!

* Kada uzmete u ruke skriptu koju vam je poslao stariji student, odvojite minutu šutnje za osobu koja ju je napisala, a koja je vjerojatno završila faks 2015., ali se skripta i dalje može iskoristiti jer profesor nije promijenio literaturu otkako kolegij postoji.

* Super je truditi se za peticu, ali nekad je u redu i zadovoljiti se prolazom jer su te pogodila "dobra" pitanja.

"Savjetovala bih im da budu uporni i ne odustaju jer, iako im je sada sve to novo, mogu reći da je fakultet jedno lijepo razdoblje, pogotovo ako se udalje od roditelja i nauče se dodatnoj disciplini i samostalnosti", poručuje studentica završne godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Indeks u džepu studenta Indeks u džepu studenta Foto: MojFaks

"I, naravno, upoznat će nove ljude i steći prijateljstva, ali vrlo je bitna organizacija vremena, sve se stigne i učiti i naravno izlaziti. I uvijek postoje studentski poslovi koji donose dobru zaradu, a studentima dobro dođu vlastiti novci za sve životne potrebe. Uvijek postoje stariji studenti koje mogu pitati za savjet i rekla bih im da se trude, ali i uživaju jer ovo razdoblje prebrzo prođe i onda nas sve čekaju neki novi i još teži izazovi", savjetovala je.

Siromaštvo, krizne faze i želja da studentski dani što duže traju...

* Tu je i siromaštvo. Bit ćete presretni kad vam rodbina da koju kunu koju ćete vjerojatno potrošiti već idućeg dana.

* Na prvoj godini će vam hrana u menzi vjerojatno biti bezveze, ali onda ćete shvatiti da možete pojesti cijeli menu za 6 i pol kuna. A tek kad vam roditelji pošalju paket s domaćom hranom, kolačima, ajvarom, pekmezom i čvarcima, veselju neće biti kraja.

* Kad proslavite 22. rođendan, pripremite se za krizne faze, na razmišljanja o budućnosti dok perete kosu ili sjedite na WC-u, na plakanje ispred ogledala jer mislite da ste izabrali krivi fakultet, a prekasno je da odustanete.

vezano Kako najbolje preživjeti prvih nekoliko tjedana faksa? Evo savjeta! Vodič za brucoše Učite na njihovim greškama: stariji studenti otkrili najveće greške koje su radili kao brucoši

* Ako počnete tražiti posao u struci na završnim godinama faksa, budite spremni na neodgovaranje na prijave, na neugodne intervjue za posao i laganje o tome da vam je posao za koji ste se prijavili strast i ostvarenje sna. I vjerojatno ga ipak nećete dobiti.

* Možda neki od vas jedva čekaju da završe fakultet, ali onda shvatite da vas čeka osam sati rada svaki dan i da nemate vremena za ekipu i hobije. Onda poželite da studentski dani traju što duže i upišete apsolventsku godinu.

"Živite život sad kad ste pušteni s lanca kao da sutra ne postoji", poručuje studentica za kraj.

Još vijesti