P.S. u Vodič za brucoše

Kako napamet izračunati postotke? Toni Milun otkrio trikove zbog kojih vam neće trebati kalkulator

Preračunavanje postotaka ti je ili prejednostavno, ili preteško – nema između.

9. ožujka 2023 12:52
Kako najjednostavnije izračunati postotke?

Kako najjednostavnije izračunati postotke? Foto: Artem Beliaikin/Unsplash

Postotci nekome predstavljaju pravu noćnu moru, još od osnovne škole. Rijetki su oni kojima preračunavanje u postotke i obratno zaista dobro ide, ali zato postoje razni trikovi pomoću kojih se oni vrlo lako i jednostavno rješavaju.

Jedan od tih trikova pokazao je i Toni Milun, poznati hrvatski matematičar, profesor i predavač koji već godinama učenicima, ali i studentima pomaže u matematici na način da snima YouTube videa gdje predaje i objašnjava gradiva.

Sada je i pokazao „trik“ s postocima, a vjerujemo da nakon što saznate koji je, svako preračunavanje iz postotaka i obratno će biti puno lakše! Prvi trik pokazao je na primjeru s brojem 50. Odnosno, traži se 36 posto od 50.

 

@tonimilun.hr Ništa što već ne znate izračunati, samo drugačijim redoslijedom😁 #tonimilun #milunnatiktoku #lijeppozdrav #matematika #influencebyknowledge #fyp #croatia #balkan ♬ Nocturne III (Arr. for Piano from Nocturne Op. 15 No. 3 in G Minor by Olivia Belli) - Olivia Belli

 

Toni govori kako će vrijediti isti broj ako se taj račun okrene, odnosno da se traži 50 posto od 36. Tada rezultat izlazi 18 što je jednako i kada se traži 36 posto od broja 50. Idući primjer još je lakši od prethodnog, iako izgleda teži. U zadatku se traži 71 posto od broja 20.

Toni je ponovno zamijenio mjesta brojeva, tako da sada traži 20 posto od broja 71 i nakon toga je prvo zapisao koliko iznosi 10 posto od broja 71. To je 7,1 kojeg je pomnožio s dva jer se ipak traži 20 posto, a krajnji rezultat je 14,2. Što znači da 14,2 predstavlja 20 posto od broja 71. Hoćete li sada znati preračunavati postotke?

Još vijesti