P.S. u Vodič za brucoše

Kako prestati negativno razmišljati prije ispita? Nemoj si postavljati pitanje „Što ako?“

Negativne misli prije ispita često dovode i do neželjenih rezultata.

24. veljače 2023 15:34
Negativno razmišljanje prije ispita.

Negativno razmišljanje prije ispita. Foto: vmaslova/Shutterstock

Negativno razmišljanje prije ispita sastavni je dio života svakog studenta. Barem kod onih koji su ispit spremali i stalo im je da prođu, iako takvo razmišljanje često imaju i oni koji dođu „samo vidjeti pitanja“ pa da se mogu spremiti za drugi rok.

No, takvo razmišljanje, kao i trema, često mogu utjecati na rezultate ispita zbog količine stresa i pritiska kojeg si student postavi. Kako se te situacije ne bi događale, prvo moraš potpuno promijeniti način razmišljanja. Što ne znači da se moraš „praviti“ kako optimistično razmišljaš, već samo drugačije oblikovati rečenicu koja predstavlja tvoje negativno razmišljanje.

U takvim slučajevima najčešće se pitamo, „Što ako padnem ispit?“, „Što ako pitanja budu preteška?“, „Što ako ne skupim dovoljan broj bodova za prolaz?“.

@marija_vlahovic ♬ original sound - Marija Vlahović

U ovom TikTok videu, ova djevojka objašnjava kako nas upravo početak rečenice „Što ako?“, dovodi u situaciju da razmišljamo negativno i pesimistično i prije no što smo se uopće suočili s ispitom. Ona savjetuje da se takav početak rečenice zamijeni sa „Ako – onda“.

„Ako-onda nas stavlja u poziciju moći jer ako se već i dogodi neka takva strašna situacija, onda ću o tome razmišljati. Ako i dođe neko pitanje koje ne znam, onda ću tada, na licu mjesta, smisliti, odnosno promisliti o nekakvom odgovoru kojeg mogu ponuditi“, objasnila je u TikTok videu.

Još dodaje kako nema svrhe da unaprijed razmišljamo o svim mogućim negativnim posljedicama jer se o tome razmišlja kada se zaista nešto takvo i dogodi. Točnije, tek se na kraju traži rješenje problema.
 

Još vijesti