L.B. u Vodič za brucoše

Mamurluk, 'brucoška gripa' ili…? Studente na početku godine upozorili da pripaze na ovu zaraznu bolest

Studenti Sveučilišta u Bathu trebali bi pripaziti na simptome meningitisa.

6. listopada 2022 14:59
Uz djecu, studenti su najranjivija skupina...

Uz djecu, studenti su najranjivija skupina... Foto: Fabrizio Misson via Shutterstock

Tijekom Tjedna za brucoše, nadležni sa ovog Sveučilišta iskoristili su priliku da mlade informiraju o zaraznoj bolesti koja u samo nekoliko sati može odnijeti ljudski život. Radi se o meningitisu, a osim djece, studenti su najrizičnija skupina što se obolijevanja tiče.

Procjenjuje se da će na sveušilišta diljem Velike Britaniej ovog tjedna stići otprilike 64.000 necijepljenih studenata.

vezano Brucoši počinju godinu uz upozorenje na opasan trend. Postani student S indeksom i iksicom dobiju i – upozorenje! Brucoši na fakultet kreću u strahu od novog, opasnog trenda

Liječnik Tom Nutt, izvršni direktor udruženja Meningitis Now, kaže da je ova bolest u porastu među studentima stoga raspoznavanje simptoma i svijest o njenom širenju može pomoći sačuvati živote oboljelih, piše BBC.

Najranjivija skupina nakon djece

"Ono što se dogodi kad se studenti okupe na fakultetima jest da se pomiješaju, zabavljaju se, piju i žive u malenim sobama stoga je rizik za obolijevanjem veći", kaže Nutt.

Na nacionalnoj razini, otprilike 20 studenata prošle se godine zarazilo meningitisom, čim se u najranijivija skupina nakon djece.

vezano Još se naziva i bolest Vijesti Nova zaraza, ali samo u srednjim školama: 'Ne sjećam se da smo ikada imali ovakvu epidemiju'

Unatoč tome što se cjepivo protiv meningitisa nudi 14-godišnjacima u školama, otprilike 15 posto školaraca ipak se ne cijepi, zbog čega su u još većem riziku od obolijevanja.

"Zaštita od meningitisa iznimno nam je važna ovdje na sveučilištu", kazala je Catherine Bailey, zamjenica direktora službe za podršku studentima. "Potičemo studente da se cijepe i budu svjesni simptoma. Kako prije dolaska na fakultete tako i nekoliko puta tijekom boravka ovdje."

Rani simptomi kao mamurluk, kasniji ipak odaju bolest o kojoj se radi

Nutt napominje da je mnogo simptoma u ranoj fazi bolesti moguće zamijeniti s onima koji se javljaju prilikom mamurluka ili "brucoške gripe".

vezano Slika nije pronađena Laganini Teška bolest koja pogađa starije studente: Ovih 9 simptoma otkriva da bolujete od APSOLVENTITISA

"No kako bolest napreduje, kod osobe se razvijaju neki karakterističniji simptomi poput ukočenosti vrata i averzije prema jarkoj svjetlosti", pojašnjava. "Moguće je čak da su vam šake i stopala hladni dok istovremeno imate povišenu tjelesnu temepraturu", dodaje za  kraj.

izvor: bbc.com

Još vijesti