Umjetna inteligencija

Svakim danom svjedočimo svim novim vrstama i oblicima umjetne inteligencije. Voljeli ju ili ne, umjetna inteligencija postaje dio svih modela novih tehnologija, a kroz nekoliko godina bi ona mogla postati dio naše svakodnevice.

ChatGPT jedna je vrsta takve umjetne inteligencije s kojom su se mnogi već imali prilike upoznati. Ne samo to, već su počeli iskorištavati i zloupotrebljavati njegove mogućnosti.

No, u svemu treba prepoznati granicu, ali to ne znači da se ne smije koristiti. Zato provjeri načine kojima si možeš olakšati obrazovanje korištenjem ChatGPT-a, a da ne kršiš akademsko poštenje.

1. Prevađanje teških znanstvenih pojmova

Ponekad pojedini kolegiji na fakultetima iziskuju shvaćanje određenih znanstvenih pojmova koji mogu biti izrazito teški. Iako većina studenata na fakultetima pohađa predavanja stručnog engleskog jezika, često su pojedini pojmovi kompliciraniji od drugih.

U tom kontekstu, ChatGPT može pomoći pri objašnjenju takvih pojmova kako bi studenti shvatili poantu gradiva.

2. Ideje za pisanje eseja i seminara

Često fakulteti društvenih znanosti iziskuju konstantno pisanje eseja, seminara i podnesaka. Samim time, studenti često ostaju bez inspiracije po pitanju izbora tema, zato se ChatGPT može iskoristiti u tu svrhu.

Ono što je potrebno jest da mu se zada određeni pojam ili područje interesa, kao i opis tog pojma, a on tu može pomoći s definiranjem teme potrebne za esej, podnesak ili seminar.

3. Pravilno pisanje e-mailova

Još se u osnovnoj školi uči pravilno pisanje fizičkih pisama, pa tako i službenih e-mailova, ali opće je poznata činjenica da mnogi studenti ni na faksu nisu usavršili taj dio službenog obraćanja u pisanom ili digitalnom obliku.

E-mailovi za profesore moraju biti napisano „po špranci“, a pojedini su profesori i posebno „alergični“ na njihovo nepravilno pisanje. No, ChatGPT ti može pomoći i u tom kontekstu, da ti ili ispiše pravila kojih se moraš držati pa da ih znaš za ubuduće, ili da ti on sastavi mail koje trebaš ukoliko si u žurbi.

4. Sažimanje bilješki s predavanja

Oni koji vode rukom pisane bilješke na predavanjima, zaista su rijetkost. No, i te bilješke znaju biti preopširne pa tada možeš iskoristiti ChatGPT za njihovo sažimanje.

To će ti pomoći tijekom učenja za ispit, pogotovo ukoliko krećeš učiti u zadnji čas, a onda je zaista svaka minuta bitna.

5. Provjera pravopisnih i gramatičkih pogrešaka

Postoje raznorazni sustavi kojima možeš provjeriti svoje gramatičke pogrešne kada se radi o hrvatskom jeziku.

Ako pišeš eseje ili radove na engleskom jeziku, ali i na bilo kojem drugom, ChatGPT ti može pomoću u svakom kontekstu – od gramatičkog do pravopisnog, ali i značenjskog.

 

ChatGPT chatgpt pravila chatgpt korištenje

Još vijesti