L.B. u Vodič za brucoše

Od jeseni ste brucoši? Provjerite jesu li vas roditelji naučili svemu što trebate znati prije odlaska na studij

Mnogi roditelji ovog ljeta odbrojavaJU posljednje dane koje svakodnevno provode sa svojom djecom.

25. srpnja 2022 14:03
Mladi često na studij dolaze nespremni za samostalan život.

Mladi često na studij dolaze nespremni za samostalan život. Foto: 4 PM production via Shutterstock

Od jeseni će mnogi mladi učiti brinuti sami za sebe: sami će upravljati svojim financijama, organizirati raspored učenja i druženja, zakazivati termine kod liječnika ili u praonici veša… No, odlaze li svi od svoje kuće s ovim znanjima?

Brucoši imaju akademsko predznanje, ali životno često ne

Kad je i sama bila brucošica na Sveučilištu Stanford, Lythcott-Haims je primijetila da mnogi mladi dolaze sa solidnim akademskim predznanjem, ali i velikim "rupama" što se životnih vještina tiče, piše CNN.

vezano Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Postani student Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

Pripreme za odlazak na fakultet prošlih su se godina uvelike promijenile i kulturološki su različite, pojašnjava Lythcott-Haims, autorica knjiga "How to Raise an Adult" i "Your Turn: How to Be an Adult".

Tinejdžeri su pod sve snažnijim pritiskom da upišu prestižne fakultete, a garanciju za to daje im "savršeno djetinjstvo": odlične ocjene i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima, što sve ostavlja malo vremena roditeljima da djecu nauče praktičnim vještinama snalaženja u svakodnevnom životu.

vezano Slika nije pronađena Laganini 18 znakova zrelosti: Iako se možda tako ne osjećate, ove jednostavne aktivnosti otkrivaju da ste odrasli

"Djetinjstvo je niz od 18 godina tijekom kojih pripremate djecu da vas napuste", pojašnjava Lythcott-Haims. "Mikromenadžeriramo ih kako bismo ih pripremili za uspjeh, no uz rješavanje svih njihovih obaveza, potkopavamo njihovu sposobnost da zbilja uspiju kad se jednom osamostale", govori.

Nije prekasno početi "vježbati" samostalnost ni ljeto prije odlaska na studij

Kako bi savladali neke osnovne životne vještine, nikada nije prekasno. Čak ni ljeto prije odlaska na studij. Potrebno je samo direktno započeti razgovor o preuzimanju odgovornosti za obaveze u kućanstvu.

"Sjela bih sa svojim djetetom i rekla mu da postaje odrasla osoba i da je vrijeme da se ispravi greška što je dosad u kućanstvu više statirao nego sudjelovao", smatra Haims.

Bitno je prvo objasniti tinejdžerima kako se pojedini zadatak u kućanstvu točno obavlja, uz praktičan primjer i korak po korak prikaz programiranja mašine za pranje veša ili suđa, na primjer.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Divjak šokirana podatkom da ¾ studenata NE ZNA skuhati jaje ni napraviti krumpir pire: 'Ovo je porazno'

Za početak može pomoći u odvajanju bijelog od šarenog rublja ili naručiti se za pregled kod zubara dok vi slušate kraj nje/ga.

Prije odlaska na fakultet svakako je poželjno da mlada osoba zna sama pripremiti nekoliko najjednostavnijih obroka, organizirati obaveze i vrijeme i raspolagati budžetom.

No, s obzirom da će većina njih po prvu puta stanovati s cimerima, tj. nepoznatim osobama, bilo bi dobro naučiti kako pospremiti za sobom, pregovarati o određenim pravilima ponašanja u zajedničkim prostorijama i slično.

Socijalne vještine poput pisanja pristojnog maila, traženja savjeta, pružanja iskrene isprike ili pak inzistiranja na pomoći kad je prvi odgovor možda negativan, također su dobrodošle vještine prije odlaska na studij.

Top vještine za sve mlade koji kreću na studij

U svojoj knjizi "Your Turn: How to be an Adult", Lythcott-Haims navodi vještina koje bi trebalo "izbrusiti" prije odlaska na fakultet i iskušavanja samostalnog života.

To su: briga za vlastito tijelo i zdravlje, traženje posla kojim će popuniti budžet, stav da je najbolje uvijek dati svoj maksimum, sposobnost donošenja odluka, sposobnost suradnje s drugima, briga i organizacija vlastitih obaveza i stvari, odgovaranje i poštivanje dogovora, pronalaženje prijatelja i briga za njih te planiranje budućnosti.

Ovo je mnogo novih vještina u kojima nije potrebno odmah uspjeti i ovladati njima čim se osamostalite. Čak je i dobro da ponekad pogriješite.

Upozorenje mnogim roditeljima kreće zbog potrebe da se često pojavljuju u studentskom smještaju svoje djece i odrađuju sve kućanske poslove umjesto njih, jer ovakvo ponašanje zapravo šteti osjećaju samopouzdanja svake mlade osobe.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Roditelji koji ih maze i paze krivi za njihovu propast na faksu: Evo zašto mnogo brucoša odustane od studija

Iako cijeli život učimo kako biti samostalan/na, i dalje je normalno i poželjno tražiti savjet i pomoć u svakoj nedoumici.

Roditelji koji poput helikoptera lebde nad svojom djecom šalju im poruku da ne vjeruju u njih, njihovu sposobnost rješavanja problema nego ih predodređuju za neuspjeh.

Zbog toga je bolje odgojiti dijete koje će kad se susretne s problemom pomisliti: "Pokušat ću ovo riješiti, uvijek mogu nekoga pitati, tražiti savjet i upute", nego ono koje će samo nazvati mamu ili tatu da riješe problem umjesto njega.

izvor: CNN

Još vijesti