P.S. u Vodič za brucoše

Od sada više nitko neće učiti noć prije ispita – pamtiti možeš i tijekom spavanja, a evo i kako!

Zvuči banalno, ali uvijek vrijedi isprobati.

3. veljače 2023 15:55
Noćno učenje.

Noćno učenje. Foto: JulieK2 via Shutterstock

Sezona kolokvija ili sezona ispitnih rokova – studenti često ne mogu odlučiti što je gore od ovih dvaju izbora. Pogotovo oni koji su redovni na svim predavanjima jer na taj način žele „upiti“ čim više informacija potrebnih za prolazak.

Upravo zbog iscrpljenosti i prevelike količine informacija, studenti često odustanu i jednostavno odluče više ne učiti. No, spavanje mnogima prioritet, ali znanost sada dokazuje da i spavanje može biti proaktivno, posebno noć prije izazovnog ispita ili kolokvija. Kako piše Her Campus, možemo učiti čak i dok spavamo.

Ne, niste pročitali jer naš mozak aktivno radi čak i tijekom spavanja, što znači da i tada možemo učiti, iako zapravo nismo budni. Sve što je potrebno da taj proces postane učinkovit jest da prije spavanja pustimo snimku predavanja ili vlastiti zapis u kojem ponavljamo sve bitne i potrebne informacije.

Ne radi se samo o teoriji

Slušanje tih zapisa tijekom spavanja zaista je učinkovito i korisnije je nego što svi zapravo mislimo. Kako govore znanstvenici, ovaj fenomen naziva se hipnopedija za koju mnogi smatraju da u pitanju nije samo teorija. Časopis Nature Communications 2017. godine objavio je studiju koja dokazuje da je naš mozak osjetljiv na nova sjećanja dok spavamo.

Postoje i druge studije koje dokazuju isto. Što znači da tijekom učenja, pogotovo kod onih koji uče na glas, vrijedi snimati audio zapis gradiva koji se onda pušta tijekom spavanja noć prije ispita. Isprobajte i uvjerite se djeluje li zaista!

Izvor: www.hercampus.com

Još vijesti