P.S. u Vodič za brucoše

Odlaziš na studij u inozemstvu? Ako se želiš dobro pripremiti, na ove četiri stvari posebno obrati pozornost

Studiranje u inozemstvu svima je iskustvo života, ali da ono bude pozitivno, pripremi se na vrijeme!

4. kolovoza 2023 16:33
Pripreme za odlazak na inozemni studij.

Pripreme za odlazak na inozemni studij. Foto: Matt Ragland/Unsplash

Mnogi studenti sanjaju o studiranju u inozemstvu. Iako je ono potpuno drugačije od našeg sustava školovanja, jedna od važnih razlika je i školarina koja se tamo gotovo svugdje plaća pa je to i jedan od najčešćih razloga zbog kojeg studenti odustaju od tog pothvata.

No, zato postoje Erasmus razmjene koje omogućuju studiranje u inozemstvu na svega nekoliko mjeseci, uz moguće stipendije, koje studentima olakšavaju cijeli taj proces.

Ako ste i vi jedni od tih studenata koji se pripremaju za inozemni studij, ovo su stvari koje definitivno morate znati i napraviti ako želite biti dovoljno pripremljeni.

Pripremi dovoljno džeparca

Studenti kod odabira inozemnog fakulteta uvijek biraju one s kojima dobivaju stipendiju. Što je, naravno, logično, kako bi uspjeli pokriti sve osnovne troškove, ali i troškove života na svakodnevnoj razini.

Kada su u pitanju Erasmus razmjene, gotovo svi studenti Erasmusa na razmjenu odlaze s njihovom stipendijom, ali ima i onih koji nisu ostvarili pravo na stipendiju te u drugu državu odlaze s vlastitim džeparcem. No, ono što je bitno jest da svejedno pripremite još dodatnog novca, uz stipendiju, za ovaj pothvat.

Ne samo to, nego bi bilo odlično da organizirate vlastite financije za period u kojem ćete studirati vani, kako se ne bi došlo do situacije da ostanete bez novaca. Tako da uz stipendiju, štedite nekoliko mjeseci kako bi imali „joker zovi“ u slučaju pretjeranog trošenja.

Ugovori inozemno zdravstveno osiguranje

Nikako nemojte otići na inozemni studij ako nemate bilo koji oblik zdravstvenog osiguranja. Iako umjesto ugovaranja mnogi se oslanjaju na Europsku knjižicu zdravstvenog osiguranja, koja može biti od pomoći.

No, bilo bi još idealnije, ali i sigurnije za vas, da s nekom od osiguravajućih kuća ugovorite dodatno osiguranje u slučaju neke teže ozlijede. Tako ćete biti sigurniji, a ako do toga i dođe, imati ćete manje komplikacija u inozemnom zdravstvenom sustavu.

Avionsku kartu kupi nekoliko mjeseci ranije

Ukoliko u inozemstvo putujete s avionom, bilo bi idealno da cijene karata pratite i po nekoliko mjeseci unaprijed.

Cijene avionskih karata mogu biti izrazito skupe, ali ako na svakodnevnoj razini pratite iznos, koji se mijenja svakodnevno zbog potražnje i udaljenosti datuma putovanja, moguće je da kartu kupite po jeftinijoj i prihvatljivoj cijeni. Uz to, nego zato i toliko ranije trebate kupiti kartu kako bi prošli što jeftinije, ali i kako bi bili pripremljeni na vrijeme.

Upoznaj se s kulturom te države

Prije odlaska u stranu državu, dobro je proučiti neke osnovne stvari koje vam mogu pomoći. Poput toga kako funkcionira javni prijevoz, imate li pravo na popuste sa studentskom iskaznicom, gdje se nalazi koja ulica i slično.

Osim toga, dobro je upoznati se sa kulturom te države. Možda pojedine stvari, kao što je često slučaj, imaju drugačije značenje od naših što se ponajviše ističe u nekim neverbalnim znakovima. Osim toga, kulturne raznolikosti su česte, pa da se ne iznenadite kada stignete tamo, s njima se upoznajte prije.

 

Još vijesti