V.F. u Postani student

Ovo su 3 najbolja brucoša zagrebačkog FER-a: Matematiku i fiziku na maturi riješili 100% točno

Fakultet elektrotehnike i računarstva pohvalio se svojim najboljim brucošima koji su maturu iz Matematike i Fizike na višoj razini riješili bez greške.

21. listopada 2022 12:28
Najbrucoši FER-a

Najbrucoši FER-a Foto: screenshot fer.unizg.hr

Na početku akademske godine dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas čestitao je Lovri Nidogonu, Borisu Španiću i Davidu Vodopiji na izuzetnom uspjehu i poželio im dobrodošlicu na fakultet.

Naime, ova su se tri ponosna brucoša istaknula među ostalim "novopečenim" studentima FER-a po uspjehu na državnoj maturi, ali i drugim postignućima i interesima kojima se bave u slobodno vrijeme.

Izravan upis na FER

Lovro Nidogon dolazi iz XV. gimnazije, iz zagrebačkog MIOC-a. U srednjoj školi je išao na brojna natjecanja iz informatike (HONI, HIO, ACSL itd.) i fizike, na kojima je sudjelovao na državnoj razini. Na državnom natjecanju iz fizike je osvojio 4. mjesto i tako si osigurao izravan upis na FER, javljaju s FER-a.

Lovro kaže da je bio spreman za maturu, ali se svejedno nastavio pripremati rješavajući prošlogodišnje ispite, a pomogla su mu i ponavljanja s prijateljima za što smatra da je najlakši način učenja.

"Nakon prvih nekoliko dana na FER-u mogu reći da sam u potpunosti zadovoljan smjerom u kojem nastava ide, a posebno mi se sviđa koncept učenja meni zanimljivih stvari", ispričao je Lovro. "Nakon prve godine planiram upisati računarstvo, a kasnije se u životu nadam baviti razvojem softvera. U slobodno vrijeme volim svirati klavir i biciklirati te, naravno, igrati igrice", dodao je.

Boris Španić i David Vodopija dolaze iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Boris je također sudjelovao na državnim natjecanjima iz fizike i matematike, na hrvatskim informatičkim i matematičkim olimpijadama, bio je prvak u razvoju softvera, no najčešće je išao na natjecanja iz algoritama.

Planira na FER još od 6. razreda

"Maturi sam pristupio prilično opušteno jer sam bio siguran u sebe", priznao je Boris. "Nisam bio opterećen s postotkom riješenosti, više sam to radio iz osobnog užitka. Volim to što radim (matematiku i fiziku) te sam u srednjoj školi redovito vježbao oba predmeta. Znao sam da ću upisati FER još u 6. razredu, te sam zasad zadovoljan. Za razliku od srednje škole, uglavnom su svi predmeti ono što mislim da mi je potrebno i korisno. Nisam volio usmene i stalne ispite, tako da mi se puno više sviđa ovaj tip učenja. Još nisam odredio daljnje usmjerenje, iako ću gotovo sigurno ići na računarstvo. Želio bih biti poduzetnik te bih u poslu volio koristiti znanja iz matematike i fizike, bilo u obliku robotike ili nečeg drugog", dodao je.

U slobodno vrijeme prati nogomet i Formulu 1, navija za Barcu i Mercedes, voli zaigrati nogomet s prijateljima te gledati filmove i serije. Bio je i na Potjeri, no Morana ga je izbacila na zadnjem koraku pa sada čeka poziv na revanš.

David je jedini ostvario svih 1000 bodova

David je ove godine jedini ostvario 1000 bodova za upis na FER.

"Eksperimentom sam dokazao da se ne isplati ići u menzu u 1 popodne ako ste stvarno jako gladni jer je red astronomski dugačak", priča David. "Šalu na stranu, prvi dojmovi o fakultetu su i više nego dobri i drago mi je da sam zahvaljujući svom trudu i radu u dosadašnjem obrazovanju ostvario upis na FER, koji je po mom mišljenju najbolji fakultet za svakog STEM-ovca koji drži do sebe, a želi ostati u Hrvatskoj", kaže te dodaje kako je u prvih tjedan dana studiranja već naučio mnogo.

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja sudjelovao je na brojnim natjecanjima i aktivnostima. U drugom razredu priključio se školskom robotičkom timu koji svake godine sudjeluje na FIRST natjecanju iz robotike te čiji je vođa bio naredne dvije godine. U trećem razredu osvojio je treću nagradu na Državnom natjecanju iz astronomije i kvalificirao se na Olimpijadu iz astronomije i astrofizike, dok se u četvrtom razredu plasirao na Državno natjecanje iz fizike.

"Baš zato sam se u tom najvažnijem periodu priprema za maturu više bavio astronomijom i fizikom nego samim maturama. Unatoč tome, s ispitima državne mature nisam imao problema te sam očekivano postigao vrlo visok rezultat – dva ključna ispita, Matematiku i Fiziku, napisao sam bez greške", prisjetio se.

David je sve ispite iz mature napisao za peticu. "Generalno, od svih matura, ispit iz Hrvatskog zahtijevao je najviše pripreme jer me književnost uopće ne zanima", rekao je.

Najviše ga zanima analiza i vizualiziranje podataka, a bavi se i razvijanjem videoigara. U slobodno vrijeme voli gledati Formulu 1 i svirati gitaru. U kasnijim godinama studija želi otići na studentsku razmjenu u neku od zemalja njemačkog govornog područja s obzirom da iz njemačkog jezika ima diplomu razine C1.

"Nadam se da će mi ovaj fakultet osigurati brojne takve i slične prilike s kojima ću steći nova iskustva i pronaći mnoge nove interese te ostvariti svoje ideje", zaključio je David.

vezano Slika nije pronađena Postani student Veliki zagrebački faks se hvali: 'Upisujemo najbolje brucoše - jedan maturant imao čak 1000 bodova'

vezano Studenti energetske učinkovitosti i obnovljivog razvoja u Šibeniku Postani student Poslodavci se 'trgaju' za studentima ovoga studija, a ove godine upisalo ga samo 16 brucoša

Još vijesti