L.B. u Vodič za brucoše

Pošto studiranje u Zagrebu? Studenti iz Dalmacije otkrili koliko im treba za preživjeti mjesec dana u metropoli

Za brucoše koji su upisali fakultet izvan rodnog grada, ovo je doba intenzivne potrage za podstanarskim stanovima.

22. kolovoza 2022 11:38
Prizor iz centra grada Zagreba

Prizor iz centra grada Zagreba Foto: Ivica Drusany via Shutterstock

Netom su objavljene rang liste za smještaj u domovima, onih ispod crte tradicionalno ne manjka, a "magičnu crtu" najteže je preći upravo brucošima. Čak i kad nekako dobiju sobu u domu, u pravilu ih dopadnu one najgore kategorije, piše Slobodna Dalmacija.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

A koliko zapravo košta studiranje izvan rodnog grada? Ispod 3000 kuna mjesečno teško će proći i oni najskromniji, a većini će izdatak biti i preko 5000 kuna, jer uvijek se dogodi neki nepredviđeni izdatak. Dovoljno je, recimo, da se pokvari fen za kosu i u tren plan novih 200 kuna ili da ih uhvati kakva viroza jer će svaki odlazak u ljekarnu koštati minimalno 50 kuna.

Najam stana ovdje je najveća stavka. Situacija je takva da je u Zagrebu praktički nemoguće naći iole pristojan stan za manje od 500 eura.

Jednosobni stanovi kao dvosobni

Dvije Splićanke su cimerice u jednom takvom skromnom studentskom stanu na Knežiji. Prednost njihovog stana je što im je tramvajska stanica doslovce ispred ulaza i što je menza blizu. Svaka od njih za stan plaća 300 eura mjesečno za najam i režije.

"Kad smo tražile stan u Zagrebu, iznenadile smo se da Zagrepčani jednosobne stanove oglašavaju kao dvosobne. Oni dnevni boravak računaju kao sobu. I tako mi sad živimo u dvosobnom stanu koji ima malu kuhinjicu, kupatilo, dnevni boravak i spavaću sobu. Da ima još jednu sobu bio bi, po njihovim mjerilima, trosobni", smiju se Splićanke.

vezano Platiti grijanje ili ejsti? Vijesti Najamnine stanova i dalje samo rastu: 'Plaćam preko 7000 kuna samo za jednu sobu'

One u pravilu jedu nekoliko puta tjedno u menzi i to samo ručak, a ostalo se snalaze o svom poslu. Roditelji pošalju zamrznutu hranu, a za doručak i večeru su najčešće na jogurtima, tostevima i sličnim radostima. Uprave te radosti i kave najviše koštaju. Ode im na to i tisuću kuna mjesečno najmanje. Dakle, prehrana jednako 150 eura mjesečno.

Kući putuju svaka dva mjeseca otprilike i recimo da ih prijevoz ispadne tristotinjak kuna mjesečno, zajedno s onim gradskim po Zagrebu. Na knjige, skripte i kopiranje ode isto toliko novca, pa se dođe do te minimalne svote od 500 eura mjesečno. A kozmetika, izleti u klubove, odjeća... sve je to program plus koji ne ulazi u ovu računicu.

Knjige na prvoj godini 2000 kuna

Studentica zagrebačkog Medicinskog fakulteta troši pak manje za smještaj jer živi u Studentskom domu Stjepan Radić, popularnoj Savi.

"Ja plaćam 375 kuna mjesečno sobu, treća kategorija na Savi. Nisam sigurna hoće li se sada dizati cijena zbog inflacije. Ljetni smještaj je oko 900 kuna mjesečno. Za knjige mi je otišlo dosta novca. Neke su koštale i po 700 kuna, a i za skripte je otišlo oko tisuću i pol. Ja sam još dobro i prošla jer su mi prijatelji posudili atlase koji dođu po tisuću kuna. Sve skupa, samo knjige na prvoj godinu su me ispale oko dvije tisuće kuna", kaže studentica Medicine koja dijeli sobu s cimericom.

vezano Cijene najma u Zagrebu sve su egzotičnije, kao i uvjeti stanodavaca... Laganini Urnebesni oglas za najam sobe u centru Zagreba: 'Primamo samo studente za koje nazovu roditelji…' Evo i cijene

Skroman studentski smještaj koji su dobile zahvaljujući izvrsnim ocjenama iz gimnazije još je i najmanja stavka u njihovom proračunu. Puno više im ode na hranu.

"Često same kuhamo, a to košta... Odeš u spizu i potrošiš za tren 200 kuna. Jedem u menzi kad ponestane para. Rekla bih da na hranu trošim oko tisuću i pol kuna. Svakodnevno idem jednom do dvaput na kavu, ode i na to 300 kuna mjesečno", računa buduća liječnica.

Mjesečna pokazna karta u Zagrebu dođe 100 kuna tako da to nije neka velika stavka. A koliko košta dolazak doma? Zagreb - Split, Split - Zagreb, ne kupite li autobusnu kartu na vrijeme, nego se za put odlučite u zadnji tren ta radost posjete rodnom kraju ispadne i 400 kuna.

"Obično doma putujem vlakom, ali znam naći prijevoz i preko aplikacije BlaBlaCar. Nekad znam platiti samo 70 kuna do Splita, nekad 150, zavisi koji je period. Ponekad idem doma svaka dva tjedna, nekad svakih par mjeseci. Sve u svemu, kad oduzmem troškove kozmetike i odjeće, mjesečno potrošim oko 2500 kuna", otkriva studentica Medicine.

vezano Ima tko 12 tisuća kuna viška? Nakon predavanja Oglas za stan razbjesnio Zagrepčane: Uz ugovor o radu i platne liste morate dati i više od 12000 kuna za useljenje

Student politologije lani nije uspio dobiti smještaj u državnom domu, pa se smjestio u privatnom. Sad je upisao drugu godinu. Samo sobu je plaćao 1100 kuna mjesečno, a dijelio ju je s cimerom. Za knjige bi po semestru potrošio svega 400 kuna, nešto bi kopirao, nešto kupio novo.

Kava skuplja od obroka u menzi

"Hranio sam se najviše u menzi, a samo ponekad bi nešto skuhao. Na hranu nisam trošio previše, ali zato je dosta para išlo na kavu, jer popijem bar dvije dnevno", govori. A kako ta kava u Zagrebu dođe od 13 do 15 kuna, ispadne da ga to košta više od tri obroka u menzi.

Sve u svemu, ovom studentu Fakulteta političkih znanosti 3000 kuna mjesečno otprilike bude dovoljno za život.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Još vijesti