P.S. u Vodič za brucoše

Praonice su zauzete, a ti nemaš čiste odjeće? Vrijeme je da se naučiš prati odjeću „na ruke“, a evo i kako!

Vratimo se u neko staro doba kada je perilica za rublje bila pojam!

22. prosinca 2022 15:10
Ručno pranje odjeće

Ručno pranje odjeće Foto: Rozhnovskaya Tanya via Shutterstock/Shutterstock

Studenti stanari u studentskim domovima često dođu u situaciju da više nemaju čiste odjeće, a nemaju ju gdje oprati. To se često dogodi ako je u pitanju veći studentski dom pa je navala na perilicu za odjeću ogromna ili ako je uopće ni nema.

Praonice po gradovima često mnogima nisu opcija, prvenstveno zbog financija, ali ju zato svi mogu oprati sami i to „na ruke“. Nije teško kao što zvuči, ali je bitno da točnim redoslijedom pratite ove korake!

Odjeću okreni naopako

Ovo je bitno pogotovo kod majica, haljina i džempera koji s prednje strane imaju naljepnicu ili natpis. Na taj način se oni neće odlijepiti kada će odjeća stajati u vodi, a i manja je vjerojatnost da se tkanina ošteti s prednje strane.

Umivaonik napuni vodom i deterdžentom

Prije svega, voda mora biti mlaka ili sobne temperature. No, nikako ne bi smjela biti jako vruća ili hladna jer se onda odjeća neće dobro oprati, zato je bitna temperatura vode u koju se dodaje deterdžent ili neki slabiji sapun koji ne oštećuje odjeću.

Nježno operi svaki komad

Nakon što se voda dobro pomiješala sa sapunom ili deterdžentom, svaki komad odjeće dobro isperi, ali njezin pokretima kako se tkanina ne bi oštetila.

Bilo bi dobro da dodatno istrljaš dijelove tkanine gdje se nalazi neka značajnija mrlja, a ostatak nježno „masiraš“ u napravljenoj „kupki“.

Ostavi pola sata odjeću da odstoji

Nakon pranja, tu istu odjeću ostavi u toj vodi barem pola sata. Tim stajanjem će još sva prljavština, koja još nije, izaći van.

Dobro isperi odjeću i istisni višak vode

Naposljetku, odjeću ponovo operi u mlakoj ili u čak hladnijoj vodi. No, bitno je da ju dobro ispereš, sve dok sva sapunica i ostatak deterdženta ne izađu do kraja van.

Nakon toga slijedi cijeđenje, a ako je u pitanju osjetljivija odjeća, onda ju možeš ocijediti tako da ju pritisneš uz umivaonik, umjesto da ju rukama iscijediš.
 

Još vijesti