L.B. u Vodič za brucoše

Rektorica domaćeg sveučilišta u pismu brucošima: 'Krećete na put ostvarenja svojih želja i planova...'

Povodom početka nove akademske godine, rektorica riječkog Sveučilišta obratila se svim zaposlenicima, studentima, a posebice brucošima.

3. listopada 2022 13:09
Rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija

Rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija Foto: screenshot via YouTube@Novi list

Prvi tjedan listopada rezerviran je za početak nove akademske godine. Ovim povodom, zaposlenicima Sveučilišta, studentima, a posebice brucošima obratila se rektorica Snježana Prijić-Samaržija, kako bi svima poželjela uspješan rad i rezultate koji će ih ispunjavati u profesionalnom i osobnom smislu.

Kako piše u svom pismu, Sveučilište u Rijeci studentima će postati drugim domom, baš kao i svim ostalim zaposlenicima uz poziv da i ove godine održavaju standard "otvorenosti, autentičnoj kvaliteti i transparentnosti".

vezano Svakog tjedna posjećuje cvjećarnicu... Laganini Fotografija omiljenog profesora s Ekonomskog fakulteta s ružama u rukama dirnula tisuće sugrađana: Evo i zašto

Donosimo dio njenog pisma u nastavku.

"Posebnu dobrodošlicu upućujem brucošicama i brucošima, našim novim kolegama. Krećete na put ostvarenja svojih želja i planova, a Sveučilište postaje vaš drugi dom. Želim vam poručiti da ćemo učiniti sve da dobijete najbolje obrazovanje i potrebnu potporu kako biste svoje ciljeve i ostvarili. Pažljivo ćemo vas slušati i podržavati kada budete tražili više – znanja, inovacija, kreativnosti, pravednosti i šansi. Najviše čemu se možemo nadati jest da budete ponosni što ste studenti Sveučilišta u Rijeci.

"Godina će biti izazovna..."

Godina koja nas čeka bit će izazovna po mnogočemu. Živimo u vremenu u kojem svakodnevno bilježimo izazove za demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona. Europa i svijet bilježe rast autoritarnih režima, prijetnje temeljnim demokratskim vrijednostima pluralizma, uzajamnog uvažavanja i solidarnosti, ali i krizu prosvjećenosti. Ekonomski izazovi i pad standarda radikaliziraju socijalno ranjive skupine kojima se utjeha nudi u navodnom osnaživanju njihova identiteta, a zapravo u isključivosti i uskraćivanju sloboda drugima. Rat u neposrednoj blizini, energetska kriza, posljedice klimatskih promjena, slabljenje povjerenja u institucija i sustava čine godinu pred nama dodatno složenom.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Rektor postao HIT u regiji! Pozdravio studente, ali nitko ne zna što je htio reći: 'Danas je postalo jučer, a sutra već danas'

Generacije prije nas, kao i one koje dolaze imale su i imat će svoje izazove. Nikada nije bilo da izazova nije bilo, ali i nikada neće ni biti da ih nećemo uspjeti rješavati. Nije utjeha činjenica da svaka generacija misli da su njihovi izazovi veći od svih koji su im prethodili. Nije utjeha ni pozivanje na objektivno osobito teške okolnosti. Utjehu treba tražiti u razumijevanju da smo sposobni za sve što nije ljudski nemoguće. Rješenje je u razumijevanju da formula naše dobrobiti uključuje dobrobit drugih. Ljudski kapaciteti za altruizam su ogromni, kada shvatimo da egoizam nije prirodna datost niti ključ društvenog uspjeha.

50 godina Sveučilišta u Rijeci

Akademska godina pred nama je osobita po tome što slavimo pedesetu obljetnicu Sveučilišta u Rijeci. Pozivam vas da nam se pridružite na istraživačkim susretima, razgovorima i događanjima na kojima ćemo s prijateljima i kolegama iz Europe i svijeta otvarati nove teme i bilježiti postignuća naših ljudi. Naša slavljenička poruka je naš način života i rada – otvorenost idejama, ljudima, zajednici, svijetu te stalnom proširivanju prostora slobode, suradnje i solidarnosti."

vezano 'Dosta druženja s mlađarijom, apsolventice čekaju': Najbolja dobrodošlica brucošima koju vam mogu poželjeti Vodič za brucoše 'Dosta druženja s mlađarijom, apsolventice čekaju': Najbolja dobrodošlica brucošima koju vam mogu poželjeti

Još vijesti