P.S. u Vodič za brucoše

Rok za predaju seminara je sutra, a imaš samo naslov? Uz ove trikove predat ćeš ga i prije roka!

Manje razmišljaj o preostalom vremenu, a više o sadržaju i uspjet ćeš!

24. studenog 2023 17:22
Trikovi uz koje ćeš seminar uspjeti predati na vrijeme.

Trikovi uz koje ćeš seminar uspjeti predati na vrijeme. Foto: Thought Catalog via Unsplash/Unsplash

Pisanje seminara ili eseja u zadnji čas zna se dogoditi i onima koji nisu „kampanjci“. Zato se nemoj sramiti što si upravo i ti u ovoj situaciji, čak i ako pripadaš u one koji sve rade u zadnji čas.

Neki čak i bolje funkcioniraju pod stresom i pritiskom, pa taj „zadnji čas“ možda uopće nije loš. No, ako ipak želiš nešto predati i završiti na vrijeme, moraš znati na što se fokusirati. To će ti pomoći da zadatak odradiš korektno i to do roka predaje seminara ili eseja!

Napiši glavne teme koje ćeš obuhvatiti

U pisanju eseja ili seminara, studenti se često znaju „izgubiti”. Ne znaju o čemu točno pisati i što sve obuhvatiti pa seminar ima ili previše riječi, ili dolazi do totalnog gubitka koncepta i procesa pitanja, što oduzima vrijeme.

Zato prije pisanja odmah ispiši teme koje planiraš obuhvatiti i njima ćeš se voditi tijekom pisanja.

Postavi si štopericu svakih pola sata

Nije loše da organiziraš vlastito vrijeme. Zato si postavi štopericu ili alarm na svakih pola sata, da dobiješ dojam o vremenu koje ti je preostalo do predaje, kako ne bi morao razmišljati o tome. Alarm će te podsjetiti!

Odredi broj riječi koje moraš napisati

U vremenu koje odrediš alarmom, definiraj i broj riječi koje moraš napisati.

Ako odrediš da ćeš u pola sata napisati 500 riječi, sve ćeš stići do roka predaje, ali naravno, ako ti usput pažnju ne odvlače distrakcije poput mobitela, televizije ili laptopa.

Ne obrađuj nebitno

Fraza „za one koji žele znati više“ definitivno ne vrijedi ako esej ili seminar pišeš u zadnji čas. Zato ne obuhvaćaj ono što nije prijeko potrebno, kao niti dodatnu literaturu koja se navodi.

Iako želiš napraviti više i bolje, sjeti se da za to nemaš vremena, a najbitnije je da pišeš o onom najvažnijem, što je i jedino zadano.

Gramatičke i pravopisne greške ispravljaj na kraju

Možda te nerviraju crvene podcrtane riječi koje su pogrešno napisane, ali njih ostavi za kraj. Osim toga, stilske pogreške se također rješavaju na kraju jer čitanjem odlomka i razmišljanjem o stilu pisanja također gubiš vrijeme.

Zato te „sitnice“ ostavi za kraj, a vjerujemo da ako pratiš sve navedene korake ćeš imati vremena za pomno razmisliti i o stilskim, kao i o gramatičkim te pravopisnim greškama.

Uvod i zaključaj piši na kraju

Svatko ima različite metode pisanja – neki uvod i zaključak pišu na početku, drugi na kraju. No, oni su možda najteži na pisanje ako se s njima krene jer se literatura tamo ne navodi, pa gubiš puno vremena razmišljajući o tome što ćeš sve napisati i obuhvatiti u početku, a što zaključiti pri završetku rada.

Zato ta dva poglavlja ostavi za kraj, nakon svega, jer će ti tada biti jasnije što napisati u uvodu, a čime zaključiti, na temelju razrade eseja ili seminara.

Još vijesti