L.B. u Vodič za brucoše

Samo 2 riječi i nema više nervoze prije usmenog izlaganja?! Trik toliko jednostavan da nećete vjerovati da pomaže

Simpatična TikTokerica i plesačica podijelila je zanimljiv video o tome kako se riješiti nervoze prije javnog nastupa pomoću samo dvije riječi.

20. prosinca 2022 12:34
Usmeno izlaganje pred publikom.

Usmeno izlaganje pred publikom. Foto: fauxels via Pexels

Tijekom diplomskog studija psihologije, Mollie Trainor naučila je vrlo koristan trik, toliko jednostavan da ni sama nije vjerovala da funkcionira.

Prevarite mozak!

„Osjećate li nervozu ili tjeskobu prije nastupa zbog nečega što vas očekuje? Možda ste nervozni zbog usmene prezentacije ili nečeg sličnog, ali možete prevariti svoj mozak da pomisli da ste uzbuđeni, a ne tjeskobni“, pojašnjava u svom videu.
Dovoljno je samo reći: „Uzbuđen/a sam“ i nervoza će nestati.

Mislite da ne funkcionira? Pokušajte! Iza savjeta leži znanosti koja kaže da su oba stanje – nervoza i ushićenost – stanja visoke uzbuđenosti pa ih je moguće zamijeniti jedno drugim. Ova se tehnika naziva i ponovnim preispitivanjem anksioznosti.

 

@mollietrainor #stitch with @rachelvanderbilt ♬ original sound - Mollie

 

„Fiziološki, ono što vam se događa je prilično slično tako da je lako natjerati mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu“, pojašnjava Mollie.
Upozorava i da je ovo uspješniji postupak od pokušaja da se smirite jer je smirenost stanje „niskog uzbuđenja“ stoga pokušaj da se umirite može dovesti do dodatne nervoze.

Ovo je pokazala i studija provedena 2013. godine na Harvardskoj poslovnoj školi. Sudionici istraživanja u situacijama povišenog stresa i nervoze funkcionirali su bolje nakon ove tehnike „premošćivanja“ nervoze uzbuđenjem nego kad bi se pokušali smiriti. Isti rezultat postigli su neovisno o zadatku koji ih je čekao, bio to javni nastup, pjevanje ili rješavanje matematičkih zadataka.

Na samom kraju videa, Mollie pojašnjava se je tehnika primijenjiva isključivo u okolnostima nervoze zbog neke obaveze koja nas neposredno očekuje te ne pomaže osobama koje pate od anksioznih poremećaja.