S.D. u Vijesti

Kako ostati imun na ove scene?! Stanje u Afganistanu pogoršava se iz dana u dan

Šokantne snimke pružanja otpora i kažnjavanje prosvjednica

29. prosinca 2022 13:27
Ženama u Afganistanu nakon šestog razreda obrazovanje više nije dozvoljeno

Ženama u Afganistanu nakon šestog razreda obrazovanje više nije dozvoljeno Foto: Shabnam Nasimi via Twitter

Nakon što su nedavno izbačene iz knjižnica, ženama u Afganistanu oduzeto je osnovno ljudsko pravo – obrazovanje. Nakon šestog razreda osnovne škole, žene u toj zemlji više nemaju pravo na školovanje.

Osobe koje su protestirale fizički su kažnjene

Snimke iz Afganistana koje prikazuju žene i studente kako protestiraju zbog donesenih zakona preplavile su Internet, ali i poruke podrške iz cijelog svijeta. Afganistanke izlaze na ulice i protestiraju, studenti napuštaju predavanja u znak potpore. Mnogi izvori tvrde da su osobe koje su protestirale fizički kažnjene zbog aktivizma, a takvom se vladavinom pokušava ušutkati sve članove društva.

Shabnam Nasimi, bivša politička savjetnica za preseljenje u Afganistanu i izbjeglice, jedna od najprominentnijih izvora informacija vezanih uz trenutne događaje u Afganistanu, na Twitteru svakodnevno obavještava svoje pratitelje o razvoju situacije. Tako je s njima podijelila i snimke pokušaja protestiranja koji su naknadno bili kažnjeni.

Upozoravamo, sljedeća je snimka uznemirujućeg sadržaja

 

Afganistanski aktivisti trenutno na društvenim mrežama dijele osjećaj nemira i nemoći zbog ušutkavanja i gašenja otpora.

Kabulski sveučilišni profesor Ismail Mashal, u snimci koju je objavio Guardian, u gostovanju u televizijskoj emisiji svoj je otpor režimu i solidarnost sa ženama prikazao tako da je poderao svoje sveučilišne diplome pred kamerama:

„Ako moja sestra i moja majka ne mogu učiti, onda ne prihvaćam ovo obrazovanje!“, govorio je dok mu je glas podrhtavao.

I voditelj lokalnih vijesti tijekom dnevnika Shamshad TV-a nije mogao zadržati suze tijekom najave odluke da se djevojčicama zabrani obrazovanje.

Kako je moguće da do ovakvih pojava još uvijek dolazi u modernom svijetu? Kako takve postupke uopće mogu opravdati oni koji su ih ozakonili? Kako se uopće boriti protiv takvih odluka, ako protestiranje nije opcija?

Iako stanovnici Afganistana aktivno pokušavaju pokazati svoje neslaganje s odlukama koje su nametnute na vlast i ozakonjene, pomak na bolje teško je očekivati s obzirom na talibansko gušenje svakog otpora.

Još vijesti