Mojfaks.hr u Laganini

Ako smoki i čips nisu 'tvoja stvar': Ovdje će napokon cijeniti tvoje zdrave grickalice (a možeš dobiti i nagradu)

Tko može stati dok se vrećica ne isprazni?

16. ožujka 2021 11:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako studenti ne bi odustali od zdravijeg života zbog mora neispravnih informacija koje se nalaze na internetu, u sklopu studentske udruge eSTUDENT oformljen je tim posebno namijenjen  edukaciji mladih o zdravom načinu života. Početkom ožujka prošle godine održane su tri radionice. Prvu pod nazivom ''Kako zdravo kuhati bez kuhanja?'' održala je Tina Ušljagić, autorica bloga Zelenarium. Tema radionice bila je priprema prehrane bazirane na bilju (plant based) i hrani bez industrijskih proizvoda (wholefoods).


Druga po redu održana je radionica na temu ''Zero means hero; kako uz zero waste načiniti prirodnu kozmetiku?'' koju je vodio Marko Capek koji se zadnjih 15 godina bavi zaštitom okoliša te promovira život bez otpada i bez plastike. Treća i završna tema radionice bila je ''Kako nahraniti mozak i 'rasturiti' ispite!'', a vodile su ju Željka Fordren Jambrešić i Tamara Dabić Kempf iz Ustanove za obrazovanje odraslih – Makronova.


"Radionica je bila posebice korisna studentima kojima je najpotrebnije da razlikuju koje namirnice hrane mozak i zbog kojih duže ostajemo koncentrirani i onih koje ga usporavaju", ističu nam iz eSTUDNETa.


I ove godine ustraju u svojim nastojanjima promoviranja zdravog života i nutritivno bogate prehrane i to na području dragome svima nama – grickalicama.


Tko može stati dok vrećica ne bude prazna?


Najviše ih konzumiramo dok gledamo film, seriju ili utakmicu, a neizostavne su i na druženjima s prijateljima. Preporuča se da ih se izbjegava, neki savjetuju da je najbolje pojesti onoliko koliko stane "u šaku", no sve preporuke padaju u vodu kada se pred nama stvore grickalice, najpoželjnija nutritivno siromašna namirnica.


Premda bi dnevni unos takvih namirnica trebao biti 10 do 20%, često se pretjera i konzumacija prestaje tek kada su vrećica ili posuda prazne. Međutim, ako umjesto slanog čipsa punog masnoće, tijekom gledanja filma biraš nutritivno bogate namirnice, postoji mjesto gdje za to možeš biti i nagrađen.


Kulinarsko natjecanje Brocoola u sklopu projekta Mozak voli zdravo želi potaknuti studente koji uživaju u kuhanju, kreativni su i nose u sebi natjecateljski duh da pokažu svoje ideje za pripremu zdravih filmskih grickalica. Budući da se studente zbog loših prehrambenih navika nerijetko svrstava u rizičnu skupinu zbog prekomjerne konzumacije nezdrave hrane, ovo natjecanje može biti dobar korak u promjeni percepcije o tome kako izgleda vaš jelovnik.



Tko ne voli grickalice? Često su nam međuobrok, spašavaju nas od gladovanja kada žurimo s faksa na posao, a od dosade kada je film loš iako u kinu nestaju prije prve scene filma. Neizostavne su u vrijeme ispitnih razdoblja jer ponekad djeluju umirujuće. "Iako su grickalice uvijek povezane sa nezdravim namirnicama, naši natjecatelji imaju priliku ispraviti taj mit i predstaviti grickalice u potpuno novom ruhu – onom zdravom, ali opet ukusnom i primamljivom", ističu organizatori.


Imaš savršeni recept za zdraviju varijantu grickalica?


Natjecanje se organizira od 2014. godine, a glavni je zadatak motivirati i educirati mlade ljude o zdravom načinu prehrane te poboljšanju životnih navika. Također, cilj je natjecanja pokazati da zdrava i uravnotežena prehrana nije luksuz te da sve što je potrebno za kvalitetan i zdrav obrok nalazi se nadohvat ruke uz malo truda i kreativnosti.


Zadatak svakog natjecatelja jest osmisliti savršeni recept, snimiti i poslati videoisječak u kojem se prikazuje priprema zdravih grickalica. Prijave traju do 17. ožujka, a najboljih 10 natjecatelja osvojit će vrijedne nagrade. Većini studenata koji se prijavljuju kuhanje je hobi dok je nekima potreba jer ne žive s roditeljima pa je zanimljivo saznati njihove savjete i kulinarske tajne.


Ove godine prijave su otvorene 8. ožujka, a traju do 17. ožujka. "Nadamo se da će ove godine također biti veliki odaziv te odlična posjećenost radionica i završne konferencije. Tema ovogodišnjeg natjecanja su zdrave filmske grickalice", govore nam organizatori.

Većini studenata je kuhanje hobi, dok je nekima potreba jer ne žive kod kuće pa je svakako zanimljivo saznati koje male i svima dostupne kulinarske tajne koriste studenti. "I ove godine održat ćemo čak 5 radionica o zanimljivim temama koje će biti povezane s psihičkim i fizičkim zdravljem. 10 najboljih natjecatelja osvojiti će vrijedne nagrade, a zatvaranje natjecanja obilježiti ćemo konferencijom koja će se održati 27. ožujka", zaključuju iz eSTUDENTa.


Recepte prošlogodišnjih natjecanja možete pogledati ovdje.

Još vijesti