Vodič za brucoše

Studenti, znamo gdje ste u petak prije izlaska? Održava se još jedan prosvjed za klimu!

MojFaks | Događanja, 18.09.2019.Studenti, znamo gdje ste u petak prije izlaska? Održava se još jedan prosvjed za klimu!

Globalni prosvjed za klimu održat će se u petak u 18 sati na Europskom trgu u Zagrebu, odakle će prosvjednici ići na Markov trg, a prosvjed će se održati i u Osijeku, Rijeci i Splitu, najavili su u utorak organizatori, piše Index.hr.

"Taj je prosvjed dio globalnog štrajka i tjedna akcija (od 20. do 27. rujna) za kad je, po sadašnjim informacijama, planirano 3167 prosvjeda u više od 100 zemalja", istaknuli su u priopćenju iz Inicijative mladih "Fridays For Future Croatia", Zelene akcije i Greenpeacea Hrvatske.


Foto:Inicijativa mladih "Fridays for Future Croatia"

Klimatske promjene odnose se na sve, što je i glavna poruka prosvjeda. Tako ovaj put neće prosvjedovati samo učenici i studenti, već su pozvani svi građani, umirovljenici i sindikati. Inicijativa mladih sada ima pomoć suorganizatora poput Greenpeacea, Zelene akcije i Prijatelja životinja. 


Kako bi se ispunila ideja učeničkog štrajka to jest izlaska s nastave, prosvjed počinje u 18 sati, a tako i omogućuje sudjelovanje ljudi koje rade. Prosvjed se organizira radi "podizanja svijesti o problemu globalne klimatske krize", koja već sada znači veliku opasnost. S prosvjeda će pozvati hrvatsku vladu da "izvadi glavu iz pijeska" i počne djelovati, piše Index.hr

"Resursa poput čiste vode, zraka i hrane sve je manje, a nas je sve više. Sve vremenske katastrofe koje su se događale u protekloj godini nisu se dogodile slučajno, već su većinom rezultat našeg razornog djelovanja na prirodu. Stvari će biti samo još gore ako nastavimo ovako. Svaki pojedinac mora se mijenjati kako bismo ostvarili neki uspjeh i ne izbrisali čovječanstvo s lica Zemlje. Cilj je da i vladajući to shvate te da poduzmu zakonske mjere koje će štititi ljude i Zemlju, odnosno uvesti promjene koje će imati pozitivan učinak", poručili su organizatori, a prenosi Index.hr.

A.Z.
Izvor:Index.hr
Foto: Unsplash


prosvjed za klimuučenicistudentiklimatske promjeneeuropski trgzagreb


Prati nas na Instagramu!