Vodič za brucoše

Ulovi IT posao - osječke IT tvrtke traže zaposlenike

MojFaks | Događanja, 22.02.2012.Ulovi IT posao -  osječke IT tvrtke traže zaposlenike

Pod nazivom "Ulovi IT posao" kreće prva u nizu aktivnosti u sklopu projekta Osijek Software City kojim tvrtke IT profila sa sjedištem ili podružnicom u Osijeku žele predstaviti svoje djelovanje prema zajednici te na taj način privući potencijalne zaposlenike, ali i informirati one koji tek razmišljaju kamo usmjeriti svoje obrazovanje.

U Osijeku djeluje niz informatičkih tvrtki, od kojih određeni broj već duži niz godina uspješno posluje na međunarodnom tržištu. Neke druge su nešto mlađe, ali su se već uspjele nametnuti kao autoriteti u svojim poslovnim nišama ili su na najboljem putu da to postanu. Te tvrtke zapošljavaju stručnjake, proizvode kvalitetan softver i izvoze na mnoga tržišta diljem svijeta. Upravo iz razloga što su neke od njih orijentirane uglavnom ili potpuno na izvoz, na domaćem se tržištu za njih često niti ne zna, iako posluju bolje od većine ostalih tvrtki u našem okružju. Predstavljanjem tih tvrtki i njihova rada lokalnoj zajednici ova inicijativa želi pokazati da, unatoč aktualnoj gospodarskoj situaciji, volja za radom i stručnost imaju perspektivu.

Usmjeravanje obrazovanja i zapošljavanje

Činjenica je da formalno obrazovanje u Hrvatskoj nije jamstvo nalaženja zaposlenja. Programi formalnog školovanja uglavnom nisu usklađeni sa stvarnim potrebama tržišta rada, a još manje predviđaju koja bi znanja i vještine mogle biti potrebne za nekoliko godina, kako bi mladi ljudi prilikom odlučivanja o upisu u srednju školu ili na fakultet i na temelju tih informacija mogli razmisliti o svojem budućem zanimanju.
"Na žalost, na sustav formalnog obrazovanja ne možemo tako lako utjecati, no na ovaj način možemo potaknuti ljude svih uzrasta i zanimanja (srednjoškolce, studente, nezaposlene, nezadovoljne trenutnim statusom itd.) da sami porade na svom obrazovanju za one poslovne niše u kojima bi željeli raditi, kao i da im predstavimo one IT niše u kojima bi se, uz traženo znanje, najlakše mogli zaposliti.", kaže Nandino Lončar, voditelj projekta Osijek Software City, te dodaje: "Ono čemu ovim projektom težimo jest zapošljavanje! Iz perspektive poslodavca – zapošljavanje educiranog i motiviranog radnika, a iz perspektive radnika – zapošljavanje u perspektivnoj i kvalitetnoj tvrtki. U regionalnoj IT industriji trenutno vlada kronični nedostatak osposobljenog kadra, a to se ovim projektom želi promijeniti, naglašavajući koja su znanja i vještine potrebni za lako zapošljavanje u tvrtkama iz ove branše.".

“Ulovi IT posao” - osječke IT tvrtke traže zaposlenike


Kao što smo već spomenuli, prvi korak ovog dugoročnog projekta jest tzv. meet-up (nazovimo to grubo okruglim stolom) “Ulovi IT posao” koji će se održati u četvrtak 23. veljače 2012. u vremenu od 12:00 do 14:00 sati u dvorani 7  Ekonomskog fakulteta u Osijeku (na prvom katu).  Potrebno je naglasiti kako ovaj meet-up nije namijenjen samo studentima Ekonomije, već svim studentima, učenicima, nezaposlenima, kao i onima spremnima za zaokret u karijeri. Tamo će predstavnici četiri uspješne osječke IT tvrtke: Farmeron, Inchoo, K-informatika i Mono Software, odgovarati na vaša pitanja o potrebnim znanjima, zapošljavanju, razvoju karijere ili pokretanju posla u IT industriji na području Osijeka. Zanimljivo je spomenuti da će moderator biti Hrvoje Bujas, suvlasnik hrvatske softverske uspješnice - specijalizirane tražilica za nekretnine GoHome koja posluje u 10-ak zemalja! Ovaj meet-up održava se u suorganizaciji sa Studentskim zborom Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

"Dugoročni cilj projekta Osijek Software City jest postići prepoznatljivost Osijeka u svijetu kao grada u kojemu žive i rade IT stručnjaci te kao grada u kojemu djeluje puno tvrtki koje proizvode dobar softver. Vjerujemo da takva prepoznatljivost sa sobom nosi niz prednosti: utječe na pozitivan imidž grada, poticaj je novim ulagačima, doprinosi zdravijem gospodarstvu, preporuka je potencijalnim klijentima te "odskočna daska” za startup tvrtke!", dodaje g. Lončar za kraj.

Više informacija potražite na softwarecity.hr


studentiučeniciposaozaposlenjeposlodavciOsijekIT


Prati nas na Instagramu!