Vodič za brucoše

A da studiraš u Irskoj? Mladi nakon faksa na tjednoj bazi zarađuju 'masnu' plaću

MojFaks | Karijera, 28.09.2021., Autor: Vanessa K.Nije loše za tjednu zaradu, zar ne?
Foto: shutterstock by VAKS-Stock Agency

Iako naši većinom u Irsku odlaze pronaći posao i 'trbuhom za kruhom', možda je bolja opcija upisati fakultet u ovoj zemlji.

Njemačka i Irska države su koje zasigurno 'prednjače' kao najčešći odabir mladih Hrvata koji sele 'trbuhom za kruhom'. Osim što je Irska omiljena destinacija zbog mentaliteta domaćina, ali i povoljnije situacije što se samog državnog uređenja tiče, čini se da bi mogla postati sve popularnija i među mladima koji planiraju upisati studij.


>>>Dvije trećine hrvatskih iseljenika IMA DIPLOMU: Ovo su glavni razlozi zbog kojih 'dižu sidro' i odlaze<<<


Prema zadnjim objavljenim studijima, očito se ondje isplati i studirati jer je plaća nakon završavanja fakulteta iznimno dobra.  


Nova studija otkrila je neke brojke koje bi vas mogle iznenaditi. Izvješće Uprave za visoko obrazovanje pokazuje da novopečeni akademski građani pojedinih irskih fakulteta zarađuju najviše novca na irskim radnim mjestima, s istaknutim Sveučilištem u Dublinu koji se, po primanjima mladih, smjestilo na samom vrhu liste, piše joe.ie.


>>>'Nije sve u novcu, evo glavni razlog zašto smo vani i ne vraćamo se', istraživanje pokazalo da više od 80 posto mladih želi ostati u Njemačkoj<<<


Tjedna zarada od 5583 kune


Studenti koji su diplomirali na dublinskom koledžu "Trinity" zarađuju najviše nakon svoje diplome, a prate ih diplomanti gradskog sveučilišta "Dublin" i sveučilišnog koledža "Dublin". Studenti preddiplomskih studija na dublinskom koledžu "Trinity" u prosjeku zarade 744 eura tjedno (5583 kune) unutar 4 godine nakon diplomiranja, a studenti DCU-a i UCD-a zarade 725 eura, odnosno 720 eura tjedno.


Prema studiji objavljenoj početkom ljeta, diplomanti regionalnih koledža zarađuju razmjerno manje od spomenutih diplomanata, a Letterkenny IT, IT Tralee i IT Sligo nalaze se na samom začelju po pitanju zarade nakon diplome.


>>>Nakon 'fejla' na maturi, preselila u Irsku: Pala hrvatski, zaspala na kemiju pa ipak upisala svoj studij IZ SNOVA<<<


Po pitanju tehnoloških usmjerenja i instituta, studenti dublinskog Tehnološkog instituta najviše zarađuju, u prosjeku 682 eura tjedno, unutar četiri godine nakon završetka studija, dok su Letterkenny IT (501 euro), IT Tralee (532 eura) i (554 eura) što predstavlja najniže brojke.


Jaz među plaćama se povećava s vremenom. Ranije je postojao jaz od kojih 257 eura između Trinity Collegea i Letterkenny IT-a unutra četiri godine nakon diplomiranja.  Nakon osam godina, taj jaz raste i na nešto više od 400 eura između najviše tjedne zarade od 1017 eura (oko 7632 kune) na tjednoj bazi na UCD-u i Letterkennyja sa 615 eura tjedno.


>>>Njemačka masovno priznaje 'balkanske' diplome: Treba im 400 tisuća radnika godišnje - najpopularniji medicinari, učitelji, inženjeri...<<<


"Ovaj detaljni skup podataka donositeljima politika i institucijama pruža sveobuhvatno znanje o obrascima zarade na tržištu rada nakon diplomiranja te opisuje čimbenike koji utječu na izbor studenata i njihovu kasniju zaradu u ranoj fazi", rekao je predsjednik Uprave visokog obrazovanja dr. Alan Wall.


Također nadodaje da će ove brojke pomoći ustanovama i drugim dionicima u pružanju studentima odgovarajućih savjeta u karijeri i relevantnih informacija.

izvor: joe.ie


mladi u IrskojIrskaTrinity College Dublinstudiranje u IrskojDublin City UniversityUniversity College Dublintjedna zarada nakon diplomeposao nakon diplome


Prati nas na Instagramu!