Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

A samo su joj 23 godine: Maja je studentica, direktorica vlastite kompanije, inovatorica...

MojFaks | Karijera, 01.02.2017.A samo su joj 23 godine: Maja je studentica, direktorica vlastite kompanije, inovatorica...

Maja je prije pet godina s Korčule došla u Split na studij ekonomije. S kovčegom u ruci i nekoliko inovativnih ideja u glavi, osamnaestogodišnja Maja nije ni razmišljala da će u svega par godina ostvariti zavidnu karijeru na kojoj bi joj mogli zavidjeti i mnogo stariji kolege.

Sve je krenulo u Vela Luci, gdje je, uz još dvoje mladih suotočana, došla na ideju osnivanja udruge na Korčuli, piše Splitski dnevnik. Početkom 2015. godine osnovali su nezavisnu udrugu mladih pod nazivom "Fabrika ideja".

Po osnivanju udruge Maja i njezini kolege počeli su pohađati raznorazne edukacije o pisanju projekata upoznavajući pritom razne ljude iz različitih organizacija, kao i nekoliko djevojaka sa Šolte s istim ciljem – poboljšanja života mladih na otocima. Znatiželjna i neustrašiva ekipa tada se uputila na dvadesetčetverosatnu vožnju autobusom – ravno u Bruxelles europarlamentarcu Davoru Škrlecu.

Na tom sastanku sudjelovalo je četrdesetak predstavnika različitih otoka koji su raspravljali o zajedničkim problemima koje nosi život na otoku. Kako se priča zakotrljala u pravom smjeru, svi zajedno odlučili su osnovati "Pokret otoka", koja je idejno predstavljala društvenu platformu za održivi razvoj hrvatskih otoka, no još uvijek neformalno.


Zahvaljujući volontiranju dobila prvi posao


"Negdje između Fabrike ideja i Pokreta otoka, Klub mladih u Splitu raspisao je natječaj za posao za voditelja financija, na koji sam se ja prijavila i – samo zbog mog volonterskog iskustva, jer radnog nisam imala – dobila posao!", s ponosom ističe Maja Dragojević.

Početkom prošle godine svi dotadašnji projekti počeli su se kotrljati, te uz novi posao – članovi raznih organizacija i udruga tražili su upravo Maju da im vodi financije. Kako ih nije htjela odbiti, a iz, kako kaže osobnih uvjerenja, nije htjela raditi ilegalno, mladoj poduzetnici sinula je ideja: zajedno s kolegicom koju je upoznala u Pokretu otoka otvorila je vlastitu tvrtku za računovodstvo, upravljanje financijama i strateško planiranje.


Na natjecanju Gewathon 2016 na kojem su članovi tima Synergia svojili prvu nagradu u vrijednosti 5000,00 kn za daljnje razvijanje rješenja te direktan ulazak u Studentski Poduzetnički Inkubator. Foto: Facebook@Synergia savjetovanje

"Nakon godinu dana poslovanja brojimo 16 organizacija koje su nam dale svoje financije na upravljanje", ističe mlada poduzetnica. "Iako su primarne djelatnosti naše tvrtke 'Synergia' računovodstvene usluge i financijsko upravljanje, htjeli bismo i educirati i poduzetnike i organizacije civilnog društva. Administracija i zakonski propisi u Hrvatskoj konstantno se mijenja i u godinu dana poslovanja naišli smo na nekoliko prepreka i iskustava sa djelatnicima javne uprave isključivo zbog njihovog ne znanja", tvrdi Maja.

Zbog ovih problema, u Majinoj se glavi u posljednjih par mjeseci, otkako je počela aktivno raditi u računovodstvu i financijskom upravljanju, rodila ideja o aplikaciji koja bi im pomogla u ovom segmentu posla.

"U jednom trenutku bili smo zatrpani ogromnom količinom papira i zapravo smo našim klijentima primarno radili administraciju umjesto računovodstva. Svi znamo kakav je hrvatski administrativni sustav i koliko se vremena gubi na to, tako da mi je sinula ideja da bi se taj cijeli proces mogao automatizirat u vidu aplikacije koja prati projekte organizacija od samog početka poslovne godine", kaže. Iako nije imala namjeru dalje razrađivati svoju ideju, spomenula je voditeljici Studentskog poduzetničkog inkubatora o čemu se radi, nakon čega joj je ona pronašla još dvoje ljudi za rad na projektu koji su pokrivali tehnički dio.

Sa svojom idejom prijavili su se na natječaj u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora pod nazivom Global Entrepreneurship Week i odnijeli pobjedu uz novčanu nagradu od 5000 kuna. Zajedničkim dogovorom, odlučeno je kako će aplikacija radnog naziva "Projekt assisstent – Projekt menagement" biti namjenjena upravo različitim razinama menagamenta kojima će aplikacija davati informacije u onom obliku koji će im biti potreban za donošenje strateških odluka.

Dvadesettrogodišnja poduzetnica također naglašava da je formalno obrazovanje bitno, no ono što zaista vrijedi je edukacija putem direktnog rada i stjecanja iskustva.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Splitski dnevnik
foto: Facebook@Synergia savjetovanje


Maja Dragojevićpoduzetništvostudentica ekonomijeSynergia