Vodič za brucoše

Njemačka u Osijeku: FERIT je suosnivač tvrtke u kojoj studenti kreću s radom tijekom studija

MojFaks | Karijera, 01.08.2017.Njemačka u Osijeku: FERIT je suosnivač tvrtke u kojoj studenti kreću s radom tijekom studija

Osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija ima se čime pohvaliti, ali i ponositi. Dok Slavonci masovno odlaze trbuhom za kruhom u Njemačku, mladi inženjeri FERIT-a Njemačku su doveli u Osijek.

Budućnost je stigla u Osijek. Za najpoznatije njemačke proizvođače automobila u osječkim se uredima testiraju autopiloti. Rade za poznatu njemačku autoindustriju, zapošljavaju se još dok su studenti, i sve to u tvrtki čiji je suosnivač upravo njihov fakultet. Osječki FERIT domaću je pamet uspio zadržati kod kuće, piše dnevnik.hr.

"Svi senzori na automobilu na kraju dana završavaju na jednom mjestu. Takav jedan autopilot odrađuje ono što smo vidjeli u filmovima i što je zapravo budućnost", objasnio je za dnevnik.hr voditelj projekta Marko Halak.


Zgrada FERIT-a... izvor: Wikimedia

Gotovo su svi zaposlenici sadašnji ili bivši studenti osječkog FERIT-a, koji je i suvlasnik tvrtke. Tvrtka je nastala u suradnji osječkog i novosadskog sveučilišta te radi za sam vrh svjetske autoindustrije.

Osječki FERIT sprema se na svjetsko natjecanje u vožnji solarnih automobila


Direktor tvrtke Zvonimir Kaprocki za dnevnik.hr otkrio je da trenutno ondje imaju 39 stipendista, 20 stipendista s prve godine diplomskog studija i 19 s druge godine diplomskog studija, s tim što je dosad kroz njihov program stipendiranja prošlo 78 studenata. Osječki FERIT sprema se i na svjetsko natjecanje u vožnji solarnih automobila. Zajedno s partnerima radili su na solarnom vozilu koje u pet dana može prijeći 3000 kilometara.

...KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku...


...Student iz Osijeka napravio nešto što još nitko nije: 'Prebacio' svoj fakultet u virtualnu stvarnost...


...Nova Silicijska dolina? U Slavoniji od sljedeće godine dva nova studija računarstva...


Od jeseni fakultet priprema i jedinstven studij u Hrvatskoj. Naime, FERIT je pokrenuo novi studijski program, diplomski studij automobilskog računarstva i komunikacija, koji je prepoznat kao studij koji će studente pripremiti za tržište rada, ekipi Nove TV rekao je dekan FERIT-a Drago Žagar.


Od jeseni na FERIT-u kreće novi studijski program, diplomski studij automobilskog računarstva i komunikacija... izvor: etfos/Pixabay/Pixlr

Procjenjuje se da će u sljedećih pet godina na europskom tržištu manjkati 100 tisuća inženjera samo iz područja programiranja u automobilskoj industriji, što je potvrdio Kaprocki: "Tržište je već zadnjih možda 10 godina gladno za ljudima ove struke".

S fakultetom koji osluškuje potrebe poslodavaca, posao već sada nije teško naći: "Preko 90 posto naših studenata na petoj godini studija, dakle na završnoj godini studija, već ima posao", rekao je dekan Žagar.

A cilj je osječkog FERIT-a da osječka pamet i ostane u Osijeku. Cijeli članak kao i prilog o FERIT-u i tvrtki gdje studenti rade pronađite na linku.

Ivana Petrić
izvor: dnevnik.hr
foto: etfos


FERITtvrtkasolarni automobiliOsijekNjemačka


Prati nas na Instagramu!