Vodič za brucoše

'Ganjali smo šefove po ulici': Studenti otkrili kako su prije Zakona o obavljanju studentskih poslova 'utjerivali' dugove

MojFaks | Karijera, 19.11.2018.'Ganjali smo šefove po ulici': Studenti otkrili kako su prije Zakona o obavljanju studentskih poslova 'utjerivali' dugove

Zakon o obavljanju studentskih poslova je i dalje tema rasprave među brojnim studentima, osobito onima koji već rade ili planiraju raditi. Zakon je donio i brojne kazne ako poslodavci, studenti ili studentski centri 'zgriješe', ali i reguliranje isplate pa su studenti ispričali što su prije činili u situacijama kada im poslodavci nisu htjeli isplatiti plaću.

Početkom prošlog tjedna na snagu je stupio Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je prvi put zakonski odredio minimalnu satnicu za studentski rad od 21,50 kuna. Propisano je i pravo na 50-postotno uvećanje cijene rada nedjeljom, državnim blagdanom, noću i za prekovremene sate, pravo na polusatni odmor nakon šest radnih sati, a pravo rada preko student servisa proširilo se i na izvanredne studente. Uvedena je i obveza potpisivanja ugovora između poslodavca, studenta i student servisa isključivo prije početka rada, piše Glas Istre.

Foto: MojFaks

Prema dosadašnjem Pravilniku o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, ugovori su se potpisivali i tijekom i nakon obavljenog posla. Zakonodavac obećava i poseban nadzor nad provedbom Zakona o obavljanju studentskih poslova, spominje poreznu i inspekciju rada.


"Satnice su bile niske, dugo sam radio i za 17 kuna na sat. Dobro je da je propisan minimalac i za studentski rad, ali ne vjerujem da će ovaj zakon puno toga promijeniti. Pitanje je koliko će se provoditi u praksi i tko će to kontrolirati. Birao sam poslodavce za koje znam ili sam čuo da su pošteni i nisam imao problema, ali znam da neki uzmu ugovor i ne prijave sve sate rada, već te plate na crno. Zadnji mjesec sezone ni ne plate, zatvore firmu i odu iz grada, iz države i ne možeš ih naći. Zakon im omogućava da sljedećeg ljeta ponovno otvore firmu, možda samo pod drugim imenom.", kazao je za Glas Istre Sven Gerenčin, apsolvent na filozofsko-teološkom studiju u Rijeci.

Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

U pulskom student-servisu upravo ovjerava ugovor za Sajam knjiga u Istri, koji samo što nije počeo, i raduje se novom poslu. Radio je za njih i lani i ima samo dobra iskustva: dobio je 500 kuna bonusa za istovar i utovar knjiga, a dok čekaju izdavača, ako ovaj kasni, također im se broje radni sati. Radio je svih pet studentskih godina, konobario u Rijeci i na ljetnim glazbenim festivalima u Puli, ljetos bio prodavač u trgovini na plaži, u hotelu u Opatiji radio i po 14 sati dnevno, ali su ga, kaže, pošteno platili.

Studenti su sami utjerivali dugove


Na pitanje kome se studenti obraćaju za pomoć ako ih poslodavac ne plati, Sven kaže da većinom sami utjeruju dugove, ganjaju bivše šefove, telefonom, na ulici. Ne prijavljuju nadležnim inspekcijama jer, veli, ne vjeruju da bi time išta riješili. Jednom kada se i sam zabrinuo što plaća dugo ne stiže, požalio se službenicama u pulskom student-servisu i pomoglo je. Nazvale su poslodavca i uplata je sjela.Na Sajmu knjiga redovno radi i Josip Kovačić iz Vinkovaca, s diplomskog studija hrvatskog jezika i povijesti na pulskom Filozofskom fakultetu. Do sada je radio na recepciji studentskog doma, gdje i stanuje, a ljetos i kao referent upravo u student-servisu.

Izvor: scvz.unizg.hr

"Dobar su poslodavac, i dosad su više plaćali noćni i rad blagdanom, cijena rada je više nego fer. Ima poslodavaca koji ne poštuju studentski rad, pola plaće daju na ruke, pola preko ugovora. Ima i dobrih primjera. Prijatelj je ljetos radio kao voditelj privatnog apartmanskog naselja, brinuo o 16 apartmana, i na kraju sezone dobio bonus u visini još jedne mjesečne plaće.", ispričao je Josip.

Zakon o obavljanju studentskih poslova trebao bi bolje regulirati isplate te ne dovoditi studente u situacije da sami moraju "stisnuti" šefove i dobiti novac za pošteno odrađeni posao.

Ivana Petrić
izvor: Glas Istre
foto: arhiva/meme generator/Pixlr


šefoviutjerivanje dugovaZakon o obavljanju studentskih poslovastudenti


Prati nas na Instagramu!