Vodič za brucoše

Poslodavac razjario studente i pobrao hrpu 'hejtova': 'S ovim oglasom kasniš čak 6 godina...'

MojFaks | Karijera, 06.05.2020.Poslodavac razjario studente i pobrao hrpu 'hejtova': 'S ovim oglasom kasniš čak 6 godina...'

Novom minimalnom studentskom satnicom od 25,39 kuna povećalo se studentsko zadovoljstvo, a potražnja poslova do pandemije, bila je zadovoljavajuća. Zadovoljstvo je splasnulo, a čini se da neki poslodavci koji nude studentske poslove u doba korone predlažu malo drugačije uvjete rada.

Nova 2020. godina obradovala je studentsku populaciju jer je minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova porasla za svega 1,80 kuna, što bi značilo da ona trenutno iznosi 25,39 kuna.

Nenadano puna uspona i padova, ova je godina definitivno uzdrmala studente koji se sada, uslijed pandemije koronavirusa, bore za vlastitu egzistenciju i ekonomski su ugroženi. Mnogi su ostali bez posla, pravo na naknadu nemaju, a cijeloj situaciji ne pomaže ni činjenica da Republika Hrvatska, za razliku od nekih drugih zemalja, ne nudi nikakvu financijsku pomoć studentima.


Popuštanjem mjera, svi se polaganim tempom vraćaju u "normalu", a za studentskim poslovima, kao što je inače slučaj, trenutno još uvijek nije velika potražnja. No, kadikad iskoči pokoji oglas koji nudi raznorazne poslove od doma, a u malom broju njih, potražuju se i studenti koji bi odrađivali poneke poslove i uživo.

Dijeljenje letaka čini se kao jednostavna, laka i brza zarada, no ne i za ovoga poslodavca


Među takvima se jutros našao i oglas objavljen u popularnoj grupi "Tražim/nudim studentski posao" u kojemu se potražuju studenti koji bi dijelili letke na području Zagreba. Dijeljenje letaka je najčešći, a isto tako i najlakši posao za dobru zaradu. Dobra zarada u ovome je oglasu izostala jer je potražitelj odnosno poslodavac očito zaboravio koliko iznosi ovogodišnja minimalna studentska satnica.

On, naime, nudi satnicu od 18 kuna, a radno vrijeme je fleksibilno. U kratkom su se vremenu javili brojni studenti koji su, očito pomalo zaboravljivog poslodavca, podsjetili da se trenutno nalazimo u 2020. godini i da je minimalna propisana studentska satnica 25,39 kn.

foto: screenshot@Facebook - Tražim/nudim studentski posao

Pojedini su se studenti zapitali nalazimo li se u 2012. godini, a neki uvjereno odgovorili da je, pak, ovaj oglas za posao zakasnio 6 godina.

Zanimljivo je da su neki studenti podsjetili da je ovaj isti poslodavac već potraživao studente za ovu vrstu poslu, no u prijašnjim je oglasima nudio sasvim pristojnu i zakonom propisanu studentsku satnicu od 25 do čak 30 kuna po satu.


Ni pošalice nisu izostale. "Studenti, platit ću vam 19 kn za svaki sat koji ne radite za 18 kn", komentar je jednog studenta.

Kako se još uvijek s vremena na vrijeme pojave oglasi ovakvoga tipa te u kratkom roku izazovu brojne negativne reakcije studenata, pitamo se je li aktualna kriza utjecala i na smanjenje studentskih satnica ili poslodavci u ovim vremenima žele u humorističnom tonu privući studente za rad?

Isto smo pitanje postavili dotičnome poslodavcu, no do trenutka objavljivanja ovoga teksta, odgovor nije pristigao stoga ćemo pretpostaviti da se ipak radi o klasičnome primjeru internetskog "trollanja".

V.S.
foto: edited, Shutterstock via Scczybylo, screenshot@Tražim/nudim studentski posao


studentski posaoposaostudentiposlodavactražim posaougovorsatnicazarada


Prati nas na Instagramu!