Vodič za brucoše

Govor tijela ne laže: Kako 'pročitati' što tijekom intervjua poslodavac misli o vama?

MojFaks | Karijera, 09.05.2017.Govor tijela ne laže: Kako 'pročitati' što tijekom intervjua poslodavac misli o vama?

Misliš da osoba izmišlja kad gleda ulijevo i gore? To jednostavno nije istina! Evo kako pročitati što poslodavac doista misli o vama tijekom intervjua!

Iako se uvelike oslanjamo na govor kako bismo komunicirali s ljudima oko nas, neverbalnom komunikacijom šaljemo cijeli niz poruka kojih nismo uvijek svjesni. Zbog toga je bitno za razgovor za posao osvijestiti vlastiti govor tijela i poruke koje njime šaljete. Ali, jednako je važno i svjesno promatrati govor tijela potencijalnih budućih poslodavaca.

Pozitivni signali


Srdačan smiješak, čvrst stisak ruke - to su uvriježeni pozitivni znakovi. No, to je tek početak razgovora za posao. Ako osoba s kojom vodite razgovor sjedi okrenuta direktno prema vama, gleda vas ravno u oči, a mišići oko očiju i usana su opušteni - to su pozitivni signali koji vas mogu ohrabriti.

...Nezakonita pitanja s razgovora za posao: Kako se elegantno izvući?...


Obratite pozornost i na "razinu" na kojoj se nalazite vi i poslodavac: ako se u odnosu na poslodavca nalazite na istom nivou (stolice iste visine, oboje sjedite, nitko nikoga ne gleda s visoka) smatrajte to pozitivnim signalom koji vam poslodavac šalje.


foto: Pixabay

Negativni signali


Položaj tijela i pokreti odaju kako netko reagira na vas. Primjerice, ako poslodavac odmahuje glavom ili uzdiše, to je vrlo jasan negativan signal. Ako gleda mimo vas ili u pod, a to nije činio od samog početka intervjua, i to je nesvjesno izražavanje negativne reakcije. Isti tip signala šalje i ako tijekom razgovora često trepće, diže obrvu, prekriži ruke ili se nagne unatrag.

...93 tvrtke, 14 industrija, samo jedan Job Fair 2017: Ovo su sudionici naj studentskog sajma u Hrvatskoj...


Korekcija u hodu


Negativni signali ne znače nužno negativni ishod intervjua! Neverbalna komunikacija je uglavnom nesvjesna, i najbolje je da je iskoristite kao vodilju za male izmjene vlastitog nastupa ili odgovora.

Čitanje govora tijela se vježba, zato dođi na Job Fair i provježbaj ove savjete - s pravim poslodavcima, a bez službenog intervjua!


Job Fair 2017FERgovor tijelaposlodavacrazgovor za posaointervjuneverbalna komunikacija


Prati nas na Instagramu!