Vodič za brucoše

Jesu li mladi u zabludi? Zašto fakultet i diploma nisu jedina garancija za bolji posao

MojFaks | Karijera, 25.05.2018.Jesu li mladi u zabludi? Zašto fakultet i diploma nisu jedina garancija za bolji posao

'Želimo završiti fakultete jer, realno, bez završenog fakulteta nema neke realne mogućnosti za bolji posao, rekao je jedan maturant novinarki RTL-a dok je slavio kraj svog srednjoškolskog obrazovanja.'

Na portalu poslovnog tjednika Lider objavljen je komentar jednog od autora vezan uz izjavu maturanta u kojoj pohađanje fakulteta vidi kao jedinu opciju za zapošljavanje na solidnome poslu. Ovo sve prihvaćenije mišljenje među mladima autor postavlja u širi kontekst problema u visokom obrazovanju, ali i u srednjoškolskome, strukovnome koje je sve nepopularnije unatoč brojnim privlačnim stipendijama i olakšicama za učenike koji se odluče upisati neki zanat ili strukovnu školu.


Zašto bi odlazak na fakultet trebao biti garancija boljeg posla?


Prenosimo stav autora u cijelosti.

"Želimo završiti fakultete jer, realno, bez završenog fakulteta nema neke realne mogućnosti za bolji posao, rekao je jedan maturant novinarki RTL-a dok je slavio kraj svog srednjoškolskog obrazovanja.


Moram priznati da me ta izjava malo razljutila. Zašto? S jedne strane jer pokazuje posljedicu nebrige države prema obrazovanju općenito, a posebice prema strukovnome obrazovanje. Treba li se zapitati koliko traje reforma obrazovanja?

S druge strane, razljutila me je jer pokazuje kako su vrijednosti u društvu iskrivljene. Zašto to mislim? Zašto bi odlazak na fakultet i diploma u rukama bila garancija boljeg posla? Trenutno na burzi rada ima ukupno 23.383 nezaposlenih osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem, fakultetom, akademijom, magisterijom i doktoratom. Činjenica jest da će netko s diplomom FER-a i ‘Strojarstva’ vrlo vjerojatno naći posao i prije završenog studija u odnosu na osobu koja diplomira primjerice na nekom društvenom fakultetu."


Što uopće znači – bolji posao?


"No, što znači bolji posao? Znači li to veća plaća? Bolji uvjeti rada? Čiste ruke? Kvalitetniji život?
Bolja plaća to sigurno ne znači. Svatko tko je u svome životu jednom morao tražiti majstora za bilo što zna da se taj isti majstor neće pojaviti u vašemu stanu, a da niste to platili. Dakle, sam njegov dolazak košta. Primjerice, samo dolazak domara u zgradu da stavi lokot košta 105 kuna. Da nije ni počeo raditi, već je zaradio 105 kuna. Majstor za perilicu rublja se ne pojavljuje u vašemu stanu, a da dolazak niste platili barem 200 kuna. I mogu nastaviti nabrajati do sutra.


Ako je bilo tko od nas u posljednje vrijeme pokušao doći do dobrog majstora, načekat ćete se. Barem mjesec dana. Nema ih, rade non stop i traženi su – od servisera bojlera i klime do električara i vodoinstalatera.

Ako spojimo prvu rečenicu teksta i posljednji odlomak – je li fakultet garancija boljeg posla? Naravno da nije. No, kada bi država napokon svoj fokus stavila u strukovno obrazovanje i podigla na puno veću razinu, onda bi vjerojatno i roditelji osnovnoškolskih odlikaša upisivali svoju djecu u strukovne škole, a ne da se u te škole upisuju samo oni koji ne mogu upisati gimnaziju.
"

L.B./izvor: Lider
foto: zastita.info


zapošljavanjegarancijadobar posaodiploma


Prati nas na Instagramu!