Vodič za brucoše

Znamo da u Zagrebu ima dovoljno poslova za studente, ali što je sa ostalim gradovima? Evo kakva je situacija i što se sve može raditi!

MojFaks | Karijera, 31.01.2020.Znamo da u Zagrebu ima dovoljno poslova za studente, ali što je sa ostalim gradovima? Evo kakva je situacija i što se sve može raditi!

Početkom nove godine povisila se minimalna plaća u Hrvatskoj, čime je i najniža satnica studentskog rada narasla za nešto manje od dvije kune i sada iznosi 25,39 kuna. Mnogi studenti kako bi pokrili troškove školovanja i studentskog života, uz studij rade putem studentskih ugovora. I dok je u pet većih hrvatskih gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Zadar) ponuda studentskih poslova tijekom čitave godine raznovrsnija, što je s ostalim manjim gradovima?

Kontaktirali smo Studentske servise u Varaždinu, VukovaruPožegi, Šibeniku, Virovitici i Koprivnici kako bismo vidjeli što se od poslova nudi studentima. Prema dobivenim informacijama iz Student servisa, vrijedi ona “tko hoće raditi - posla ima”. Tako nam govore da je ljeti kao i u slučaju većih gradova, ponuda poslova veća, ali i zimi se može zaraditi koja kuna. Što studenti u pojedinim gradovima mogu raditi da zarade studentski minimalac, donosimo u nastavku teksta. 


Varaždin: Poslovi ograničenog opsega i trajanja 


Kroz razgovor sa Sonjom Nidogon Višnjić iz Studentskog servisa Varaždin, saznajemo kako je ponuda poslova u tom Student servisu konstantna tijekom cijele kalendarske (akademske) godine, te da mnogi studenti u ovisnosti od svojih fakultetskih obveza, koriste tu mogućnost. Ipak, u ljetnom periodu raste ponuda poslova sezonskog karaktera u turizmu (animatori, recepcioneri, konobari, sobarice i dr.) 


Nekih većih oscilacija tijekom godine u ponudi poslova nema jer radimo sa svim većim poduzećima koja posluju na našem području. Svaki period u godini donosi neka događanja, npr. u ljetnim mjesecima je to Špancirfest, u jesenskom periodu su Varaždinske barokne večeri, u zimskom periodu je Advent u Varaždinu, tako da se uvijek javljaju i poslovi ograničenog opsega i trajanja. Imamo uvijek otvorene pozicije  na poslovima rada u skladištu, pomoćnim poslovima u proizvodnji, rad u trgovačkim centrima, rad na blagajnama,  u ugostiteljskim objektima, hostesiranje, programiranje, demonstrature, teleoperateri, istraživači tržišta i brojne druge pozicije, govori naša sugovornica. 


foto:MojFaks

Vukovar: Traže se studenti fizioterapije


Iz Student servisa u Vukovaru, također nam govore da studenti imaju tijekom čitave godine mogućnost rada putem studentskog ugovora. U ovom gradu, najviše studenata traži se na poslovima ispomoći u trgovini (Kaufland, Konzum plus, DM, Muller, Pepco, CCC i sl.) te poslovima promocija i anketiranja (Ipsos, Institut Ivo Pilar, Target i sl.)

Trenutno također su traženi studenti fizioterapije za poslove masaže i vježbi za pomoć starijim osobama u domovima”, govore nam iz Ured dekana Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru.

Virovitica: Studenti sami pronalaze poslove!


Iz Studentskog servisa Virovitica, referentica Martina Mikolčić govori nam kako su najtraženiji poslovi u trgovini.

"Najviše studenata radi po trgovačkim centrima, također dosta ih obavlja konobarske poslove, čišćenje uredskih prostorija, podjelu letaka. Dosta studenata sami pronalaze poslove, te obavljaju više vrsta poslova, što je uz obveze na fakultetu izrazito teško, ali i jako pohvalno", govore nam iz Student servisa u ovom gradu. 

Požega: Zimi ponuda poslova jako loša 


Studentski servis u Požegi ističe da je ljeti, ponuda poslova za studente veća - ali to su uglavnom sezonski poslovi na moru. U zimskom periodu ponuda poslova u ovom gradu je jako loša. 

"Traži se uglavnom ispomoć ili rad na blagajnama trgovačkih lanaca, administrativni poslovi u nekima od firmi te ugostiteljski poslovi", govore nam iz ovog Student servisa. 


Šibenik: Ljeti rastu poslovi u turizmu 


Voditeljica Studentskog centra u Šibeniku, govori nam kako je ponuda studentskih poslova u ljetnim mjesecima dosta velika, što ne iznenađuje jer je Šibenik poznato turističko odredište. 

Naime, i studenti u tom periodu imaju pauzu od svojih fakultetskih obveza i  više slobodnog vremena, tako je samim time i potražnja za radom preko student servisa povećana. Uz uobičajene poslove koji su česti tijekom cijele godine, ljeti rastu poslovi u turizmu među kojima su prodavači na štandovima, recepcionari, slagači polica, rad na iznajmljivanju ležaljki, pranje brodova, prodavači karata, nosači prtljage, animatori i tako dalje. Takvo povećanje ponude i potražnje možemo osjetiti već od mjeseca svibnja te se proteže do listopada. Ono što možemo reći za „zimski period“ jest da potražnje za radom studenata uvijek ima i oni studenti kojima to studentske obveze dopuštaju imaju mogućnost rada preko student servisa. U mjesecu prosincu je povećana potražnja za radom studenata tijekom Adventa u Šibeniku (poslovi u adventskim kućicama, na klizalištu, fizički poslovi)”, govori nam Marina Vrzić, voditeljica šibenskog SC-a.

Što se tiče trenutne potražnje za studentima, najviše se traže studenti za rad na godišnjim inventurama u raznim dućanima. Poslovi koji se izdvajaju kao učestaliji su: administrativni poslovi, slagači polica, konobari, prodavači, anketiranje i drugi fizički poslovi. 


foto: Facebook@Adventura Šibenik

Karlovac: Najtraženiji su poslovi promocije, inventure, anketiranja


Što se tiče situacije u Karlovcu, veća je ponuda poslova i intenzitet obavljanja tih poslova ljeti kada je povećana potreba za studentima u vrijeme godišnjih odmora i kada studenti imaju manje studentskih obveza (prestanak predavanja)”, rekli su nam iz Studentskog servisa u Karlovcu. 

Studenti također imaju mogućnost rada i zimi, iako je ta ponuda malo slabija nego u ljeti. Iz Student servisa ističu kako je ponuda poslova raznovrsna, a najtraženiji poslovi su poslovi promocije, inventure, anketiranja, rad u skladištu, rad u trgovini te pomoćni poslovi (npr. poslovi selidbe, fizički poslovi). 

Posla mimo sezone za studente ima


Iz Studentskog servisa Koprivnica, još uvijek čekamo odgovor. Na osnovu prikupljenih informacija ostalih servisa, posla mimo sezone u manjim mjestima za studente ima. Međutim, postoji i razlika među manjim gradovima, što je i za očekivati s obzirom na njihovu veličinu i lokaciju. Pa tako pregledom oglasa šibenskog Student servisa vidimo da su oglasi raznovrsniji i traži se više studenata za pojedine poslove, dok je u Karlovcu ponuda znatno manja (uglavnom se traži mali broj studenata za jednodnevne poslove). Za potrebe teksta, kontaktirali smo i Student servise u većim gradovima, Zadru i Osijeku, kako bismo usporedili kolika je i postoji li razlika s gore spomenutim gradovima.

>> Studenti koji su radili na sezoni podijelili svoja iskustva i složili savjete za vas. Opreza nikad dosta!


Suprotno pretpostavci (s obzirim da je Zadar veći grad), iz njihovog servisa govore nam da je ponuda mimo ljetne sezone smanjena, ali i da je tada manje aktivnih studenata. Većina studenata u Zadru posao pronalazi u uslužnim djelatnostima (ugostiteljstvu i trgovinama) – što je slučaj i u manjim gradovima. 


foto:Pixabay

U Osijeku su zimi studentima najčešće dostupni poslovi iz područja telekomunikacija, marketinga, raznih prezentacija, promocija i rada u trgovini i trgovačkim centrima. Ljeti je ponuda poslova veća u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi i građevinarstvu. 

Za studente su se posebno zanimljivima pokazali različiti administrativni poslovi, zatim poslovi anketiranja na tržištu javnog mijenja, dostava pošte, rad u skladištu, tiskarstvu, novinarstvu, rad u jedinici prometne mladeži, te fizički poslovi - najčešće utovara i istovara i čišćenja, ali u sve manjoj mjeri. Osnovna djelatnost naručitelja posla, naših poslovnih partnera, najčešće je iz područja usluga, ugostiteljstva, trgovine i telekomunikacija. Po svojem opisu netipične vrste poslova i zapošljavanja prisutne su i sve se više pojavljuju i na tržištu studentskoga rada. Razlozi su tomu opće stanje u gospodarstvu i nedostatak radne snage uslijed odlaska velikoga broja radno sposobnoga stanovništva iz Hrvatske, ali i sve više prisutan svjetski trend zapošljavanja na nepuno radno vrijeme", govori nam Tihomir Milinović rukovoditelj Studentskog centra Osijek. 


>> Studirati u manjem gradu - DA ILI NE? Evo što kažu studenti koji diplomu 'ganjaju' u Krapini, Čakovcu, Šibeniku


Ljeti poslovi u turizmu, zimi dominiraju poslovi u uslužnim djelatnostima


Studenti koji su odlučili studirati i živjeti u manjim gradovima poput Varaždina, Šibenika, Vukovara i drugih, sigurno mogu osjetiti pojedine nedostatke koje život mimo većih centara nosi. Tako je i smanjenja raznovrsnost ponude poslova za studente, ali posao se ipak može pronaći. Prema prikupljenim informacijama ljeti su najtraženiji poslovi u turizmu, dok se zimi u većini manjih mjesta traže studenti za rad u trgovačkim centrima, poslovima ispomoći u trgovinama, studenti za rad u skladištu. Česte su i ponude poslova za anketiranje i promocije, te administrativni poslovi. 

Anja Zulić
foto:MojFaks


studentistudentski posaomanji hrvatski gradovistudentski servisi


Prati nas na Instagramu!