Vodič za brucoše

Mladi magistar strojarstva upozorava: Ne nasjedajte na ovakve ponude za posao!

MojFaks | Karijera, 15.12.2017.Mladi magistar strojarstva upozorava: Ne nasjedajte na ovakve ponude za posao!

Ako vam se učini da nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, najčešće ste u pravu. Naučio je to i ovaj mladi magistar kojemu je na e-mail adresu stigla primamljiva ponuda za posao...

Splićanin T.M. (podaci poznati redakciji Slobodna Dalmacije), obratio se medijima s nadom da će njegovu priču čuti što veći broj ljudi. Menadžerska pozicija, kojom ga je odvjetnički ured iz SAD-a pokušao zavesti predstavljajući se kao posrednik pri zapošljavanju, od prvog mu je dana, kaže, bila sumnjiva.

...Studenti iz Splita upozoravaju sve 'erasmusovce': Platili smještaj 1800 eura, a od stana ni 's'...


"Nedavno sam primio e-poruku u kojoj mi je ponuđen odličan menadžerski posao u SAD-u, za izvrsnu plaću. Jasno da sam odmah bio sumnjičav, jer je zvučalo predobro da bi bilo istinito. Takve se prilike, uostalom, ostvaruju samo na filmu. Ali, znatiželja me je nadjačala. Bilo mi je žao propustiti nešto tako dobro, ako postoji i najmanja mogućnost da se to ostvari, ma kako nevjerojatna bila", govori T.M. novinarima Slobodne otkrivajući kako je stupio u kontakt s lažnim agentom.

Ako vam ponude predugovor – provjerite ima li ove podatke!


Na poslovima u struci ovaj se magistar strojarstva u pravilu zapošljava po projektu, pa je tako uvijek u potrazi za sljedećom prilikom, zbog čega ga ova ponuda, dodaje, nije zatekla nespremnog. Predugovor, koji je primio bez navedenog imena i prezimena odgovorne osobe u poduzeću gdje mu se nudio posao, učvrstio je, kaže, njegove sumnje, nagnavši ga na detaljniju provjeru.

...Dokad nas poslodavci smatraju mladima? Tužio HT jer im je u 31. godini postao 'prestar'...


"Malo pažljivije sam istražio odvjetnički ured 'McLean Law Group' i saznao kako su u kraćem vremenu nekoliko puta mijenjali naziv i internet stranicu, ali ne i adresu. S druge strane, web stranica poduzeća u kojem me je trebao čekati posao uopće nije bila povezana s pravnom osobom, već je bila kopija sličnih stranica drugih poduzeća, bez stvarnih sadržaja i poveznica", objašnjava, dodavši kako je njegovim zaključcima u prilog išao i upitnik nalik onima kakve su ispunjavali neki njegovi kolege pregovarajući o zaposlenju u stranim kompanijama, a koji su, za razliku od njegova, bili praćeni i intervjuima preko Skypea.

...Kruži među SC-ima: 'Crna lista' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima...


Kako navodi, agent je uskoro, hineći hitnost, zatražio da mu istog dana vrati ispunjeni upitnik i pošalje preslike dokumenata te izvrši uplatu u iznosu od 2000 dolara, koja bi omogućila požurivanje procesa izdavanja radne vize, kako ne bi došlo do kašnjenja, odnosno nepoštivanja predugovora. Upoznat s regulativom vezanom za izdavanje vize, mladi magistar otvoreno mu je rekao da sumnja na prijevaru, te se povukao iz pregovara.

Viza se plaća samo u konzulatu


"Kako sam upoznat sa zlatnim pravilom da se viza ne plaća nigdje, osim u konzulatu, konačno sam zaključio da nemam što više istraživati te sam ga prijavio američkom veleposlanstvu u Zagrebu, kao i Uredu za državljanstvo i migracije pri njihovoj Vladi (U.S.Citizenship and Imigration Service – USICS), koji su pročitavši korespondenciju potvrdili moje sumnje. Od mojih 'agenata' od tog trena više nisam čuo ni riječi. Oni su uskoro, po tko zna koji put, malo promijenili ime ureda pa vjerojatno nastavili po starome", govori magistar iz čijeg se primjera može naučiti kako sebe i druge uspješno poštedjeti nepotrebnih troškova i većih neugodnosti.

...Eldorado ipak nije daleko? U susjednoj državi 60% tvrtki želi zaposliti studente čim završe fakultet...


Kako je sam T.M. doznao u razgovoru s poznanicima, više je onih koji su se na sličan način opekli, što su potvrdili i u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, navodeći kako se s pritužbama na razne pokušaje prijevare suočavaju svakodnevno.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Shutterstock


ponudaposaoprevaraSplitmagistar strojarstva


Prati nas na Instagramu!