Vodič za brucoše

Poslodavci se žale na mlade na stručnom: 'Okreću očima kad nešto treba napraviti'

MojFaks | Karijera, 01.06.2017.Poslodavci se žale na mlade na stručnom: 'Okreću očima kad nešto treba napraviti'

Oglasi za posao vrve ponudama za poslove preko mjere stručnog osposobljavanja, a po svemu sudeći mjerom su nezadovoljni kako mladi tako i poslodavci.

Dok mladi radnici smatraju da je SOR čisto iskorištavanje uz simboličnu naknadu (plaću), poslodavci kažu da su SOR-ovci odmah u početku kivni i da im se ne da raditi.


Izvor: Facebook@Vrijedim više

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa mladima nakon fakulteta omogućuje godinu dana rada u struci uz simboličnu plaću od 2620 kuna. Mladi steknu iskustvo i dobiju malu novčanu naknadu, poslodavci ne plaćaju više od troškova prijevoza, a država barem nakratko smanjuje popis nezaposlenih.

...Analiza Stručnog osposobljavanja: Zašto je 16 preporuka odbijeno, a niti jedna nije prihvaćena?...


Mladi su najnezadovoljniji plaćom – žale se da zbog malog iznosa plaće nisu motivirani za rad, a poslodavci ih istodobno izrabljuju, pa stručno osposobljavanje često nazivaju stručnim iskorištavanjem. Kada je pak riječ o poslodavcima, ni oni nisu potpuno zadovoljni. Katarina je poduzetnica iz Zagreba koja u svojoj agenciji odnedavno zapošljava mlade putem ove mjere, piše Deutsche Welle. S jedne strane, smatra pohvalnim što država ulaže novac za doprinose i plaće tih mladih osoba, a njih poštuje, no s druge strane je to ipak dvosjekli mač.

"SOR-ovci smatraju da su besplatna radna snaga i kolutaju očima kada treba raditi"


Iako je ova mjera svojevremeno dočekana s odobravanjem, mladi se žale da ih poslodavci izrabljuju, da rade za litru mlijeka i kilu kruha dnevno te da nisu motivirani pa umjesto radnih navika i radne etike, dobiju tek naviku redovitog pojavljivanja na poslu kako bi zadovoljili i tu formalnost u svojem životopisu. "Ne možeš me tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi", parola je primjenjiva i na ovaj slučaj, a mladi će stručno osposobljavanje posprdno nazvati stručnim iskorištavanjem, piše Deutsche Welle.

...Najavili povišicu, ali isplata zapela: Korisnicima 'stručnog' naknada rascjepkana na tri dijela...


Poduzetnica Katarina je za Deutsche Welle ispričala svoje iskustvo s mladim radnicima koji kod nje rade za 2600 kuna. Svoje iskustvo pokazala je kao prilično negativno pa je po mladima "oplela" oštro tvrdeći da im se ne da raditi i da su odmah nezadovoljni.

"Da ne postoji takav program, sigurno ne bih zaposlila nekoga s tako malim znanjem o poslovanju. Nažalost, djeca dolaze bez praktičnog rada s fakulteta, a ako je on i postojao, nedostatan je. Zapravo, dobivaš osobu koja ti, uvjetno rečeno, smeta. Riječ je o mladim ljudima koje treba uvoditi u posao, a za što mali poduzetnici nemaju vremena. Imam poštovanje prema toj mladoj osobi koja se školovala i želi ostati u Hrvatskoj. Dobro je i što je država uložila taj novac u njihove doprinose i plaće, koliko god one bile male", govori Katarina.


Izvor: Shutterstock

Tvrdi da se poslodavce optužuje za iskorištavanje te smatra da je to daleko od istine. Kaže da je vrlo teško i naći pravog mladog radnika jer se na razgovoru za posao odvija jedna priča, a kada dođu na radno mjesto ponašaju se sasvim drugačije.

...Mladi poručuju: 'SOR ne može biti zamjena za pripravništvo!'...


"Osoba koju sam zaposlila drugačije se predstavila na razgovoru za posao od onoga što je bila na radnom mjestu. U startu su zahvalni na prilici koju im daje država i poslodavac, jer ne bi imali ni to radno mjesto koje vrijedi skromnih 2620 kuna. Odmah dolaze na izvor znanja, trendova, vide kako funkcionira struka, ulaze među medije. Nakon godine dana možda mogu ostati ili otići na neku drugu stranu s jako bogatim iskustvom. Ali oni to ne vide i vrlo su kivni. Ne libe se to pokazati i smatraju da su besplatna radna snaga, kolutaju očima kada s vlasnikom tvrtke trebaju obaviti neki manualan posao poput pakiranja materijala ili njihova isporuka", prepričava poduzetnica.

Dodaje da je čula da ih u nekim tvrtkama zaista drže "kao fikuse" ili se bave pretipkavanjima, od čega nitko nema koristi.

Poslodavcima smeta što mladi radnici poznaju Zakon o radu i svoja prava


No nije tu kraj pritužbama. Poduzetnica Katarina također navodi da su SOR-ovci vrlo nefleksibilni što se tiče radnog vremena. A to je u njenoj branši problem, jer većina službenih događaja se organizira u poslijepodnevnim ili večernjim satima.


Izvor: Shutterstock

"Odlično poznaju svoja prava. Sve provjeravaju u Zakonu o radu. Nažalost, nisu spremni za inicijativu veću od zakonskog minimuma. Zato što već dolaze s predrasudom koju država nije suzbila. Ne razumiju da nisu tu da bi ispunili crticu u životopisu, već zbog toga da bi uzeli svoju priliku. Kada smo počinjali raditi za vrijeme fakulteta, radili smo s manje zahtjeva i novca nego što ih oni danas imaju, ali smo bili puno više zainteresirani. Tada nije bilo ovakvih programa pa smo volontirali znajući da je to naš početak, nikako kraj. Ali ne mogu ih do kraja kriviti, jer je atmosfera u državi takva da svatko gleda da se što prije spakira i ode", tvrdi Katarina.

...Novosti za mlade i nezaposlene: HZZ uveo velike promjene i to posebno u vezi javljanja savjetodavcu...


Druga sugovornica Deutsche Wellea, Tanja, vlasnica je manje medijske tvrtke i kaže da je do sada imala pet zaposlenih kroz program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Njena priča potvrđuje poduzetničko viđenje stvari, a koje je već iznijela Katarine.

"Od njih pet novinara, samo je jedna djevojka znala napisati vijest. Prođu kroz ulicu u kojoj su radovi, a nitko ne pita o čemu se radi. Praktična znanja su im na nuli. Bavili bi se samo glazbenim temama. U stanju su sjediti osam sati i reći da se nije ništa važno dogodilo da bi oni to objavili", kaže Tanja.

...Korak bliže odgovornima: Mladi u Saboru tražili pravo na stručno osposobljavanje...


Tanja tako kaže da se poslovanje ne može ni na koji način pretjerano okoristiti SOR-ovcima kojima zamjera nezainteresiranost i manjak odgovornosti. Zamjera im i što ne postavljaju pitanja.

Zašto se onda poslodavci odlučuju na zapošljavanje SOR-ovaca?


Ipak, stvari nisu baš tako crne, kaže nam Tanja koja je među svojih pet SOR-ovaca pronašla jedan dragulj. Rudarski je to posao koji se u konačnici može isplatiti i poslodavcu i zaposleniku, ako se prepoznaju u pravom trenutku. S obzirom na to da su toliko nezadovoljni, postavlja se pitanje zašto se onda poslodavci odlučuju na zapošljavanje mladih preko mjere stručnog osposobljavanja.

...Mladi radnici i mlade radnice: Satirična stranica otkriva tužno lice traženja posla u Hrvatskoj...


"Uzimaš ga zato što ti treba još jedna ruka, ali to je najslabija ruka. Ona na koju se ne oslanjaš kao na ostale. Vrijeme je da se kaže istina. Mlada gospodo, temeljem vaše prijave i programa države koja to osigurava, mi smo vam dopustili da uđete u naše prostorije, poslovne procese i kontakte s našim kolegama, klijentima i dobavljačima. Dopustili smo da, ne znajući puno o vama, gledate naše procedure rada i prolazili kroz vaše ideje i prijedloge. U standardnim uvjetima, to bi se smatralo nedostižnim", poručuje Katarina i kategorički odbija optužbe ljutih SOR-ovaca da su iskorištena strana .


Izvor: Shutterstock

Ovu, poduzetničku stranu priče o SOR-u rijetko kada imamo prilike pronaći u javnosti, ali kada sve zbrojimo i oduzmemo – izgleda da su svi podjednako nezadovoljni SOR-om.

Ivana Petrić
izvor: Deutsche Welle
foto: Shutterstock/Facebook@Vrijedim više/Pixlr


SORstručno osposobljavanjeposlodavciSOR-ovci


Prati nas na Instagramu!