Vodič za brucoše

Na burzi sve više mladih s diplomom: Lakše do posla bez škole nego sa završenim fakultetom

MojFaks | Karijera, 02.11.2017.Na burzi sve više mladih s diplomom: Lakše do posla bez škole nego sa završenim fakultetom

2004. godine na HZZ-u je čekalo 12 tisuća nezaposlenih s fakultetom, akademijom, magisterijem, doktoratom... Ako mislite da je to puno, provjerite koliko ih ima danas!

U posljednjih 13 godina broj nezaposlenih bez naobrazbe ili sa slabijom nazobrazbom gotovo je prepolovljen, a broj nezaposlenih s diplomom znatno rastao, piše Glas Slavonije.

...Naša teška boljka: Hrvatska u svjetskom vrhu po nezaposlenosti mladih...


2004. godine broj nezaposlenih bez završene osnovne škole bio je gotovo 21.000, a u 2017. je 12.400., nezaposlenih sa samo osnovnom školom prije 13 godina bilo je 71.000, a sada ih je 42.000, dok je broj nezaposlenih sa srednjom školom 2004. bio 197.000, a sada ih je 119.000.

5 tisuća više nezaposlenih s diplomom


Rast nezaposlenosti među onima s diplomom, ali bez posla je velik
– nezaposlenih s prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem, višom školom prije 13 godina bilo je 8400, sada ih je gotovo 13.000, a onih s fakultetom, akademijom, magisterijem, doktoratom 2004. bilo je 12.000, a sada ih je pet tisuća više. Među potonjima je i magistrica agronomije Tina Pejić iz Đakova.

"U našoj sredini ponuđeno je premalo posla nama s diplomom, više je radnih prilika za niskoobrazovane i nižeobrazovane. Razočarana sam. Nakon fakulteta samo sam odradila SOR i volontirala u ovdašnjem LAG-u. Nadam se poslu, no na vidiku nema ništa", kaže Tina Pejić.

...Posao ili 'burza'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su 'višak' u 2017. godini...


HGK-ov savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Davorko Vidović kaže kako su to i svjetski trendovi, da se za budućnost predviđa potražnja za dvije skupine radnika prema obrazovanosti – za onima vrhunski obrazovanima, najstručnijima i onima niske kvalifikacijske strukture, za poslove koje neće obavljati roboti.

Potvrđuje to i "semafor" na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) o deset najtraženijih zanimanja na našoj burzi rada, na kojoj su često i oni - njegovatelji. Listu i sada predvode uslužna zanimanja: konobari, prodavači, čistačice, kuhari, vozači. Među najtraženijim zanimanjima samo je jedno s diplomom: dipl. ekonomist, i to tek na šestom mjestu. Slijede medicinske sestre, zidari, zaštitari i bravari. U Hrvatskoj, turističkoj zemlji, tražena su pomoćna zanimanja.

...Mladi i potraga za poslom: 'Nemojte očekivati pomoć Zavoda za zapošljavanje'...


"Osim u javnom sektoru, zdravstvu i prosvjeti, gotovo da nema većih potreba za visokoobrazovanim kadrom, tu i tamo pojavi se pomanjkanje IT stručnjaka", kaže Vidović te dodaje kako nije realno očekivati da će se to i ubuduće promijeniti. Naprotiv, s obzirom na značenje turizma u punjenju našeg BDP-a, sektor usluga i dalje će grabiti krupnim koracima.

Najveća potražnja za uslužnim i trgovačkim zanimanjima


Podaci HZZ-a o broju traženih radnika po rodu zanimanja u 2016. u usporedbi s 2006. govore da je najveća potražnja za jednostavnim te uslužnim i trgovačkim zanimanjima. Lani, kada su se na burzi rada ukupno tražila 232.254 radnika, najviše je traženo onih u uslužnim i trgovačkim zanimanjima – njih 52.197, slijede radnici u jednostavnim zanimanjima – gotovo 43.000, pa zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji 38.133.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: zastita.info


zapošljavnjeHrvatski zavod za zapošljavanjediplomastatistikanajtraženija zanimanja


Prati nas na Instagramu!