Vodič za brucoše

Nakon diplome radite preko SC-a i prijavljeni ste na burzi? Evo na što morate dobro pripaziti da vas ne izbace sa Zavoda

MojFaks | Karijera, 18.10.2017.Nakon diplome radite preko SC-a i prijavljeni ste na burzi? Evo na što morate dobro pripaziti da vas ne izbace sa Zavoda

Nakon završetka fakulteta i s diplomom u ruci mnogi mladi zapute se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Premda neki i dalje imaju pravo rada preko studentskih ugovora, sve češće su rasprave među mladima s burze o limitu od 1917 kuna koji ne smiju prijeći ako žele ostati prijavljeni na birou.

Hladan tuš dočekao je mlade koji su se odmah nakon diplome prijavili na 'burzu' jer im je rečeno da limit njihove zarade putem autorskih ugovora ili ugovora o djelu ne smije premašiti 1917 kuna.

Taj limit nema veze s radom preko Student servisa niti ulazi u tu računicu, no, mladi su i dalje zbunjeni i nije im jasno zašto je to tako. Na društvenim mrežama povela se rasprava nakon komentara nekolicine kolega koji su premašili spomenuti limit pa su, kako tvrde, izbrisani iz evidencije HZZ-a.


Izvor: Shutterstock

Potaknuti komentarima mladih na društvenim mrežama i njihovom zbunjenošću oko cijele priče s ograničenjem zarade na 1917 kuna, odlučili smo se direktno obratiti HZZ-u te provjeriti zašto postoji limit i koliko vremena treba proći da se osoba, nakon 'brisanja' zbog prekoračenog limita zarade, ponovo prijavi na HZZ.

Kada poslodavac uplati više od 1917 kuna neto tada HZZ automatski briše osobu – mogućnost ponovne prijave postoji, ali nije za sve ista!


Iz HZZ-a nam kažu da kada ih, kad im se mladi obrate s pitanjem o limitu i ulazi li zarada preko SC-a u taj limit, upućuju na REGOS. Za one koji nisu upućeni, REGOS ili Središnji registar osiguranika je ustanova osnovana Uredbom Vlade Republike Hrvatske s ciljem tehničke podrške II. stupu mirovinskog osiguranja. Kako nam kažu iz odnosa s javnošću HZZ-a, ondje se mogu vidjeti uplate koje se ne mogu zaprimati.


Izvor: Međimurje Press

Kada govorimo o samom limitu, iz HZZ-a kažu da on postoji zbog zakona koji kaže da prijavljena osoba koja se vodi kao nezaposlena te prima naknadu, ne smije zarađivati "sa strane". Odnosno, ne smije biti prijavljena kao nezaposlena pa onda primjerice raditi preko honorarnog ugovora i sl. Doduše, nije jasno zašto se to odnosi i na tek diplomirane mlade jer oni ne primaju nikakvu naknadu kad se nakon diplome prijave na 'burzu'.

...SOR-ovci uzvraćaju udarac: Mladi otkrili što i kako zaista rade na stručnom osposobljavanju...


...Iz HZZ-a upozoravaju: Mladi odlaze pa više nemamo koga zaposliti...


"Mlade se može maknuti iz HZZ-a ako poslodavac krivo uplati. Neki poslodavci nisu upoznati da ne smiju uplaćivati preko iznosa od 1917 kuna. Čim on uplati određeni iznos koji prijeđe taj iznos limita, HZZ iz REGOS-a automatski dobije obavijest o premašenoj uplati. Limit se svake godine određuje, sad za ovu godinu je 1917 i mjesečno se ne smije prijeći. Određuje se po iznosu mjesečne prosječne plaće", kažu nam iz HZZ-a.

Na naše pitanje o tome koliko vremena treba proći da se osoba ponovno prijavi na HZZ nakon što ju se zbog premašivanja limita maknulo iz evidencije, iz HZZ-a nemaju konkretan odgovor jer tvrde, to se računa po određenom prosjeku.


Izvor: zastita.info

"Nekome može proći mjesec dana, netko može imati dva mjeseca, neki imaju po šest mjeseci zabranu prijave. Riječ je o prosjeku primanja pa ako je osoba dobila tri puta po 1917 kuna onda se određeni prosjek dijeli i onda se dobiju mjeseci koji označavaju zabranu, odnosno koliko mjeseci zabrana prijave traje", rekli su nam iz HZZ-a.

Moguće je izbjeći limit


 Vrlo je teško zamisliti da netko radi posao koji ne bi premašio limit od 1917 kuna neto pa smo razgovarali s djevojkom koja se prije nekoliko godina našla u sličnoj situaciji. Ona nam je ispričala da se u dogovoru s poslodavcem može izbjeći sankcioniranje zbog prekoračivanja limita: radi se o svojevrsnom isplaćivanju zarade "na rate".

...Poražavajući rezultati istraživanja: Nakon stažiranja očekuju vas lošija plaća i razočarenje...


"Radila sam preko ugovora od djelu neposredno nakon faksa za istu tvrtku za koju sam tijekom fakulteta radila na studentski ugovor i razvili smo korektan odnos. No, budući da je tada limit mjesečne zarade iznosio otprilike 1800 kuna, a ja sam neke mjesece zaradila više, dio iznosa (dakle, duga poslodavca prema meni) isplatio mi je idući mjesec. Dakle, dogovorili smo neku vrstu isplata 'na rate' koji se može egzaktno izračunati budući da sam bila plaćena po satu", kazala nam je.


Izvor: Shutterstock

Tijekom razgovora o ovoj temi, iz HZZ-a su više puta apelirali na poslodavce da dobro prouče REGOS kako ne bi premašili limite uplate pa da se osoba ne nađe u problemu i da ne bude maknuta iz evidencije. Za sva pitanja, studenti i mladi se mogu javiti burzi rada na mail burzarada@hzz.hr.

Ivana Petrić
foto: pou-pula.hr


HZZburza radaHrvatski zavod za zapošljavanjelimit


Prati nas na Instagramu!