Vodič za brucoše

Ugovor samo studentima do 23. godine? Profesor sa zagrebačke Ekonomije: Nije normalno da studenti zamijene redovne radnike

MojFaks | Karijera, 27.04.2018.Ugovor samo studentima do 23. godine? Profesor sa zagrebačke Ekonomije: Nije normalno da studenti zamijene redovne radnike

Dok studenti nestrpljivo čekaju donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova, stručnjaci polako pronalaze njegove nedostatke. Kako vrijeme odmiče, čini se da je nedostataka sve više, barem ako pitate ovog profesora s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Više od godinu dana prošlo je otkako je otvorena rasprava o reguliranju studentskog rada koja je kulminirala nedavnim prijedlogom zakona o obavljanju studentskih poslova, piše na portalu poslovnog tjednika Lider. Prema njemu, minimalna satnica za studenta neće moći biti niža od 21,49 kuna, a student koji radi državnim blagdanom, prekovremeno, noću ili nedjeljom imat će pravo na uvećanje naknade za rad od 50 posto.


Izvor: scst.unist.hr

Također, student će imati naknadu za putne troškove i topli obrok. Jedna od većih novina u novom nacrtu zakona o studentskom radu jest i to da se izvanredni studenti sada izjednačavaju s redovnim studentima, uz uvjet da nemaju poslovnih aktivnosti tijekom studiranja.

"Nije normalno da studenti obavljaju poslove redovnih radnika"


Nacrt zakona trebao bi se uskoro naći na Vladi, a njime je praktično ozakonjeno postojeće stanje. Poslodavcima se daju široke ovlasti za korištenje jeftinijeg rada na štetu klasičnog oblika zapošljavanja.


Izvor: Facebook@Ljubo Jurčić

"Stavio bih ograničenje na rad preko studentskog ugovora do 23-25 godina. Inače se događa da student vuče studij, preživljava preko student servisa i oduzima radno mjesto radniku. Nije normalno da studenti obavljaju redovne poslove radnika. U Hrvatskoj trenutno imamo tržište poslodavaca, što znači da poslodavci vode glavnu riječ i određuju pravila. Ovo je samo periferna mjera, ne utječe bitno na ekonomiju, ali Vlada svejedno nema ideju kako pokrenuti gospodarstvo", komentirao je za Lider Ljubo Jurčić, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i bivši ministar gospodarstva.

...Mala pobjeda: Zakon o studentskom radu uskoro bi trebao biti upućen u Sabor...


...'Nije fer prema nama redovnima': Među studentima napeto jer će izvanredni moći raditi preko student servisa...


Resorno ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi da pokušava zaštititi stalno zaposlene. Navode da za vrijeme obavljanja studentskih poslova, naručitelj posla ne može otkazati ugovor o radu radnicima zbog poslovno uvjetovanih razloga za poslove koje obavljaju studenti, doznaje Novi list.


Foto: MojFaks

Također, poslodavac koji je u posljednjih šest mjeseci radniku otkazao ugovor o radu zbog poslovno uvjetovanih razloga, neće moći za to radno mjesto sklopiti ugovor o obavljanju studentskih poslova. Na papiru to možda zvuči dobro, ali praksa je nešto drugačija i pitanje je hoće li propisana zaštita ostati samo to – mrtvo slovo na papiru.

Ivana Petrić
izvor: Lider
foto: MojFaks


Zakon o obavljanju studentskih poslovaprofesor s ekonomijeLjubo Jurčićzakon


Prati nas na Instagramu!