Vodič za brucoše

Nije znanje nego ovih 5 vještina! Nakon diplome na kraju ti za posao ipak treba nešto što nećeš naučiti na faksu

MojFaks | Karijera, 04.02.2020.Nije znanje nego ovih 5 vještina! Nakon diplome na kraju ti za posao ipak treba nešto što nećeš naučiti na faksu

Stoljeće u kojemu živimo u najvećoj mjeri obilježit će umjetna inteligencija i robotika.

Sve više je inovacija, a kako bi se uopće i istakli na tržištu rada, jedna nekonvencionalna osobina istakla se kao vrlo tražena I to je – kreativnost.  Vodeća karijerna platforma LinkedIn provela je analizu tržišta rada, a dobiveni rezultati pokazali su kako poslodavci od svojih potencijalnih radnika sve češće traže vještine koje nije moguće dobiti uz srednjoškolsku i fakultetsku diplomu, piše MarketWatch


Tako se kreativnost već drugu godinu u istraživanju LinkedIna, našla na "listi želja" vještina koje poslodavci traže. Vodeći  biznismeni smatraju da njihove kompanije sve više trebaju ljude koji problemima i izazovima pristupaju na kreativan način. 


foto: Shutterstock By Rawpixel.com

"Soft skills" poput kreativnosti, moći uvjeravanja i emocionalne inteligencije vrlo su važne za uspjeh u današnjoj ekonomiji. Platforma LinkedIn, zajedno s PEW istraživačkim centrom, u studiji o budućim zanimanjima, napominju kako su soft skills ključne za opstanak u dobu umjetne inteligencije i robotike. 

Jedini problem je što je riječ o profesionalnim vještinama koje je nemoguće jednostavno testirati na razgovoru za posao.

"Kreativnost radnika svakoj kompaniji ponudi jednu novu dimenziju koja u konačnici unaprijedi njihovu konkurentnost na tržištu", tvrdi Cheryl Palmer, osnivačica firme Call to Career koja se bavi profesionalnom orijentacijom.

...TOP 5 STUDIJA: Prvi doznajemo koji su fakulteti najpopularniji ove godine...


Prema podacima Svjetskog gospodarskog foruma, prihodi kreativne industrije posljednjih su se godina i više nego udvostručili. Dobit ostvarena u modnoj, filmskoj i glazbenoj industriji 2002. godine iznosila je 'samo' 208 milijardi dolara, dok je 2015. godine porasla na čak 509 milijardi.


Kako unaprijediti kreativnost? 


Karijerna strategistica Carola Zimmerman, objašnjava da se kreativnost hrani neprestanim stavljanjem izazova pred sebe, učenjem novih stranih jezika, čitanjem knjiga i fizičkom aktivnosti. 

Na drugom mjestu 'liste želja' poslodavaca našla se moć uvjeravanja

Menadžeri cijene kandidate koji mogu objasniti onaj 'zašto', jer se proizvodi često ne prodaju zahvaljujući isključivo svojoj kvaliteti, već im treba dodatni poticaj na tržištu. A kako raditi na ovoj vještini?

Zimmerman ističe da ako želite postati uvjerljiviji, možete se okušati u držanju predavanja na fakultetu, ili slušati kolegije koji se bave srodnim temama poput javnog govora. Također, na internetu su dostupni mnogi tečajevi poput onih na LinkedInu, Skillshare-u, Udemyju ili Courseri.


"Pažljivo promatrajte uvjerljive ljude. Možete gledati videozapise javnih govornika koji su vrlo uvjerljivi. Možete obratiti pažnju na govor tijela i intonaciju kako biste učili od njih", govori Palmer za MarketWatch.

Pet vještina koje poslodavci 21. stoljeća traže:


1. Kreativnost
2. Moć uvjeravanja
3. Suradnja i timski duh
4. Sposobnost prilagodbe
5. Emocionalna inteligencija

A.Z.
foto: Shutterstock By Jacob Lund


poslovitržište radakreativnostsoft skillsmoć uvjeravanja


Prati nas na Instagramu!