Vodič za brucoše

Nitko ne želi raditi ovaj posao: Nakon srednje svi idu na faks – unatoč zagarantiranim plaćama od 10 do 15 tisuća kuna

MojFaks | Karijera, 19.03.2021., Autor: Lidija B.Unatoč visokim plaćama, mladi radije odlaze na fakultet.
Foto: Africa Studio via Shutterstock

Zbog toga su radna snaga na ovim poslovima uglavnom stariji muškarci, pred mirovinom.

Radna snaga u takozvanim nižim pomoračkim zanimanjima hrvatske flote u međunarodnoj plovidbi stara je i ne obnavlja se - to su uglavnom ljudi u dobi pred mirovinom, kada su mnogi od njih bolesni i ne bi trebali više ploviti i raditi teške poslove, od 55 godina na više, s time da ih glavnina ima više od 60.


Nakon srednje - na fakultet


Mladi hrvatski pomorci, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, žele nastaviti školovanje i zanimaju ih samo časnička zanimanja, pa je nedostatak radne snage ono što pogađa sve hrvatske brodare čiji brodovi plove pod hrvatskom zastavom u međunarodnoj plovidbi, piše Jutarnji list.


>>>Mislite da trebate faks za dobar posao? Varate se jer u ovim svjetski poznatim tvrtkama možete raditi bez diplome<<<


Novi je nacionalni kolektivni ugovor za pomorce državljane trećih zemalja na brodovima u međunarodnoj plovidbi hrvatske državne pripadnosti, koji vrijedi do 31. prosinca 2022. godine, potpisan ove godine, 13. siječnja. No, prema riječima Sandra Vidasa, ravnatelja Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, za sada se na brodove koji plove pod hrvatskom zastavom nije ukrcao nitko od stranaca.


"Na rješavanju ove problematike radimo već četiri godine i još uvijek se radi na otklanjanju svih birokratskih prepreka za zapošljavanje stranih pomoraca. Ovdje govorimo o isključivo pomoračkim zanimanjima, za kojima na hrvatskom tržištu rada nema ponude, iako je potražnja velika. Nastupali smo prema srednjim školama, ali mladi se žele školovati za časnička zanimanja", kaže Vidas za Jutarnji.


>>>'Diploma nije loša stvar, ali...': Domaći poslodavci otkrili kako odabiru zaposlenike i koliko im je važna vaša fakultetska diploma<<<


Ističe da su novim kolektivnim ugovorom jednake plaće zagarantirane i stranim pomorcima koji će ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom, a na pitanje o kojoj se visini primanja radi, odgovara da to ovisi o vrsti broda, posla i ugovora, no da se one mogu kretati između 10 i 15 tisuća kuna. Na pitanje o kolikom broju pomoraca koji su potrebni hrvatskim brodarima se radi, ravnatelj odgovara da je to otprilike stotinjak.


pomoračka zanimanjaMare Nostrumčasnička zanimanjameđunarodna plovidba

Prati nas na Instagramu!