Vodič za brucoše

Novosti za mlade i nezaposlene: HZZ uveo velike promjene i to posebno u vezi javljanja savjetodavcu

MojFaks | Karijera, 15.05.2017.Novosti za mlade i nezaposlene: HZZ uveo velike promjene i to posebno u vezi javljanja savjetodavcu

Većina mladih nakon završenog fakulteta krenu u samostalnu potragu za zaposlenjem, a nerijetko se u procesu traženja posla prijave i na Hrvatski zavod za zapošljavanje. HZZ je sada uveo nova pravila koja bi trebala olakšati posao savjetodavcima, a nezaposleni bi trebali uživati individualniji pristup.

Nezaposlene osobe više se neće morati javljati na burzu svaka četiri tjedna, kao što je to sada propisano, nego će individualne konzultacije sa savjetnikom morati obaviti najkasnije svakih osam tjedana.

Moći će ih obaviti i mailom, no svaki će nezaposleni barem jednom u tri mjeseca morati i osobno doći na konzultacije sa savjetnikom. Ako se radi o osobi koja prima novčanu naknadu za nezaposlene, osobni susret sa savjetnikom morat će realizirati barem jednom mjesečno, piše Jutarnji list.

Naglasak je na individualnom pristupu osobi


Glavna je to novost koju donosi Pravilnik o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad, koji je, zajedno s još pet pravilnika vezanih uz nedavno prihvaćeni Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima tijekom nezaposlenosti, u javnu raspravu uputilo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.


Izvor: hzz

"Naglasak je stavljen na individualizirani pristup osobi te potrebama svake osobe ovisno o njezinu položaju na tržištu rada, njezinoj zapošljivosti i potrebi podrške. Učestalost izvršavanja individualnih konzultacija definira se u profesionalnom planu, a ako u njemu nije drugačije utvrđeno, predlaže se da najduži razmak između dvije individualne konzultacije više ne bude četiri, nego osam tjedana", potvrdili su iz Ministarstva za Jutarnji, napominjući da je Pravilnik u fazi javne rasprave tijekom koje će se analizirati svi pristigli prijedlozi javnosti i socijalnih partnera, s ciljem učinkovitog posredovanja pri zapošljavanju, aktivacije nezaposlenih, smanjenja trajanja nezaposlenosti i osiguranja radne snage sukladno potrebama tržišta rada.

...Mladi radnici i mlade radnice: Satirična stranica otkriva tužno lice traženja posla u Hrvatskoj...


Sadašnji Pravilnik propisuje kako se termini individualnih konzultacija mogu obaviti osobno, telefonom ili mailom te da se obavljaju "jednom tjedno, a najduže u roku od četiri tjedna". U praksi, nezaposleni su imali obavezu javiti se savjetniku svaka četiri tjedna, a nejavljanje je razlog za brisanje iz evidencije nezaposlenih.

Savjetodavci će biti rasterećiniji i imat će više vremena za nezaposlene


Prema novom prijedlogu Pravilnika, individualne konzultacije se obavljaju "najduže u roku od osam tjedana". Mogu se obaviti mailom ili osobno - telefonskim putem to više neće biti moguće. No, osim toga, propisuje se da "individualne konzultacije nezaposlena osoba mora izvršiti osobno jedanput unutar tri mjeseca, a korisnik novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti u dogovorenom terminu jedanput mjesečno".

...Analiza Stručnog osposobljavanja: Zašto je 16 preporuka odbijeno, a niti jedna nije prihvaćena?...


Očekuje se da će ovakve promjene naići na odobravanje i nezaposlenih i savjetnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: i jedni i drugi se tako rasterećuju, jer su, zbog količine posla savjetnika i minimalnih promjena kod nezaposlenih tijekom četiri tjedna, tako česte konzultacije nerijetko bile puko ispunjavanje forme. Savjetnike posebno veseli i ukidanje mogućnosti javljanja telefonskim putem, jer je, tvrde, to njihov posao činilo nemogućim: telefoni su zvonili cijelo vrijeme, zbog čega je osobni sastanak s nezaposlenom osobom gubio svaki smisao.


Izvor: Shutterstock

Novim pravilnikom uvodi se i mogućnost grupnog informiranja nezaposlenih osoba, koje se može koristiti kako bi se veći broj nezaposlenih istovremeno informirao o zakonskim izmjenama, uvođenju novih mjera, uoči sezonskog zapošljavanja i sličnog.

Stroži Pravilnik o jednokratnoj novčanoj pomoći i naknadi putnih troškova


Bitno postroženje pak donosi Pravilnik o jednokratnoj novčanoj pomoći i naknadi putnih i selidbenih troškova, naknadama na koje ima pravo svaka osoba koja dobije posao u mjestu 80 ili više kilometara udaljenom od mjesta prebivalište. Te naknade, prema sadašnjem Pravilniku, ostvaruju sve osobe koje u drugom mjestu zasnuju radni odnos na šest mjeseci ili duže, dok novi Pravilnik propisuje da posao mora biti zasnovan na najkraće jednu godinu.

Iznos jednokratne pomoći ostaje isti, 1200 kuna, kao i selidbeni troškovi, koje Zavod podmiruje u visini od 50 posto troškova najjeftinijim prijevozom, a najviše do 1000 kuna. Mijenjaju se izračuni za jednokratne putne troškove, koji se sada pokrivaju u visini stvarnog iznosa troška javnog prijevoza do najviše 300 kuna, a ubuduće će se obračunavati kao 0,75 kuna po prijeđenom kilometru, ali također do najviše 300 kuna.

...Najavili povišicu, ali isplata zapela: Korisnicima 'stručnog' naknada rascjepkana na tri dijela...


Predlaže se i ukidanje obaveznog vođenja dnevnika o traženju posla od strane nezaposlene osobe. Uvodi se i novi institut Sporazuma o uključivanju na tržište rada za dugotrajno nezaposlene, odnosno one koji su na burzi duže od 12 mjeseci.


Izvor: Shutterstock

U svrhu poboljšanja uvjeta radnika kojima poslodavci osiguravaju smještaj tijekom rada u drugom mjestu, što se najčešće odnosi na sezonske radnike, promijenjen je i Pravilnik o odgovarajućem smještaju, koji sada propisuje da poslodavac, osim podataka o tome da je smještaj doista odgovarajući (ima sanitarni čvor, vodu, grijanje, električnu energiju te ispunjava zdravstvene i higijenske uvjete), mora Zavodu dostaviti i fotografije osiguranog smještaja.

Više o promjenama na HZZ-u možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Jutarnji list
foto: gpk.hr


HZZzavod za zapošljavanjepromjene


Prati nas na Instagramu!