Vodič za brucoše

Odzvonilo klasičnim razgovorima za posao? Tvrtke sada kandidate testiraju na neobičan način

MojFaks | Karijera, 13.02.2018.Odzvonilo klasičnim razgovorima za posao? Tvrtke sada kandidate testiraju na neobičan način

Po završetku fakulteta mnogi mladi prijavljuju se na burzu rada i pregledavaju različite oglase ne bi li došli do željenog posla. Razgovori za posao su ono na što smo svi navikli prilikom lova na posao, ali izgleda da su se vremena jako promijenila jer su klasična testiranja 'out'.

Dok je prije bilo uobičajeno javljati se na oglase objavljene u novinama ili na Zavodu za zapošljavanje, danas je veća šansa da ćete pronaći posao na Facebooku ili Twitteru nego u oglasniku. No, nisu se samo promijenila mjesta na kojima tražimo posao, već i način na koji tvrtke testiraju kandidate, piše zimo.hr.


Izvor: Shutterstock

Već su legendarna pitanja koja se postavljaju na razgovoru za posao u Googleu, Appleu ili Facebooku. S druge strane, neke su tvrtke odlučile iskoristiti sve mogućnosti tehnologije i s kandidatima vode "razgovore" putem SMS poruka, piše na zimo.hr.

Tvrtke poput Siemensa eliminaciju kandidata za posao rade kroz videoigre


Umjesto da vode razgovor s desecima kandidata, tvrtke poput Siemensa ili Walmarta od njih zahtijevaju da odigraju videoigru. Takve videoigre moguće je odigrati na pametnom telefonu ili računalu, a od kandidata traži da ispuni različite zadatke i bude bolji od drugih. Britanska tvrtka Arctic Shores osmislila je niz videoigara koje testiraju različite sposobnosti kandidata i od konačnih rezultata stvaraju profil svakog pojedinog kandidata. Među ostalim, mjere koliko je osoba spremna rješavati zadatke na kreativan i inovativan način, ali i koliko ima sklonost društvenoj dominaciji.


Izvor: Pixabay

Posebno je zanimljiv podatak da je ovakav način eliminacije kandidata zapravo išao u korist manje zastupljenim skupinama u pojedinim tvrtkama poput žena ili pripadnika manjina. Iz tvrtke Arctic Shores, za New Scientist su otkrili kako svaku videoigru prilagođavaju tvrtki koja ju koristi u eliminacijskom procesu. Tako će, prije no što ju zaigraju kandidati za posao u toj tvrtki, odigrati zaposlenici. Jer, što je nečiji rezultat bliži rezultatu nekoga tko već radi u toj tvrtki, to je veća mogućnost da ta osoba bude pogodan budući radnik.

...Nezakonita pitanja s razgovora za posao: Kako se elegantno izvući?...


...Najteža pitanja na razgovoru za posao – evo što trebate odgovoriti!...


I ne, nije moguće "izvježbati" ili se pripremiti na videoigre. Naime, često nije bitan najviši ili najbolji rezultat, već kako je kandidat došao do njega. Ako ste u potrazi za poslom i zanima vas kako izgleda neka od tih igara i koliki biste rezultat ostvarili, kliknite na Present Panic! i saznajte.

Ivana Petrić
izvor: zimo.dnevnik.hr
foto: Pixabay


video igretvrtkerazgovori za posaoposao