Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Hrvatska tvrtka objavila oglas za posao, studenti ih brutalno nagazili: Pogledajte kako obračunava zaradu za posao lijepljenja deklaracija

MojFaks | Karijera, 24.01.2020., Autor: Lidija B.Foto: / Shutterstock

Malo tko u Hrvatskoj nije čuo za 'omraženog slavonskog poslodavca', kako su ga svojedobno prekrstili mediji. Bosiljko Stanića je vlasnika trgovačkog lanca Boso protiv kojeg je 2016. godine DORH podigao optužnicu.

Da, skandali vezani uz nemoguće radne uvjete u trgovinama Boso punili su stupce novinskih članaka prije gotovo 4 godine kada je jedan od njegovih zaposlenica u javnost izašla s tvrdnjama o maltretiranju zaposlenika. U strahu su, kako je Ivanka Dujmić tada progovorila za Provjereno, jer za svaku trulu rajčicu plaćaju 300 kuna, a čak 700 kuna od ionako nevelike plaće morali su trošiti kod svog gazde i to na kupovinu hrane kojoj uskoro istječe rok trajanja.

Komentar anonimnog zaposlenika o uvjetima rada u trgovinama...foto: screenshot@adorio.hr

Nakon njenog istupa DORH je protiv Stanića podigao optužnicu za zlostavljanje radnice, a inspekcija rada podnijela je četiri optužna prijedloga na prekršajnom sudu za kršenje radničkih prava. U medije je ponovo dospio kad je krajem prošle godine dobio nagradu za Hrvatske gospodarske komore za najboljeg poduzetnika.

U kontekstu svega toga ne čudi reakcija studenata na oglas za studentski posao objavljen danas u jutarnjim satima na Facebook stranici Studentski servis Osijek - Studentski centar u Osijeku. Osim što se čude što se na stranicama SC-a uopće objavljuje oglas kontroverznog poduzetnika, ono što ih je dodatno razljutilo jest zarada koja nije izražena satnicom.


foto: screenshot/Facebook@Studentski servis Osijek - Studentski centar u Osijeku

S obzirom na to da se radi o poslu lijepljenja deklaracija, zarada za studente koji se prihvate ovog posla izražena je po komadu, znači po učinku. Koliko deklaracija zalijepite – toliko ćete biti plaćeni. Zarada po jednoj deklaraciji? 5 lipa.

foto: screenshot/Facebook@Studentski servis Osijek - Studentski centar u Osijeku

Ako dakle želimo doći do 25,39 kuna, koliko iznosi minimalna satnica, moramo iz zalijepiti nešto više od 500 komada. Sat ima 3600 sekundi, a kad to podijelimo s 500 dođemo do brojke 7.2. Znači, da bismo zaradili minimalnu satnicu, svakih 7 sekundi trebali bismo zalijepiti jednu deklaraciju. Je li to moguće ili nije, procijenit će studenti koji su radili taj posao.


Bosotrgovački lanacoglas za posaolijepljenje deklaracija