Vodič za brucoše

Plaća sve samo ne studentska! Jednu od Fortune500 firmu u Hrvatskoj vodi studentica: Ima priliku zaraditi 15 tisuća eura

MojFaks | Karijera, 02.07.2020.Plaća sve samo ne studentska! Jednu od Fortune500 firmu u Hrvatskoj vodi studentica: Ima priliku zaraditi 15 tisuća eura

I globalno je ovo jedina prilika da studenti tako brzo dođu do reference da su vodili jednu od filijala ili čak cijelu Fortune500 kompaniju.

Riječka studentica treće godine biotehnologije Dorotea Neuberg (21) ima nesvakidašnji ljetni posao. Neuberg je od srijede do kraja srpnja nova direktorica najvećeg regrutera u Hrvatskoj, Adecca Hrvatska, piše Poslovni.hr.


Tvrtka koja na ovom tržištu ima više od 1100 klijenata među kojima i najveće kompanije, petu godinu provodi projekt CEO For One Month – direktor na mjesec dana kojim studentima omogućuje da iskuse kako je to biti šef u Fortune500 kompaniji.

Do funkcije direktora i prije diplome


Ena Mehulić, voditeljica tog projekta te mentorica nove direktorice kaže da je ovo jedina prilika u nas gdje studenti mogu doći do stvarne funkcije direktora tvrtke i prije nego završe fakultet i steknu neko drugo radno iskustvo. "I globalno je ovo jedina prilika da studenti tako brzo dođu do reference da su vodili jednu od filijala ili čak cijelu Fortune500 kompaniju, a ove godine u projekt se uključilo 35 država u kojima posluje Adecco", kaže Mehulić.

Dodaje da će Neuberg u mjesec dana doslovno raditi na operativi, jer smisao je projekta omogućiti mladima da se razviju u realnom poslovnom okruženju.


Program se prvo odvija u lokalnim Adecco uredima, poput hrvatskog, gdje po jedan student vodi kompaniju na razini države. Potom se bira 10 globalnih finalista i oni imaju priliku postati na mjesec dana izvršni direktori cijele Adecco grupe. "To znači da i hrvatska kandidatkinja Dorotea Neuberg ima tu priliku", kaže Mehulić.

Plaća samo sve ne studentska...


Iako je riječ o studentskom poslu, plaća je sve samo ne studentska. Iznad je zagrebačkog prosjeka. U Adeccu nisu htjeli precizirati kolika. Ipak, a globalnoj web stranici projekta su precizniji.

Tamo stoji da student koji osvoji posao izvršnog direktora cijele grupe, može računati da će za to biti plaćen 15.000 eura. No, i da ne dođe do finala, studentima ovo natjecanje otvara nove prilike. Mehulić navodi da je lanjski student-direktor Adecca Hrvatska odmah potom dobio posao. Međutim, za razliku od velikog broja poslova u Hrvatskoj ovaj ne ide "preko veze".


"Prijava se radi preko globalne web stranice Adecca nakon čega slijedi nekoliko krugova selekcije i na kraju su još i zaključni intervjui s lokalnim menadžerima, a ove godine je u selekciji bilo 500 kandidata", kaže Mehulić.

Navodi da su prošli kroz psihometrijska ispitivanja, provjerili su im kompetencije te su odradili intervjue, uključujući one na regionalnoj razini. Pritom nije važan smjer studija. Prošlogodišnji direktor na mjesec dana bio je student politologije. Ove godine svih pet finalista za Hrvatsku došlo je s različitih fakulteta.

L.B./izvor: Poslovni.hr
foto: BalcansCat via Shutterstock


AdeccoCEO For One MonthDorotea Neubergdirektor tvrtkestudentski posao

Prati nas na Instagramu!