Vodič za brucoše

Povratak u kameno doba? Studenti ljuti: Ne želimo ponovno po ugovore fizički u SC! Doznajemo u čemu je problem...

MojFaks | Karijera, 24.07.2020.Povratak u kameno doba? Studenti ljuti: Ne želimo ponovno po ugovore fizički u SC! Doznajemo u čemu je problem...

Za vrijeme karantene uvjerili smo se da se mnoge birokratske obveze ipak mogu riješiti isključivo online putem.

Iako je broj studenata koji su obavljali studentski posao tijekom skoro tri mjeseca karantene drastično smanjen, bilo je i onih koji su nastavili raditi. Studentski centri diljem Hrvatske tada su promijenili način poslovanja. S ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa i pridržavanja epidemioloških mjera koje su tada bile na snazi, svi poslovi između studentskih centara i studenata rješavali su se online putem. Student-servisi su putem službenih stranica obavijestili studente da će se podizanje i predaja ugovora vršiti online putem, kao i učlanjenje u iste. 


Studenti zabrinuti zbog objave SC-a


Još prije pandemije koronavirusa, rad student-servisa donekle se digitalizirao te su studenti mogli podići ugovor putem web servisa, što je malo skratilo prethodni "pješački", fizički put odlaska po ugovor u matični SC, nošenja ugovora poslodavcu, vraćanja ugovora u SC... Kako doznajemo od jednog studenta u Rijeci, koji radi posredstvom riječkog Student servisa i to za jedno veću tvrtku, već dvije godine nije imao potrebu fizički odlaziti u SC, već je svu potrebnu dokumentaciju i komunikaciju obavljao poslodavac digitalnim putem. 

Ovaj student javio nam se zabrinut zbog obavijesti Studentskog centra Rijeka, u kojoj se ističe da studenti "Ugovore o obavljanju studentskog posla za kolovoz i daljnje mjesece preuzimaju isključivo u originalu u prostoru student servisa ili putem mrežnog servisa koji omogućava izdavanje i preuzimanje Ugovora", piše u dopisu koji je student poslao redakciji portala MojFaks na uvid.


Student koji nam se javio (podaci poznati redakciji) govori nam da firma za koju radi zapošljava veliki broj studenata i da je tijekom dvije godine koliko surađuju imao samo dobra iskustva što se tiče digitalnog posredovanja između firme i SC-a, te da bi povratak na fizičko podizanje ugovora označio "povratak u kameno doba". 

"Prilikom zaposlenja svi studenti potpisali su izjavu o suglasnosti elektronske obrade naših podataka, firma je imala zakonski pokriven Ugovor o poslovnoj suradnji između njih i SC-a i, na kraju, sve je to ovjereno Fininim certifikatom. Tako su nam omogućili da nemamo brige s podizanjem ugovora i isplate po istom, sve su obavljali umjesto nas. Stvarno, način na koji se izbjegava čekanje studenata, hoće li tko zakasniti s predajom, gubljenje vremena na osobni odlazak u SC i drugo... Svaka plaća u protekle dvije godine bila je uredna i na vrijeme, bez ikakvih problema. Prije par dana dobili smo dopis u kojem je navedeno da to iz nekog razloga nije više moguće i da studenti od sada moraju to sve osobno obavljati. Napomenuo bih da je to velika tvrtka u kojoj je zaposleno jako puno studenata na području cijele Hrvatske i da si SC samim time radi samo probleme. Nevezano na to je li to imala samo firma u kojoj sam ja zaposlen ili je to bila praksa i u drugim tvrtkama, smatram da je ovo vraćanje u kameno doba. Vrijeme u kojem smo sada zahtjeva digitalizaciju društva i izbjegavanje ovakvih stvari gdje stvarno nije neophodno osobno prikupljanje dokumentacije i svega potrebnoga", kazao je naš sugovornik.

Nema straha - ne vraćamo se u kameno doba


Na osnovu informacija kojima raspolažemo, kontaktirali smo Studentski centar Rijeka i pitali hoće li i zašto studenti ponovno morati podizati ugovore fizički?

Ljiljana Badurina, rukovoditeljica odjela riječkog Student-servisa za naš portal govori da studenti neće morati osobno dolaziti u prostorije Studentskog centra, a kada je riječ o gore navedenom slučaju on je jedini takav i promjene će biti samo u vidi načina na koji će taj poslodavac dostaviti ugovore studenata

"Mi moramo riješiti daljnju digitalnu obradu, koja je povezana s naprednim elektroničkim potpisom. Digitalni potpis moraju imati sve tri strane kako bi sve funkcioniralo i to je ono na čemu će se sada raditi", kazala nam je Badurina.

Isti problem muči studente i u Zagrebu


S obzirom na to da se veliki broj studenata uznemirio nakon obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja o povratku na fizičko podizanje ugovora, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, službenim dopisom obratio se Studentskom centru Zagreb i zatražio očitovanje o trenutnoj situaciji.

"Studentski zbor strogo se protivi povratku na 'fizičko' podizanje studentskih ugovora. Ovakav potez u Hrvatskoj, prema Eurostatu, zemlji vodećoj u EU po digitalnoj pismenosti i korištenju digitalnih tehnologija mladih ljudi, kosi se s razvojem modernog digitalnog društva. Ovakvo društvo zaslužuje adekvatnu digitalnu infrastrukturu, a ovim putem pozivamo Studentski centar u Zagrebu da konačno počne pravilno alocirati naknadu za posredovanje od studentskih ugovora i ulagati u razvoj studentskog standarda. Ponovno tjeranje studenata na fizičko podizanje ugovora označilo bi povratak u prošlost čijim dijelom ne pristajemo biti", napisali su na Facebook profilu

...Studenti su ekonomski ugroženi i žele financijsku pomoć: 'Ovo je koma, poslova nema, kako platiti faks i troškove života?'...


Studentski zbor strogo se protivi povratku na "fizičko" podizanje studentskih ugovora. Ovakav potez, u Hrvatskoj, prema...

Objavljuje Studentski Zbor Sveučilišta U ZagrebuČetvrtak, 23. srpnja 2020.

Prema informacije kojima redakcija portala MojFaks trenutno raspolaže kažu da povratka na stari fizički način rada neće biti. Trenutno će doći do promjene načina na koji će poslodavci većih tvrtki, u kojima radi veći broj studenata, dostavljati ugovore i druge povezane dokumente – bilo osobno ili elektroničkim putem, ali režim rada uspostavljen za vrijeme karantene, točnije mogućnost podizanja i predaje ugovora online putem, i dalje će vrijediti za studente.

Anja Zulić
foto: arhiva, MojFaks


studentistudentski centripodizanje ugovoradigitalizacija

Prati nas na Instagramu!