Vodič za brucoše

Prepoznaju li poslodavci kompetencije prvostupnika?

MojFaks | Karijera, 08.04.2014., Autor: Lidija B.Prepoznaju li poslodavci kompetencije prvostupnika?

Mora biti jasno što donosi diploma prvostupnika! Oni su educirani za pragmatične svakodnevne poslove u gospodarstvu, a magistri su ti koji se educiraju da surađuju u znanosti.

Hrvatska i EU susreću se sa sve izraženijim problemom nezaposlenosti mladih, a glavna savjetnica u Ministarstvu rada i mirovinskog osiguranja, Sanja Crnković-Pozaić, prokometirala je za Glas Slavonije nekoliko glavnih problema našeg obrazovnog sustava u kontekstu tržišta rada. Tvrdi da danas u obrazovanju mladih kvalifikacija nije prepoznatljiva:

Jedan od uzroka te nezaposlenosti je i neodgovarajući obrazovni sustav. To je sustavna pogreška, koja se mora ozbiljno adresirati jer se buduće generacije mladih mogu osuditi na dugotrajniju nezaposlenost zbog toga što njihove kvalifikacije više nisu tražene. Sve zemlje Europe, pa i šire, od toga se nastoje na sve moguće načine osigurati na način da su im obrazovni sustavi relevantni, da vode k bržoj zapošljivosti, ali i da taj obrazovni sustav podržava promjene zapošljavanja. Aktivni obrazovni sustavi danas su potpuno drugačiji nego prije, kada je kvalifikacija bila dokaz o nekakvoj sposobnosti. Danas se dogodilo da u obrazovanju mladih kvalifikacija nije prepoznatljiva.”

Posebno neprepoznatljivi na tržištu rada po Crnković-Pozaić upravo su prvostupnici (takozvani “bakalari”) koji čini se više ne mogu konkurirati jer se sve više mladih odlučuje za magistarsku titulu:


Poslodavcima su prvostupnici posve neprepoznatljivi sa svojim kompetencijama. Sve više mladih ulazi u tzv. tercijarno obrazovanje, to je opasna tendencija. S jedne strane, država ne može financirati studij velikog broja magistara, to je preskupo. No, s druge strane, ako pogledate oglase za radna mjesta, tamo gdje su nekada poslodavci zapošljavali diplomirane inženjere s četiri godine, sada isključivo traže magistre. Ni to nije racionalno! Mora biti jasno što donosi diploma prvostupnika, a oni su educirani za pragmatične svakodnevne poslove u gospodarstvu, a magistri su ti koji se educiraju da surađuju u znanosti.

izvor: Glas Slavonije
foto: sxc.hu


Sanja Crnković-Pozaićprvostupnicibakalaureatitržište radaposlodavcivrijednostpriznavanjekompetencijenezaposlenost


Prati nas na Instagramu!