Mojfaks.hr u Karijera

Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova

Ljeto u Hrvatskoj za sobom povlači i turističku sezonu koja otvara vrata za brojna radna mjesta. Na cijeni su konobari, šankeri, kuhari, animatori, rad na recepciji te druga zanimanja, a nerijetko se za odlazak na rad u sezoni odluče i studenti.

10. svibnja 2017 18:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Što god mislili o odlasku na rad tijekom sezone, ne možemo pobjeći od činjenice da na moru radnici mogu zaraditi više novca nego primjerice u Zagrebu ili u Osijeku. Osim toga, poslovi se i lakše dobivaju jer je potražnja za radnom snagom iznimno velika, a često se poslodavci odluče za studente.

Prema portalu MojPosao.hr, prošle godine pravi je hit bio Sunčani Hvar iz kojeg kažu da će ove sezone plaća za konobare i kuhara iznositi od 6 do 7 tisuća kuna, za koktel majstore 8000, a plaća za sobarice te pomoćno kuhinjsko osoblje će biti 4000 kuna. Prema pisanju medija 2015. studenti su postali idealna radna snaga za poslodavce općenito, ali i na moru pa im satnica često dosegne 50 kuna, a najbolje prolaze hostese.


Izvor: Pixabay

Prošle sezone su najbolje bili plaćeni kratkotrajni fizički poslovi (od 25 do 50 kuna na sat). Dobro su prošli i poslovi animatora, hostesa, spasioca i drugi angažmani u turizmu (od 20 do 40 kuna na sat), dok su najmanje plaćeni konobarenje, rad na šanku ili štandovima, portirski poslovi, lijepljenje deklaracija, punjenje polica i slično. Satnice nisu zakonski propisne, odnosno ne postoji najmanja, ni najviša, a određuju ih poslodavci.


Rad u sezoni je i dalje popularan među studentima, a plaće se kreću od 5 do 6 tisuća kuna


No, svake godine možemo vidjeti sve više radnika koji se žale na sezonske poslodavce te uvjete rada, ali i "vapaje" poslodavaca koji se žale da sve manje radnika želi raditi. Nažalost, to je začarani krug iz kojeg je teško izaći jer se plaće i smještaj, sudeći po pričama radnika, iz godine u godinu srozavaju. Bez obzira na to, studenti su i dalje u blagoj prednosti pred "običnim" radnicima zato što rad preko studentskog ugovora nije "trošak" za poslodavca te ne mora plaćati primanja.

...Nema više i ovce i novce: privatni iznajmljivači u Dubrovniku negoduju zbog najavljene izgradnje studentskog doma...


Razgovarali smo s troje studenata koji su prošlih godina pohodili rad na sezoni, a isti scenarij će doživjeti i ove godine. Mateja, Marko i Elvis radili su u ugostiteljskim zanimanjima tijekom sezone te svi imaju istu procjenu: najtraženiji su konobari, šankeri, animatori i sobari.


Izvor: Shutterstock

Mateja je na zadnjoj godini fakulteta Odjela za kulturologiju u Osijeku, a nakon što se je prošlu turističku sezonu "preskočila" zbog Work&Travel programa koji joj je omogućio da bude sezonac šanker u New Jerseyju, ove godine sprema kufere za Vis. Kaže da joj se ta ponuda učinila najboljom jer je početna plaća 6000 kuna s plaćenim prekovremenim satima i mogućnošću rasta plaće do 7500 kuna. Radit će kao šankerica, a budući da posao nije točno definiran, ali vjeruje da bi rad mogao biti po principu "svi rade sve". Elvis s Pravnog fakulteta u Zagrebu prošle je godine radio kao konobar/šanker u Karlobagu, a ove godine se nada da će ispuniti sve fakultetske obaveze i ponovno otići na sezonu, ovoga puta na Šoltu. Plaća se kreće od 5 do 6 tisuća kuna, što je otprilike 20 kuna po satu. FER-ovac Marko prošle je godine konobario u restoranu na Makarskoj rivijeri, plaću nije konkretizirao jer nije bila fiksna i dobio bi uvijek više kada bi vlasnik prepoznao njegov trud.

Studenti su mišljenja da su plaće i uvjeti rada prošlih godina bili bolji, a kako kažu, sreća je kada bude baš sve onako kako ste se prethodno dogovorili s poslodavcem. Mateja još zamjećuje da je prošlih godina "kultura ostavljanja napojnica" bila raširenija što je dodatna motivacija za rad.

Bez osiguranog smještaja i obroka ne isplati se ići na sezonu


Ono što je sezoncima iznimno važno prilikom traženja posla jesu osiguran smještaj i obrok. Elvis ističe da je stvarnost često drugačija od prethodnog dogovora kada je riječ o obroku i smještaju, ali da to ovisi isključivo o poslodavcu. K tome, on je prošle godine imao smještaj i dva obroka. Zbog dobrih uvjeta i zbog dobrog odnosa na relaciji radnik-vlasnik, Marko se ponovno i ove godine vraća raditi u isto dalmatinsko mjesto.

"Osobno sam izričito tražila poslove koji nude smještaj tako da sam ga svake godine imala kao što ću i ove, ali moram priznati da je taj smještaj u 99% slučajeva u derutnom stanju. Svaka ponuda koju sam dobila ove godine je bila ispod mojih očekivanja tako da ne mogu reći da su plaće bolje od prošlogodišnjih", komentira Mateja.

...Ljeto stiže, poslova sve više: U turističkoj sezoni studenti sve traženija radna snaga...


Marko ističe da je njemu najbolji konobarski posao, ali da ga ne može raditi svatko jer je fizički prilično naporan. Objašnjava da na malo elitnijim i zahtjevnijim mjestima konobari sigurno i još veće plaće, ali da konkretno konobar uz napojnice može zaraditi sasvim pristojnu svotu novca.


Mnogi bi voljeli da je na sezoni zaista toliko zabavno i lako kako su to pokušali prikazati HZZ i Lana Jurčević...

"Najbolji posao je definitivno posao konobara, ali važno je naglasiti da to ipak nije posao za svakoga. Prije svega fizički je dosta iscrpljujuć, dok primjerice ostali poslovi, poput prodavača na štandu, u pekari ili prodavača sladoleda su dosta praktičniji i više su prilagođeniji ženama. Posao sobarice je jedan od popularnijih sezonskih poslova također. U ugostiteljstvu je popularan i posao šankera koji zahtjeva brzinu i pedantnost u isto vrijeme", kaže Marko.

Važnost obroka i smještaja Marko posebno naglašava pa kaže da ako radnik ne mora dodatno trošiti novce na hranu da će mu u džepu ostati dodatnih 2 – 3 tisuće kuna.

Sve češće se poslodavci žale da radnici ne žele doći raditi, a nude satnicu od 12 kuna


Svake sezone na internetskim portalima možemo čitati o kuknjavi poslodavaca s mora koji suptilno ljudima govore da su lijeni te da ne žele raditi premda se posao nudi. S druge strane, radnicima nude prilično niske satnice. Posebnu je pažnju na društvenim mrežama prošli tjedan privukao članak naslova "Iznajmljivači u čudu: \'Nikoga ne mogu naći, a može se pristojno zaraditi – od 12 do 25 kuna po satu". Ono što posebno bode oči ovdje jest satnica od 12 kuna i tvrdnja da se radi o "pristojnoj" zaradi. Nažalost, ovo nije jedini takav slučaj pa smo pitali Mateju, Elvisa i Marka što oni misle o takvom stavu sezonskih poslodavaca.

...Ljetni studentski poslovi: Zašto smo odlučile ljeto provesti radeći u pizzeriji i nudističkom kampu?...


"Ne znam jesu li ljudi koji ne rade te poslove upoznati koliki je uistinu obim posla tijekom tih nekoliko mjeseci i da poslodavci često rade s manjkom ljudi kako bi imali što manje troškove, a o neljudskim uvjetima i smještaju da ne pričam. Količina prometa koju jedan sezonac odradi nije niti jedna desetina onoga što je njegov poslodavac zaradio. Razlog zašto poslodavci ne mogu naći radnu snagu je to što nude plaće koje ti isti ljudi mogu imati u svojem rodnom gradu ne napuštajući udobnost svojeg doma pa onda proizlazi i pitanje: \'Zašto bih?\'. Da je prosječna plaća na sezoni od 6500 do 7500 kn sumnjam da bi bilo problema s pronalaskom dobrovoljaca. O predviđenoj zaradi i hoće li biti dovoljno će puno ovisiti o mojim daljnjim planovima pošto je ovo moja zadnja akademska godina, ali mislim da ću zarađeni novac sa sezone uložiti u novi početak van granica Lijepe naše ako se, naravno, ne dogodi nekakva kataklizmična promjena u Hrvatskoj"
, prokomentirala je Mateja.
 

...Zašto se duljoj turističkoj sezoni ne vesele jedino hrvatski studenti?...


Elvis smatra da je satnica od 12 kuna apsurdna i nedopustiva, ali tvrdi da je poslodavcima u interesu imati veće prihode od rashoda. Smatra da je čak i sa satnicom od 20 kuna teško pronaći radnike jer na sezoni od ugovorenih osam sati rada uvijek će biti još dva dodatna sata i zamolbi tipa: "Hajde ostani još malo". Student kaže da će zaradu sa sezone isključivo koristiti za život tijekom iduće akademske godine.


Izvor: burza.com

"U globalu mislim da ovi poslovi nisu dobro plaćeni i da jedan sezonski radnik vrijedi znatno više nego što je trenutno plaćen. Ipak se radi svaki dan po 8 sati, mislim da bi vlasnici lokala trebali malo više cijeniti svoje radnike, pa se onda ne bi trebali čuditi kako ne mogu naći dovoljan broj radne snage", smatra Marko.

Naši sugovornici su samo jedni od studenata koji će ove godine pohoditi dalmatinske i istarske gradove u potrazi za poslom što pokazuje da je sezona i dalje top vrijeme za zaradu. Turistička sezona treba tek početi, a studenti koji će ući u konobarske, animatorske, šankerske i druge uloge nadaju se da će zaraditi dovoljno za pristojan život tijekom sljedeće akademske godine.

Ivana Petrić
foto: Tulumarka

Još vijesti