Vodič za brucoše

Koliko vrijedi rad na studentski ugovor? Više od 50% studenata mjesečno zaradi manje od zakonskog 'minimalca'

MojFaks | Karijera, 06.05.2021., Autor: Vanessa K.Stipendija od 3 tisuće kuna i kasnije mentoriranje diplomskog, pa onda još i posao... ne zvuči loše?
Foto: By hurricanehank

Studenti žele povećanje broja nenajavljenih inspekcija na svojim poslovima.

Na temelju online istraživanja koje je provela udruga za međunarodnu suradnju na području održivog razvoja i zaštite okoliša Forum za održivi razvoj "Zeleni prozor", a u sklopu projekta "Studenti za studente – naš glas za dostojanstvo studentskog rada" iznjedrilo je pregršt zanimljivih podataka.


>>>Utjecaj pandemije na nezaposlenost studenata: Čak 71% mladih izgubio posao – mnogi pokrenuli svoj biznis<<<


Povodom Međunarodnog praznika rada, odlučili su podijeliti neke rezultate iz spomenutog istraživanja u kojem su sudjelovala čak 632 studenta i studentice iz cijele Hrvatske.


Prema njihovom istraživanju, čak 11,7% domaćih studenata nema dovoljno financijskih sredstava za "pokrivanje" osnovnih troškova studiranja, dok čak više od pola, točnije, njih 52,8% tvrdi da  su im mjesečna primanja manja od 2000 kuna, što je znatno ispod zakonskog "minimalca".


foto: screenshot via Facebook/Forum za održivi razvoj Zeleni prozor


Čak  84,3% ispitanika smatra kako država nije učinila dovoljno da zaštiti studente i njihove poslove za vrijeme pandemije. Također, njih skoro 87% misli kako država nije poduprijela njihove poslodavce. Pisali smo o studentici koja je pauzirala svoje školovanje ove godine, a prema ovom istraživanju, ona spada u 4,1 % mladih koji su to učinili.


>>>Ništa od posla? Hrvatska pri samom vrhu po nezaposlenosti mladih: Samo par zemalja još gore od naše<<<


foto: screenshot via Facebook/Forum za održivi razvoj Zeleni prozor


Prema ovom istraživanju, najveći problemi s kojima se studenti u ovo vrijeme susreću su:


1.    Otkaz kao posljedica pandemije
2.    Premala satnica
3.    Kašnjenje isplata
4.    Nedostatak podrške studentskih centara
5.    Premala zaštita studenata i nedovoljna kontrola poslodavaca


>>>Na temelju milijun oglasa za posao odlučili: Ovo su najpoželjnije diplome među poslodavcima<<<


Nakon nabrojanih najvećih problema, u ovom su se istraživanju spomenula i rješenja tekućih problema koja su: povećanje studentske satnice, povećanje broja nenajavljenih inspekcija, stroži rokovi za isplatu plaća, financijska pomoć onim studentima koji su zbog pandemije izgubili posao i kategorizacija studentskih poslova po rizicima i usklađivanje satnica sukladno riziku.foto: screenshot via Facebook/Forum za održivi razvoj Zeleni prozor


studentski budžetnovacfinancijeistraživanjestudenti za studentesatnica


Prati nas na Instagramu!