Vodič za brucoše

Kod nas se želi ograničiti studentski rad - europske države riješile su to ovako

MojFaks | Karijera, 25.08.2017.Kod nas se želi ograničiti studentski rad - europske države riješile su to ovako

Hrvatski sindikalisti prije nekoliko dana digli su prašinu među studentskom populacijom jer predlažu ograničavanje studentskog rada. Oni tvrde da studenti 'kradu' posao nezaposlenima jer će poslodavci prije zaposliti studenta za kojega ne moraju plaćati određene doprinose nego radnika te u tome vide veliki problem.

Nepunih osam mjeseci nakon neuspjelog pokušaja Ministarstva financija da limitira neoporezivi iznos studentskih zarada, njih dvojica zatražila su od države da zakonski ograniči rad studenata, piše Večernji list.


Izvor: Facebook@Studentservis Varaždin

Predstavnici dva najveća hrvatska sindikata, Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja te Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata traže bolju regulaciju studentskog rada i ograničenje. Napominju da ne traže zabranu studentskog rada, ali očekuju jasnija pravila i veću kontrolu države.

...Sindikati protiv studentskog rada: 'Nezaposleni ne mogu naći posao jer su studenti jeftinija radna snaga'...


"Moć propagande je nevjerojatna. Kako bih ja bio protiv studentskog rada, i sam sam kao student radio preko servisa, ali jesam protiv zloupotreba na štetu rada i radnika. Jesam za to da se kontrolira tko je student i u kojim okolnostima može raditi", komentirao je Ribić za Večernji.

Europska unija potiče rad poslodavce da zapošljavaju studente


Po sadašnjim propisima studenti ne plaćaju porez na godišnju zaradu do 60 600 kuna, što je gotovo dvostruko više od neoporezivog iznosa za zaposlene i umirovljenike. O doprinosima na studentski rad kod nas se nikad nije ozbiljno ni razgovaralo premda je na zapadu Europe uobičajeno da se nakon određenog iznosa socijalni doprinosi naplaćuju i na studentski rad.


Izvor: Pixabay

Dapače, Europska unija potiče rad poslodavce da zapošljavaju studente, no njihov rad ne smije biti ni lipu jeftiniji od radničkog. Tako Austrija, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje propisuju minimalan iznos zarade do koje nitko ne plaća poreze i doprinose, srednji iznos studentske zarade na koju se plaćaju niži doprinosi te godišnju vrijednost zarade koja se oporezuje kao i svi drugi oblici dohotka

Kako bi to izgledalo u Hrvatskoj?


Kad bi se taj princip primijenio u Hrvatskoj, to znači da nijedan student ne bi plaćao porez na zaradu do 45 600 kuna, ali bi poslodavac za njega morao platiti mirovinski i zdravstveni doprinos, vjerojatno po umanjenoj stopi. No te zemlje svoje studente prate na druge načine, osiguravaju im stipendije i povoljne kredite za studiranje, tako da im povremeni studentski rad služi kao džeparac.

...Prošao rok, a Nacrta o Zakonu o studentskom radu nema: Hoće li ministrica Divjak raspustiti Radnu skupinu?...


...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


Sindikati nisu spominjali porezni tretman, no njima smeta što pojedine tvrtke godinama zapošljavaju jeftine studente preko studentskog servisa umjesto da na tom mjestu zaposle radnika ili pak zapošljavaju ljude preko studentskih ugovora jer im je to jeftinije.

U našim trgovačkim lancima s više tisuća zaposlenih polovica radnika su studenti


Svugdje se studentski i učenički rad definira kao povremeni rad, posebno tijekom ljetnih mjeseci i praznika ili ako je taj rad kraći od 20 sati tjedno. Analiza koju je lani pripremila stručna radna skupina ministra financija Zdravka Marića otkrila je da u nizu trgovačkih lanaca s više od tisuću zaposlenih studenti predstavljaju polovicu ili više od polovice radne snage.

...Satnice veće nego ikada prije: Zbog manjka radnika u turizmu studentski poslovi cvjetaju...


...Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata...


Mnogi među njima neprestano rade tri i više godina, što nijedna država ne bi dopustila. Godine 2015. preko učeničkih i studentskih servisa radilo je 96 tisuća učenika i studenata, čije su se udruge, naravno, odmah izjasnile protiv ograničenja. U Vladi Večernji list nije dobio potvrdu da se priprema brza i značajnija promjena uvjeta za zapošljavanje studenata, no više upućenih sugovornika potvrdilo nam je da nadležna državna tijela imaju imena tvrtki gdje je studentski rad najrasprostranjeniji, a sad je pitanje hoće li državne inspekcije reagirati.


Izvor: scst.unist.hr/clippart/Pixlr

Da se pita sindikalista Krešimira Severa, učenici i studenti radili bi samo povremene poslove, dok bi na svim poslovima koji imaju trajno obilježje tvrtke morale zapošljavati radnike preko klasičnih ugovora o radu.

Cijeli članak o studentskom radu pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Facebook@Studentservis Varaždin


studentski radograničenje radazabrana studentskog radasindikalisti


Prati nas na Instagramu!