Vodič za brucoše

Nakon kojeg faksa ćete najlakše do posla? U svim većim županijama traži se baš ova diploma!

MojFaks | Karijera, 18.11.2019., Autor: MojfaksNakon kojeg faksa ćete najlakše do posla? U svim većim županijama traži se baš ova diploma!

Posljednjih godina statistika zapošljavanja je varirala, a najnoviji podaci pokazali su da viši stupanj naobrazbe znači brži odlazak s burze.

Pregledom podataka o stručnim kvalifikacijama nezaposlenih koji  su tijekom prošle godine ušli u evidenciju i zaposlili se u roku od šest mjeseci (uključujući i prvi dio ove godine), analitičari Hrvatskog zavoda za zapošljavanje utvrdili su da poslodavce najbrže nalaze kuhari i konobari, te hotelsko-turistički tehničari i turističko-hotelski komercijalisti. Potražnja za njima je velika, ne samo u priobalnim dijelovima zemlje, te se više od polovice ovog kadra koji se prijavi na burzu, zaposli u roku od šest mjeseci. 

Kada je riječ o diplomama najbrže se zapošljavaju oni s diplomom s učiteljskog studija, i to u svim većim županijama. S tom diplomom u pola godine s burze ode od 77 do 88 posto nezaposlenih.

U Osječko-baranjskoj županiji učiteljski studij najisplativiji je za brz dolazak do posla, uz studije matematike i informatike i opće medicine. Kad su strukovne škole posrijedi, u postocima šumarski, te tehničari za elektroniku i prehrambeni, te strojarski i medicinski tehničari relativno brzo se zapošljavaju, a i u ovoj županiji izuzetna je potražnja za kadrovima u turizmu, od kuhara i konobara do komercijalista i hotelsko-turističkih tehničara, piše Poslovni dnevnik.

Najslabija potražnja je za kadrovima iz društvenih i humanističkih profesija, u kojima je ponuda velika. Analitičari HZZ-a ukazuju i na vjerojatnost da za pojedine profesije ovisi i odabranu sveučilište na kojemu je stečena diploma. Među profesijama koje sporije dolaze u radni odnos su novinari, kineziolozi, politolozi, komunikolozi pa i ekonomisti. 


Foto: Shutterstock By Matt Benoit

Viši stupanj naobrazbe – brži odlazak s burze


Posljednjih godina zabilježeni su pozitivniji trendovi na tržištu. Povećan je udjel onih koji u šest mjeseci posao dobiju u svim kategorijama po stupnju naobrazbe, izuzev osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom i gimnazijom. U Zagrebu najkraće na burzi borave slastičari i automehaničari, kuhari i vozači motornih vozila, te konobari. Zabilježena je slabija potražnja za frizerima, cvjećarima, instalaterima i automehaničarima. 


...Beskorisna diploma: Bivša studentica tuži sveučilište jer se nakon završetka faksa ne može zaposliti...


Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK-u, te nekadašnji ministar rada Davorko Vidović komentirao je za Poslovni, da trenutna statistika pokazuje da se tržište dinamiziralo te ruši mit da poslodavci ne žele zapošljavati domaće radnike.

"Uzimajući u obzir i sezonalnost, iz ovih pokazatelja jasno je da se jako dobro zapošljavaju radnici koji žele raditi, posebice u strukovnim kvalifikacijama", govori Vidović.

A.Z.
Foto: zastita.info


HZZburzazapošljavanjediploma


Prati nas na Instagramu!