Vodič za brucoše

Satnice veće nego ikada prije: Zbog manjka radnika u turizmu studentski poslovi cvjetaju

MojFaks | Karijera, 31.07.2017.Satnice veće nego ikada prije: Zbog manjka radnika u turizmu studentski poslovi cvjetaju

Kuhari, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice, servirke, radnici na recepciji, animatori i promotori – sve su to poslovi koji ovog ljeta obavljaju studenti Sveučilišta u Rijeci i to za cijenu sata veću nego ikad do sada i za uvjete rada kakvi im se do sada nikada nisu nudili.

Razlog procvata studentskih poslova, veće satnice i boljih uvjeta, krije se u nedostatku radnika u ugostiteljstvu i turizmu te su poslodavci slamku spasa našli upravo u studentima, objasnila je za Novi list voditeljica riječkog SC-a, Ljiljana Badurina.


Izvor: Pixabay

Iako je turistička sezona u punom jeku, potražnja za studentskom radnom snagom ne jenjava, jer dnevno se Student servisu obraća 20 do 30 poslodavaca koji nerijetko traže više od jednog studenta, a ono što im nude uz zaradu, vrlo često je i smještaj te topli obrok, dok se pokrivanje putnih troškova gotovo podrazumijeva.

Studenti sada mogu birati poslove i cijena rada je pravednija


Kako kaže voditeljica Studentskog centra u rijeci, već je pola ljeta prošlo, a potražnja za studentima je i dalje iznimno velika. Dnevno Studentski centar objavi 20 do 30 novih oglasa te studenti imaju daleko bolje uvjete rada nego prijašnjih godina.


Izvor: Wikipedia

"Za poslove za koje smo se nekada borili s poslodavcima oko minimalne cijene sata sada bez problema poslodavci plaćaju 20 do 25 kuna po satu. Nema više rasprave oko uvećanog plaćanja sata nedjeljom i praznikom, kao ni oko plaćanja putnih troškova. Većina poslodavaca plaća putne troškove ili pak traži studente koji imaju prebivalište u blizini", rekla je Badurina Novom listu.

...Slab interes za sezonu: Poslodavci povećali satnice da privuku što više studenata...


Činjenica da mogu birati posao studentima je omogućila pravedniju cijenu rada, a prema nekim procjenama tijekom ljetnih mjeseci zaposleno je 60 posto hrvatskih studenata. Riječki Student servis ima ih u svom članstvu 8 200, a puno njih, napominje Badurina, upravo sada radi.

"Imamo u sustavu i 300 maturanata, a riječ je o maturantima koji su položili državnu maturu i upisali fakultet, ali do početka akademske godine vode se još uvijek kao maturanti. Velik broj studenata radi tijekom cijele godine, no najviše ipak rade tijekom srpnja, kolovoza i rujna. U tom periodu najviše poslova im se nudi u turizmu i ugostiteljstvu. Iznimno su traženi kao animatori, a i studenti jako vole tu vrstu posla. Međutim, edukacije za animatore održavaju se već u siječnju. Većina studenata po potražnji poslodavaca mogla bi početi raditi već početkom lipnja, međutim fakultetske obaveze im to ne omogućuju", pojašnjava voditeljica.

Nerijetko, dodaje, poslodavci traže studente koji su za njih radili prošlu sezonu, a iako trenutno među ponudom poslova vladaju ugostiteljstvo i turizam te studente nerijetko traže i veliki hotelski lanci, ono što im se u velikom broju tijekom cijele godine nudi transportni su poslovi, a takva radna mjesta spadaju među najplaćenija.


Izvor: N1

"Riječ je o poslovima ukrcaja i iskrcaja za koje poslodavci bez problema studente plaćaju 25 do 30 kuna po satu. Među bolje plaćene poslove ubrajaju se i hostese s cijenom sata od 20 do 25 kuna, kao i animatori u turizmu koji također zarađuju oko 25 kuna po satu", kaže voditeljica Badurina.

Nije neobično, priča, da u hotelskom poduzeću studente koji se iskažu i novčano nagrađuju pa tako mjesečna studentska zarada bez problema može iznositi 4 do 5 tisuća kuna, a iako upravo sada radi najveći broj studenata, rad je moguć tijekom cijele godine – potvrđuje i student Marino Morić.

Studenti su zadovoljni


Marino je student treće godine Pomorskog fakulteta, koji je sve svoje studijske godine do sada odradio. Prepričava da tijekom zime radi u autopraonici, a tijekom ljeta je radio sve i svašta. Student tvrdi da je ove godine iznimno zadovoljan radom na sezoni.

...Ljeto stiže, poslova sve više: U turističkoj sezoni studenti sve traženija radna snaga...


"Zadovoljan sam zaradom. Na prvoj godini studija bilo mi je malo teže uskladiti posao i studij, ali sada je manje predmeta i lakše je. Može se dobro zaraditi, a sve ovisi koliko su studenti izbirljivi. Gotovo svi moji kolege rade, pogotovo preko ljeta pa mi rad ljeti ne pada teško", kaže Marino.

Njegov mlađi kolega, završeni student prve godine Pomorskog fakulteta, Antonio Medić, radi samo ljeti, jer kako kaže za vrijeme akademske godine ne stiže.


Izvor: poslovni dnevnik

"Imam tijekom godine previše obaveza s fakultetom i treninzima. Zaposlio sam se na sklapanju telefonskih ugovora i zadovoljan sam. Nije teško raditi, jer po ljeti svi rade", istaknuo je Antonio.

Iako su tek upisale fakultete, Anja Medvedić i Klara Laginja ljeto uoči studija odlučile su provesti radno, a plan im je raditi i tijekom akademske godine. Anja je upisala Ekonomski fakultet i zaposlila se u kafiću te kaže kako je zaradom zadovoljna, dok Klara tek traži posao.

"Dolazi sve u obzir osim konobarenja, jer to mi se baš ne sviđa. Radila bih kao sobarica ili bilo koji drugi sličan posao i došla sam se prijaviti u Student servis", kaže Karla.

No, studenti ne zaziru i od drugih poslova u turizmu, poput Denisa Južnića, studenta Tehničkog fakulteta, koji srpanj i kolovoz provodi kao pomoćnik na kamionu i kako kaže, rad ljeti nije nikakav problem jer većina njegovih prijatelja radi.

Prošla su vremena kada poslodavci nisu isplaćivali studente


Vremena kada poslodavci nisu plaćali studente, kaže Badurina, prošla su, jer svaki poslodavac potpisuje obrazac s uvjetima rada koje je dužan ispuniti, a prije nego se njegov oglas objavi na Facebook stranici Student servisa, koja je najčešći kanal kojim potencijalna radna mjesta stižu do studenata, Student servis provjerava o kakvoj se tvrtki radi.

...Top zarada, ali samo pod ovim uvjetima: Evo što studenti misle o ponudi sezonskih poslova...


"Ako je tvrtka u blokadi li stečaju, oglase ne objavljujemo. Međutim, nemamo ni mi čarobnu kuglu i ne znamo hoće li tvrtka nakon zapošljavanja studenata završiti u blokadi ili stečaju. No i u tim slučajevima imamo razvijene mehanizme naplate studentskog rada, a s obzirom na velik broj studenata koji rade preko nas, zanemariv je broj poslodavaca koji su dužnici. Pratimo plaćanja poslodavaca koji imaju rok od 15 dana za isplatu i ako kasne, odmah reagiramo. Konstantno radimo na tome da studenti ne budu oštećeni ni po kojem pitanju. Tako pazimo na uvećanu cijenu sata rada nedjeljom i praznikom, kao i plaćanje putnih troškova ako je radno mjesto izvan prve zone autobusne linije", objašnjava Badurina.


Izvor: dulist

Dodajući kako studenti moraju paziti na svoju godišnju zaradu zbog poreza, u koju ulaze i primljene stipendije, Badurina kaže kako studenti često zaboravljaju da se porez obračunava na temelju kalendarske, a ne akademske godine. Kako bi im se praćenje zarade olakšalo, svaki student dobije svoj PIN te putem web stranice Student servisa zaradu može pratiti na dnevnoj bazi.

Cijeli članak o dobroj zaradi studenata tijekom sezone pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Pixabay


Studentski centar RijekaRijekastudentski posloviturizammanjak radnika


Prati nas na Instagramu!