Vodič za brucoše

Sindikati protiv studentskog rada: 'Nezaposleni ne mogu naći posao jer su studenti jeftinija radna snaga'

MojFaks | Karijera, 21.08.2017.Sindikati protiv studentskog rada: 'Nezaposleni ne mogu naći posao jer su studenti jeftinija radna snaga'

Dok je u tijeku izrada Nacrta Zakona o studentskom i učeničkom radu, predstavnici dva najveća sindikata, Krešimir Sever i Vilim Ribić, tvrde da se studentima treba zabraniti rad. Prema njihovim tvrdnjama, nezaposleni ne mogu naći posao jer su studenti jeftina radna snaga pa će njih poslodavci prije zaposliti.

Portal Direktno ekskluzivno doznaje da su na jednom nedavnom sastanku predstavnici sindikata predložili zabranu rada studenata i učenika. Naime, sindikati smatraju da u cijeloj priči najviše pate osobe koje ne mogu naći stalno zaposlenje zbog toga što se studenti i učenici koriste kao jeftina radna snaga.


Foto: arhiva MojFaks/B. Zlomislić

O ovoj temi novinari s portala Direktno razgovarali su s čelnicima dva hrvatska sindikata Vilimom Ribićem iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Krešimirom Severom iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

"Studentski rad je postao masovan i nereguliran i oduzima svrhu studentskog rada"


Predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić, kaže da je studentski rad postao masovan i nereguliran do te mjere da je izgubio svoju svrhu. Tvrdi da je studentski rad postao manipulacija na štetu države i radnika te je Ribić za ukidanje takve prakse jer smatra da studentski rad treba vratiti svojoj svrsi.


Sever i Ribić smatraju da treba urediti studentski rad... izvor: metro-portal.rtl.hr/Nacional/Pixlr

Krešimir Sever je pak dao podrobniji odgovor i prenio stav svog sindikata o zabrani rada studenata te poručio da on i njegov sindikat kategorički odbijaju ideju o zabrani rada studentima i učenicima, no smatraju da je potrebno bolje zakonodavno urediti takav rad da bi se spriječilo izrabljivanje studenata i "krađa" poslova radno sposobnog stanovništva, piše Direktno.

...Prošao rok, a Nacrta o Zakonu o studentskom radu nema: Hoće li ministrica Divjak raspustiti Radnu skupinu?...


...Top tema za studente: Kolika će biti minimalna satnica i ostale stvari koje donosi Zakon o studentskom radu...


"Već godinama upozoravamo da treba pogledati malo širi kontekst, a mnogi su već pokušali tumačiti da smo mi protiv studentskog rada što je apsolutno krivo. U jednom ogromnom dijelu pretvorilo se u izrabljivanje studenata na jednoj strani, a na drugoj zatvara se prostor za redovno zapošljavanje, jer je poslodavcima u velikoj mjeri takav rad jeftiniji nego da zapošljavaju po ugovoru o radu s obzirom na doprinose koje imaju platiti po studentskom ugovoru. NHS neprekidno ponavlja da bi trebalo uvesti reda u sustavu, u prvom redu da stvoriti uvjete da studenti mogu ostvariti stipendije,da stipendije budu dostupnije kako na državnoj razini tako da budu dostupne i od strane poslodavaca a da država onda takvo stipendiranje prepozna kao nešto na što bi onda davala olakšice poslodavcima. S druge strane manje imućni studenti koji su prisiljeni raditi, kažu da često rade puno radno vrijeme rijetko pola radnog vremena i da im to utječe na studiranje. Puno je važnije stvoriti uvjete da svi studenti koji imaju slabije materijalne uvjete za studiranje, a htjeli bi studirati, da se njima stvore uvjeti za povoljne stipendije, da poslodavci i država pronađu način kako to prepoznati i kako studentima pomoći da primaju potporu od države i/ili od poslodavaca i da pri tome ne moraju raditi, već studirati redovno", kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sindikati smatraju da bi studenti trebali raditi povremene poslove


Danas imamo situaciju da su upravo manje imućni studenti prisiljeni raditi cijele dane te da zbog toga zaostaju na fakultetu, napomenuo je Sever. "Svaka čast onima koji uspiju tako završiti studij ali to je izuzetno teško", rekao je Sever. On tvrdi da im se studenti često javljaju sami jer poslodavci kažu da im nakon završetka studija i prestanka studentskog statusa da im nakon toga prekidaju s njima radni odnos, upozorava predsjednik NHS-a.

...Ministarstvo financija protiv ideje da izvanredni studenti rade preko studentskog servisa...


...Satnice veće nego ikada prije: Zbog manjka radnika u turizmu studentski poslovi cvjetaju...


"S druge strane mnoge tvrtke poput telekomunikacijskih tvrtki, koje često otpuštaju radnike koji imaju stalan radni odnos ili ugovor o radu,a onda zapošljavaju studente i zapošljavaju se radnici za povremeno zapošljavanje. Studentsko zapošljavanje cvjeta jer se to pretvorilo u dobar biznis, ne studenta, već poslodavaca koji tako varaju i zaobilaze državu plaćajući manje doprinose, plaćaju manje državi poreza. Mi nismo protiv rada studenata i za njegovu zabranu, nego smo za to da kada je riječ o redovnim poslovima, da se redovni poslovi povjeravaju radnicima po ugovoru o radu, punom ili nepunom radnom vremenu. A kad je riječ o povremenim poslovima da u tom slučaju to mogu raditi učenici i studenti", govori Sever.


Foto: arhiva MojFaks

Napominje i to da je NHS tražio, kad se formirala radna skupina, svoju uključenost u tu skupinu.

"Potrebno je naći način kako će država pronaći način i stvoriti snažne fondove koji će onda pomagati učenike i studente slabijeg imovinskog stanja da lakše završavaju fakultete", rekao je Sever i napomenuo da treba omogućiti i poslodavcima da u tome prepoznaju svoje interese pa da tijekom školovanja mogu stipendirati učenike i studente a da im država to prepozna kao poreznu olakšicu.

Cijeli intervju s predstavnicima sindikata te njihov stav o studentskom radu pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: Direktno
foto: scst.unist.hr/clippart/Pixlr


sindikatistudentski radzabranastudentiposaostudentski poslovi


Prati nas na Instagramu!