Vodič za brucoše

FER-ovac riješio tipični studentski problem pa postao predavač i dobio posao

MojFaks | Karijera, 26.06.2017.FER-ovac riješio tipični studentski problem pa postao predavač i dobio posao

Ulaganje u vlastito znanje i vještine te proširivanje istoga ključ je uspješne karijere i zaposlenje nakon završenog fakulteta. To dobro zna i FER-ovac Sergej Jakovljev koji je pohađao prvu Axilisovu školu JavaScripta da bi na drugoj bio pozvan kao predavač, ali i kao praktikant u toj tvrtki.

Dok još studiramo, posebice ako je riječ o tehničkim fakultetima, mnogi naši potezi, od sudjelovanja u hackathonima i drugim natjecanjima do pohađanja kakvih dodatnih edukacija, mogu poprilično utjecati na našu buduću karijeru. Živući primjer toga je student FER-a Sergej. Njegovu priču donosi portal Netokracija, a on kaže da je faks izvrsna podloga, no da se pravo iskustvo stječe tek sudjelovanjem u projektima.


Izvor: Netokracija/Axilis

"Svakako se uz faks educirajte u području koje vas zanima. Faks daje podlogu, ali stvari koje se koriste u stvarnosti jedino se nauče radom na stvarnim projektima, bilo to na poslu ili u slobodno vrijeme", savjetuje Sergej kolegama. Savjet je isprobao na sebi, baveći se razvojem softvera još od srednje škole, kada je počeo i kreirati prve konkretne projekte za natjecanja učenika srednjih škola.

...Kako su studenti pokrenuli posao, riskirali i uspjeli: Upoznajte trojac iz uspješne tvrtke MyBeeLine...


Danas se na takvom natjecanju nalazi u žiriju, a to nije prvi put da je od učenika postao mentorom – slično se dogodilo kad je počeo pohađati Axilis JavaScript School, da bi već na idućem ciklusu radionica nastupao kao predavač, piše Netokracija.

Kaže da su takve radionice sjajna nadopuna znanju s fakulteta


Iako je Sergej imao znanja o razvijanju softvera te s HTML-om i CSS-om jer je radio i na vlastitim projektima gdje se već susreo s JavaScriptom, na edukaciju Axilisa se ipak odlučio prijaviti. Kaže da prije nije imao vremena dobro naučiti JavaScript već bi se njegovo korištenje svodilo na kombiniranje primjera s interneta.

...Tvrtka Infinum kao primjer svim poslodavcima: Nudi besplatni tečaj za studente, a onima najboljima i posao...


"Kada sam na Facebooku vidio najavu za Axilis JavaScript School, činilo mi se kao prava prilika naučiti ga jer, za razliku od pregledavanja online materijala, mogao sam postavljati pitanja, imati mentore na raspolaganju, a na neki način bio sam prisiljen pratiti tempo obrađivanja gradiva na radionicama. Na samim radionicama bile su pokrivene sve osnove, nakon čega smo dobili opcionalnu domaću zadaću za idućih tjedan dana. Ono što mi se posebno svidjelo bili su prijedlozi korisnih dodatnih materijala koje sam u slobodno vrijeme pokušavao proučiti", kaže student.


Izvor: Axilis

Navodi kako je na kraju dobio dobru podlogu za korištenje tehnologija koje su se obrađivale, kao što je React, za koji do samih radionica nije ni znao da postoji, a na kraju je bio u stanju napraviti jednostavan projekt pomoću svih njih. A onda je od Axilisa došao poziv na ljetnu praksu na završetku radionica. Iako nije bio siguran kako bi uz obveze na fakultetu uskladio posao, prevladao je interes na radu s projektima, stoga se uspio organizirati.

"Tijekom osam mjeseci rada na projektima imao sam priliku stvarno utvrditi znanja naučena na radionicama. Kada se pojavila prilika sudjelovanja na novim, ovogodišnjim radionicama, rado sam se javio kako bih dio iskustva koja sam stekao pokušao prenijeti drugim studentima", prepričava Sergej.


Izvor: Axilis

Radionice, poput one koje je pohađao, daju dobru nadopunu onome što se radi na fakultetu, kaže, posebice jer se u sklopu studija, nažalost, i dalje obrađuje poprilična količina gradiva koja velikom broju studenata nikad neće biti korisna. S druge strane, dosta novih tehnologija i konkretnih znanja potrebnih u svakodnevnom radu na većini smjerova gotovo se ni ne obrađuje, smatra Sergej.

Midnighty je njegov uspješni projekt, a student poručuje kolegama da je sat vremena dnevno dovoljno za rad na vlastitom projektu


Sergej nije lagao kad je rekao da voli rad na projektima – s timom radi na razvoju projekta Midnighty, web aplikacije koja omogućuje korisnicima jednostavan i brz pronalazak lokala u blizini koji su otvoreni u kasnonoćne ili ranojutarnje sate, kada većina poznatih lokala više ne radi. Tipičan studentski problem, ali samim time je rješenje nastalo kao odgovor na njega.


Izvor: Netokracija

"Nastao je upravo iz problema s kojim smo se i sami suočavali – subota je, 5 sati ujutro, a mi ne znamo gdje bismo mogli nešto pojesti. Roštilj petkom se odužio dugo u noć, ponestalo je pića i cigareta i jedino pitanje koje nam se nameće je: Gdje je najbliža benzinska koja radi? Kako nismo uspjeli pronaći dovoljno dobru alternativu, odlučili smo se sami iskušati u rješavanju tog problema. Dva mjeseca kasnije pojavio se Midnighty", prepričava.

...Studenti FOI-ja spojili IT i ekologiju: Pobjednici Hackatona napravili aplikaciju za djecu...


Projekt je osvojio dvije nagrade na nedavno održanom App Start Contestu, za treće mjesto i za najbolju prezentaciju. Otkriva da nije jednostavno uskladiti sve obveze koje ima, priznaje, ali sve je stvar prioriteta – za stvari koje su nam stvarno važne i zanimljive uvijek nađemo vremena.


Izvor: Netokracija/Axilis

"Meni su vlastiti projekti i posao stvarno užitak pa sam zbog toga za njih spreman osloboditi vrijeme, makar to značilo ne gledati više serije ili prestati ići na dvije kave s prijateljima dnevno. A za sve koji tvrde da nemaju vremena za rad na vlastitim projektima: samo sat vremena dnevno je i više nego dovoljno, ali tada stvarno treba biti i ostati ustrajan", rekao je Netokraciji.

A na Sergejevom primjeru, ustrajnost će se, vjerujem, doista isplatiti – dosadašnji rezultati samo su dokaz tomu.

Ivana Petrić
izvor: Netokracija
foto: blog.axilis.com/Pixabay/Pixlr


Sergej JakovljevFERFER-ovacpraksaAxilis


Prati nas na Instagramu!